Sănătate

Update. Femeile pot beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau și HPV, astăzi, în Brașov (video)

Femeile pot beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau și HPV, astăzi, în Brașov. Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade Târgu Mureș, a dat startul „Programului de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – Regiunea Centru”, dedicată femeilor cu vârsta cuprinsă între 24-64 de ani.
În cadrul campaniei de conștientizare a importanței testării și a depistării precoce a cancerului de col uterin, mall-ul Coresi din Brașov găzduiește astăzi, în parcare, o caravană de screening, un cabinet mobil de obstetrică-ginecologie, care dispune de toate dotările necesare pentru testarea Babeș Papanicolau și HPV.
Partenerul în cadrul campaniei este Spitalul Județean de Urgență Brașov.
Prevenția este cea mai importantă. Testarea gratuită se face astăzi, 8 aprilie, între orele 12:00 și 20:00, în parcarea Coresi.

Amintim și că, în luna februarie a acestui an, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov a devenit centru de recoltare Babeş-Papanicolaou şi HPV. Mai multe date – aici.

Despre cancerul de col uterin

Cancerul poate aparea la nivelul colului uterin (cervix), partea inferioara a uterului, care face legatura cu vaginul. Cancerul de col uterin poate afecta tesuturile mai profunde ale colului uterin si se poate raspandi in alte parti ale corpului (metastaze): plamani, ficat, vezica urinara, vagin, rect. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de infectia cu papilomavirus uman (HPV) care poate fi prevenit cu un vaccin. Se poate reduce riscul de a dezvolta cancerul de col uterin prin efectuarea unor teste de screening si printr-un vaccin care protejeaza impotriva infectiei cu HPV (5).

Femeile cu varsta intre 35-44 de ani prezinta cel mai mare risc, dar sunt cazuri de cancer de col uterin si la femei cu varsta de peste 65 de ani, mai ales cele care nu au facut screeninguri regulate.

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor estimeaza ca cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de o infectie cu papilomavirus uman (HPV). Sunt 2 aspecte importante care trebuie retinute:

• nu orice femeie care dezvolta o infectie HPV va avea o tumoare de col uterin;

• vaccinul HPV ajuta la prevenirea cancerului de col uterin (1).  

In cele mai multe cazuri, cancerul de col uterin este diagnosticat la femeile tinere si la cele de varsta medie. Iata ce mai trebuie sa stii despre aceasta afectiune, pe scurt (1):

• varsta medie a unei femei diagnosticate cu cancer de col uterin este de 50 de ani;

• mai mult de o treime dintre cazurile diagnosticate sunt femei cu varsta cuprinsa intre 20-44 de ani;

• circa 80% dintre toate cazurile de cancer de col uterin diagnoscticate sunt la femeile mai tinere de 65 de ani.

Riscul cel mai mare in cazul cancerului de col uterin il prezinta femeile care:

• folosesc anticonceptionale perioade indelungate;

• au avut o sarcina inainte de varsta de 20 de ani;

• au suferit de chlamydia;

• au avut in familie cazuri de cancer de col uterin;

• au o mama care a luat medicamente hormonale pentru a preveni avortul spontan.



Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button