Sănătate

Cum evităm toxiinfecțiile alimentare, în zilele caniculare / Cauze, simptome, pericole…

Cum evităm toxiinfecțiile alimentare, în zilele caniculare…

Deoarece temperaturile ridicate favorizează apariția cazurilor de toxiinfecție alimentară, autoritățile le recomandă brașovenilor și nu numai ca, în această perioadă, să acorde atenţie de unde cumpără produse alimentare, dar și modului în care le păstrează sau le prepară.

Ni se recomandă să cumpărăm produse alimentare numai din unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, fiind atenți la condiţiile de depozitare (temperatură şi igienă).

Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală să fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0 grade Celsius – plus 4 grade Celsius şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub minus 12 grade Celsius. Alimentele trebuie depozitate în ambalaje separate şi se menţin doar în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate de producător. Alimentele gătite se păstrează în recipiente acoperite.

Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi preparate sau consumate ulterior. Alimentele alterate trebuie îndepărtate, deoarece sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.
Fructele şi legumele trebuie spălate înainte de a fi depozitate în frigider şi înainte de a fi consumate.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranţei alimentelor apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Simptomele toxiinfecției alimentare

Toxiinfecția alimentară este o boală cauzata de consumul de alimente și apă contaminate cu anumite bacterii, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. Simptomele tipice sunt vărsăturile și diareea. Tratamentul depinde de cauza bolii și de severitatea simptomelor. Cele mai multe persoane au forme ușoare de boală, care durează câteva ore sau zile. Aceste persoane se pot îngriji singure la domiciliu, hidratându-se adecvat.
În cazuri mai rare, sunt necesare antibiotice sau antiparazitare, odată identificată cauza. Se poate ajunge și la spitalizare, pentru înlocuirea intravenoasă a lichidelor. Anumite toxiinfecții alimentare pot cauza complicații pe teren lung sau chiar decesul. Virusurile reprezintă cea mai frecventă cauză de toxiinfecție alimentară și sunt urmate de bacterii. Cei mai frecventi germeni care determina toxiinfectii alimentare care necesita spitalizare: Salmonella, Norovirus
Campylobacter, Toxoplasma gondii, Escherichia coli (E. coli).
Cei mai frecventi germeni care determina toxiinfectii alimentare care duc la deces: Salmonella, Toxoplasma gondii, Listeria monocytogenes, Norovirus, Campylobacter.
Există o varietate de toxine care cauzeaza toxiinfecții alimentare. Unele sunt produse de bacterii, iar altele se găsesc în plante sau animale și pesti sau alte organisme care pot fi ingerate.

Alimentele cu risc mare de a cauza probleme

Anumite alimente au un risc mai mare să fie contaminate cu germeni, dar orice aliment poate fi contaminat în timpul procesării sau în alte etape ale lanțului de producție alimentară, inclusiv prin contaminarea încrucișată (de la alt aliment sau de la persoana care manipulează produsele). Acest lucru este cu atât mai important în cazul alimentelor gata de consumat, cum ar fi salata. Aceste alimente nu sunt gătite, iar germenii nu pot fi distruși prin căldură.
Cele mai frecvente alimente care sunt asociate cu toxiinfecția alimentară sunt:
-carnea de pui, curcan, vită sau porc crudă sau pregatită insuficient
-fructele și legumele proaspete, nespălate
-germenii de grâu
-laptele crud (nepasteurizat) și produse lactate care conțin lapte crud (brânzeturi moi, cremoase, cu mucegai albastru, feta, brie și camembert), înghețata și iaurtul
-ouăle nefierte
-fructele de mare și crustaceele crude
-făina brută (inclusiv aluatul)
-condimentele.

Când este de mers la medic

Mergeți imediat la un consult medical dacă aveti simptome severe, cum ar fi: sânge în scaun, febră mare (>38.30C), vărsături frecvente care împiedică hidratarea pe gură (ceea ce ar putea duce la deshidratare), semne de deshidratare: scăderea sau absența urinării, gură uscată, senzatie intensă de sete, amețeală și stare de slăbiciune generalizată, diaree care persistă peste 3 zile, durere abdominală severă, care nu se ameliorează după scaun.

Următorii pacienți trebuie să fie consultați imediat de către un medic, dacă prezintă diaree apoasă sau cu sânge: adulții peste 65 de ani, copiii sub 5 ani, gravidele, pacientii cu boli cronice precum diabet, boala cronică de rinichi care necesită dializa, boala cronică de ficat, alcoolism, HIV/SIDA, pacienții cu imunitate scăzută ca urmare a tratamentului imunosupresor, chimio și radioterapie.

Deshidratarea este complicația severă cea mai frecventă. Dacă un adult sănătos care bea suficient poate să refacă pierderea de lichide ca urmare a scaunelor apoase sau vărsăturilor, sugarii, copiii mici, persoanele în vârstă sau pacienții cu imunitate scăzuta se pot deshidrata sever. În acest caz se impune spitalizarea și înlocuirea intravenoasă a lichidelor. În cazuri extreme, deshidratarea poate fi fatală. Mai multe date găsiți aici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare