Sănătate

„CONDAMNAT”. Un băieţel din Braşov cu o formă rară de cancer n-are nici o şansă să primească ajutor din partea statului român, pentru tratamentul complet recomandat în Italia

 

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a reacţionat la mediatizarea cazului unui băieţel în vârstă nici cinci ani din judeţul Braşov diagnosticat cu o formă rară de cancer. Micuţul, pe nume David Mihai Spiridon, a fost diagnosticat în urmă cu cinci luni cu neuroblastom slab diferențiat, stadiul 4.

Dată fiind boala gravă de care suferă, David Mihai Spiridon a plecat la tratament în Italia, în baza unor documente eliberate de instituțiile sanitare din România. Între timp, însă, potrivit părinţilor, tot autorităţile române ar fi stabilit că operația de transplant de celule stem, de care are nevoie urgentă micuţul, se poate face și în România, aşa că l-ar obliga să se întoarcă în ţară. Numai că băiețelul are sistemul imunitar distrus în urma tratamentului primit pentru cancer, iar zborul din Italia în România l-ar omorî. De altfel, medicii din Italia le-au spus părinților că David nu va supraviețui transportului. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, după operaţia în România, ar trebui să se întoarcă în Italia, pentru ultima parte a tratamentului (întreaga poveste este în libertatea.ro).

În replică, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a trimis un comunicat prin care precizează că „susține pe deplin eforturile de tratare a copilului diagnosticat cu neuroblastom, în limita competențelor legale”.
Potrivit comunicatului, CAS Braşov a aprobat, iniţial, un prim formular S2 (E112) pentru acordarea de chimioterapie și radioterapie copilului în Italia, pe perioada 09 aprilie 2017 — 09 iulie 2017.

Ulterior, în luna iunie, s-a înregistrat tot la CAS Braşov o cerere de prelungire a formularului, pentru decontarea chimioterapiei și radioterapiei, dar și de acordare a unui tratament experimental radiometabolic, precum și de efectuare a unui transplant autolog cu celule stem pentru David, conform CNAS.

„Această cerere a fost aprobată pentru continuarea chimioterapiei și radioterapiei copilului în Italia, în perioada 10.07.2017 — 09.10.2017, printr-un al doilea formular S2 (E112). Conform legislației europene și interne în vigoare, CNAS nu poate însă susține financiar din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate tratamente experimentale neomologate în România și ale căror rezultate sunt necunoscute în țara noastră. Totodată, CNAS nu poate finanța nici proceduri de transplant în străinătate, în condițiile în care în România aceste proceduri nu se decontează din bugetul FNUASS ci sunt susținute financiar și logistic de o instituție specializată, Agenția Națională de Transplant”, se scuză CNAS.

Mai departe, în comunicat, se menţionează că, „în conformitate cu reglementările europene și naționale în vigoare, formularul S2 (E112) de tratament în alt stat membru UE/SEE sau în Elveția se acordă pacienților asigurați pentru acele proceduri terapeutice care se decontează de către sistemul de asigurări sociale de sănătate din statul de proveniență al pacientului respectiv, dacă din motive obiective procedura nu se poate acorda în timp util în statul de proveniență”.

Astfel, dată fiind legislaţia menţionată de CNAS, părinţii băieţelului sunt nevoiţi să se descurce singuri, pentru a face rost de banii necesari transplantului de celule stem şi pentru tratamentul experimental recomandat de medicii italieni, în efortul lor de a-i salva viaţa lui David. Cealaltă opţiune, de a se resemna şi de a-şi vedea micuţul stingându-se, este de neimaginat…

foto – libertatea.ro


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare