Sănătate

Brașovul ALBASTRU

Ziua Mondială a DIABETULUI, marcată acum de Clubul Lions Brașov, District 124 România

 

Clubul Lions Brașov, District 124 România se alătură și în acest an sărbătoririi Zilei Internaționale a Diabetului. Aceasta zi este sărbătorită anual pe 14 noiembrie în întreagă lume. Anul acesta, din cauza pandemiei și a interdicțiilor privind organizarea evenimentelor, Clubul Lions Brașov, District 124 România marchează Ziua Mondială de Conștientizare a Efectelor produse de DIABET la copii și adulți prin iluminarea literelor BRAȘOV în culoarea albastră. Pentru a-și sărbători comunitatea, de-a lungul anilor, la nivel internațional, Lions Club a fost alături de oamenii diagnosticați cu diabet, iar de ziua Mondiala a Diabetului iluminează în albastru un obiectiv de interes public.

Membrii Lions din întreaga lume se reunesc în jurul a cinci cauze globale: combaterea diabetului, ocrotirea vederii, combaterea foametei, ocrotirea mediului înconjurător, combaterea cancerului pediatric.

Activitatea Lions Club în România se derulează prin programul „Diabetul, o boală ascunsă care produce morți premature”.

În Romania există o tabără pentru copii diabetici insulino-dependenți la Bacău, care a fost înființată cu 27 de ani în urmă, cu sprijinul Lions Club Bacău. Cluburile Lions din Oradea 22, Bacău, Cluj Transilvania, Ploiești, Iași 2000 au participat, de asemenea, organizând tabere de vară pentru copiii cu diabet, pentru a-i informa corect și a-i ajuta să învețe cum să se hrănească.

Proiectul finanțat de LCIF a avut ca temă: „Cum se tratează diabetul și care este modalitatea de a trai fară frica unei agravări a bolii”.

Au fost asigurate condițiile de masă și alimentație corectă, iar rețetele culinare au fost oferite părinților, pentru acasă, împreună cu orarul meselor, al perioadelor de somn, joacă și activități în natură. Totodată, în anii precedenți pandemiei, au fost susținute conferințe cu specialiști Lions, seminarii interactive cu elevi din liceele din București, Brașov, Craiova. S-a efectuat screeningul glicemiei în condiții impuse de OMS, în prezenta echipei de medici și asistenți medicali, la Cluj, Timișoara, Lugoj, Sibiu.

Viața cu diabet asimtomatic

Știi și tu că viața modernă de azi este epuizantă. Ești solicitat, în același timp, în multe direcții diferite, ceea ce înseamnă un nivel mare de stres. În vremurile acestea, în care oamenii nu mai au timp să iasă și petrec tot mai mult în fața calculatorului, la care adaugăm situația actuală de pandemie, posibilitatea dezvoltării diabetului este destul de mare.

Despre diabetul zaharat de tip 2 se spune că este boala secolului 21, la fel ca stresul și depresia specifice omului modern.

Dragă comunitate, ALBASTRUL, de ziua Mondială a Diabetului, este semnalul de alarmă pe care dorim să îl vezi și să conștientizezi că diabetul în sine este asimptomatic (atrage atenția Prof. Univ. Dr. Maria Moța, președintele Societății Române de Diabet).

„Acesta este motivul pentru care o mare parte dintre persoanele cu diabet rămân nediagnosticate până în momentul în care complicațiile diabetului îi aduc la medic. Atenție, daca ai una sau mai multe dintre complicațiile care ar putea avea legătură cu diabetul: obezitate, accidente vasculare cerebrale, retinopatii, afecțiuni cardiace și vasculare periferice, înainte de a fi tardiv, fă un screening la un laborator de analize specializat”, a precizat sursa citată.

Diabetul pe înțelesul tuturor

Diabetul este o boală în cadrul căreia organismul nu poate folosi glucidele din alimentație. Glucoza este sursa principală de energie a organismului, însă, pentru a putea fi utilizată, ea trebuie să pătrundă în celule. Acest lucru se face cu ajutorul insulinei, un hormon secretat de pancreas, care are rolul de a menține nivelul glucozei în sânge în limitele normale. Diabetul începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulina sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect.

Viața persoanei diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2

Milioane de oameni sunt diagnosticați anual cu diabet de tip 2, iar printre cauzele care stau la baza acestei boli se numără moștenirea genetică, alimentația dezechilibrată, bogată în grăsimi și glucide, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool și, nu în ultimul rând, ritmul stresant, pe repede înainte, în care ne ducem traiul.

DIABETUL este o boală care poate fi prevenită și controlată

Vestea bună este că diabetul de tip 2 poate fi atât prevenit cât și controlat, astfel încât să nu apară complicații. Acest lucru este posibil prin mici modificări în stilul de viață și reguli de la care nu trebuie să te abați. Important este să conștientizezi că diabetul este o boală, chiar daca inițial nu te doare nimic și nu simți că e ceva în neregulă, și că poate fi ținută sub control, dacă urmezi recomandările specialiștilor.

Măsurarea glicemiei este cea mai exactă metodă de apreciere de moment a controlului glicemic

Pentru a gestiona diabetul nu este suficient să respecți regimul și planul de tratament indicat de medici. 

Trebuie să îți măsori zilnic glicemia cu ajutorul unui glucometru, astfel încât să observi cum îți influențează alimentația, activitățile fizice și medicamentele nivelul zaharului din sânge și să comunici mai departe aceste aspecte medicului curant. Controlul glicemiei te ajută să reduci riscul apariției complicațiilor diabetului și te fereste de simptomele neplăcute ale hipo/hiperglicemiei.

Și încă ceva important pentru tine: Lions Clubs International a fost înființat în 1917 de omul de afaceri Melvin Jones din Chicago, care a pus o întrebare simplă ce a schimbat percepția oamenilor asupra lumii – „Ce se întâmplă dacă oamenii s-ar angaja să contribuie la dezvoltarea comunității din care fac parte?”.

Astăzi, Fundația Lions Clubs International (LCIF) ajuta membrii Lions la realizarea proiectelor umanitare globale. Prin LCIF, membrii Lions au primit subvenții de peste un miliard de dolari. Este atât de bine pus la punct acest sistem de întrajutorare, încât LCIF este cea mai rapidă organizație de caritate din lume.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare