Sănătate

Brașoveanca Petronela Rotar, despre cancerul la sân și de col uterin… „A venit iar perioada…”

 

Petronela Rotar a postat astăzi un mesaj prin care le atrage atenția femeilor cu privire la necesitatea de a face periodic controale medicale, încât dă descopere la timp  problemele medicale grave, precum cancerul de sân și cancerul de col uterin. Scriitoarea a precizat și despre vaccinul împotriva HPV.

„A venit iar perioada aia specială a anului cînd, nefiind complet inconștientă, îmi fac toate testele care mă ajută să știu ce se întîmplă cu corpul și sănătatea mea: ecografie mamară, test Papanicolau. Cunosc o grămadă de femei care azi sînt în viață tocmai pentru că și le-au făcut regulat. Și cancerul de col, și cel de sîn pot fi tratate dacă sînt depistate la timp.
România e pe locul 1 în ceea ce privește mortalitatea datorată cancerului de col uterin. 2000 de femei care nu au fost depistate la timp mor anual. Alte 3000 sunt diagnosticate tot anual.
Ba azi a venit chiar ziua aia foarte specială în care și eu, și fetele mele, facem a doua doză de vaccin împotriva HPV.  Există țări, precum Australia, de exemplu, unde cancerul pe care îl dă virusul HPV a fost eradicat datorită vaccinării. În 2020 a fost reluată campania de vaccinare și se extinde și la fetele și băieții de peste 14 ani.
Iar studiile arată că îl putem face și la vîrste mature. Nu e un vaccin ieftin, așa e, dar nici tratamentul de cancer nu am auzit să fie”, a scris brașoveanca.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button