Sănătate

BRAȘOV. Peste 200 de persoane au ajuns la spital din cauza căpușelor

 

Sezonul căpușelor a început, chiar mai devreme decât de obicei, la Brașov. Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, în ultimele două luni, aproape 160 de persoane au ajuns la Spitalul Județean Clinic de Urgență (SCJU) Brașov, din cauza periculoaselor insecte. La Spitalul de Boli Infecțioase au ajuns circa 60 de persoane pentru a le fi scoase insectele de sub piele. „Mai mult de 30 dintre cei care s-au prezentat la noi spital au plecat cu suspiciunea de boală Lyme, stadiul I, şi li s-a recomandat analize de laborator specifice pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii clinice”, spune dr. Ramona Ionescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Braşov.

La om, căpușa poate transmite boala Lyme, care, netratată la timp, produce severe tulburări cardiace sau neurologice. În timp, boala Lyme poate duce la apariția unor complicații precum paralizia feței sau inflamarea miocardului. Înțepătura de căpușă poate determina de asemenea apariția unor iritații la nivelul pielii, însoțite adesea de mâncărimi. Primele simptome apar la câteva zile și sunt asemănătoare gripei. Există mai multe specii de căpușe, dar nu toate sunt purtătoare de viruși. Totuși, asta nu înseamnă să nu acordați atenție problemei. Căpușele își înfig capul sub piele, ceea ce le face greu de îndepărtat. Trebuie să vă asigurați că ați scos căpușa în întregime, altfel riscați o infectare. De aceea, recomandarea medicilor este să nu faceți singuri asta, ci să mergeți de urgență la spital.

Cum vă puteți feri

Atunci când mergeți la iarbă verde, fiți cu băgare de seamă! Căpușele nu pot pot zbura, doar se târăsc încet, astfel că preferă zonele bogate în vegetație, unde își așteaptă gazda pentru a se agăța de ea. Sunt cel mai des întâlnite în zonele împădurite sau aflate în paragină, năpădite de buruieni, în tufișuri sau în iarbă înaltă.
Cea mai bună metodă pentru a preveni mușcătura de căpușă este să evitați asemenea locuri și să vă îmbrăcați corespunzător când ieșiți în natură: în culori deschise, cu îmbrăcăminte strânsă în jurul încheieturilor mâinii, a gleznelor și în jurul taliei, astfel încât căpușele să nu poată pătrunde sub haine. În așteptarea noii gazde, căpușele stau de regulă în iarbă înaltă de-a lungul cărărilor bătătorite. Astfel, e recomandat să mergeți doar pe cărare. Puteți verifica dacă o zonă este sau nu năpădită de căpușe într-un mod simplu: luați o haină de culoare deschisă, preferabil albă, și târâți-o pe jos prin iarbă. Căpușele aflate în căutarea unei gazde se vor agăța de ea. Aveți grijă și de animalele de companie, care pot suferi și ele de pe urma mușcăturii sau pot fi doar „vehiculul” care să vă aducă insecta în casă și pe corp. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button