Sănătate

BRAŞOV. Maternitatea are nevoie de un monitor cardiorespirator, pentru a salva nou-născuţii prematur

  • fotografie0090.jpg
 

Organizația „Salvați Copiii” a anunţat ieri, cu prilejul Zilei Internaționale a Prematurității, dotarea a încă zece maternități din România cu echipamente de specialitate necesare îngrijirii medicale a copiilor născuți prematur. Donațiile au fost făcute pe parcursul anului 2015,  în cadrul campaniei „Grijă pentru copii”.

Fiecare spital a fost dotat cu un alt tip de echipament medical de specialitate, în funcție de nevoile locale – de la monitoare transcutanate de gaze sangvine, pulsoximetre sau ventilatoare suport respirator, până la incubatoare de transport sau monitoare ale funcțiilor vitale. Spitalul Clinic de Urgență Cantacuzino din București este unul din cele 10 spitale dotate în 2015. Acestuia i se adaugă alte nouă spitale din țară, printre care şi Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie din Brașov.

Campania „Grijă pentru copii” a fost lansată de „Salvați Copiii” în anul 2013, cu sprijinul unei companii multinaţionale, cu scopul susținerii unor programe pentru îngrijirea corespunzătoare a nou-născuților prematur. De la data lansării și până în prezent, 40 de maternități din România au beneficiat de suport, prin dotarea cu echipamente de specialitate. Numărul de echipamente donate până acum în cadrul programului a ajuns la 107 echipamente medicale de specialitate.

Naşterea înainte de termen creşte mortalitatea infantilă

În continuare, România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă: conform statisticilor, un copil mai mic de un an moare la fiecare cinci ore. Însă, atunci când nou-născuții sunt îngrijiți corespunzător, 33% dintre aceste decese pot fi prevenite.
„Secțiile de neonatologie ale maternităților care nu sunt dotate cu echipamente medicale de specialitate pentru copiii născuți prematur nu pot funcționa și nu pot oferi suportul necesar pentru bebelușii născuți prea devreme. Acesta este motivul pentru care ne implicăm de peste 3 ani, împreună cu Dorna, în campania „Grijă pentru copii”, care sperăm să ajute un număr tot mai mare de copii născuți prematur să câștige lupta pentru viață!”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Naşterea prematură este cea principala cauză a mortalităţii bebeluşilor, peste un milion de decese fiind determinate la nivel mondial, în fiecare an. 75% din aceşti bebeluşi ar putea fi totuşi salvaţi cu ajutorul echipamentelor medicale performante.

În România, conform datelor statistice oferite de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului (IOMC) „Alfred Rusescu”, unul din zece copii se naşte prematur, având nevoie de atenţie specială chiar din prima oră de viaţă.
Naşterea înainte de termen îi lasă bebeluşului mai puţin timp pentru dezvoltarea şi maturizarea intrauterină, printre consecinţe numărându-se greutatea scăzută la naştere şi riscul crescut de apariţie a afecţiunilor medicale, inclusiv respiratorii, digestive sau oftalmologice.

Cel mai mic prematur are 650 de grame!

Potrivit dr. Olimpia Petrescu, şefa Secţiei de Neonatologie şi Terapie Intensivă Neonatală, cu sprijinul aceleiaşi organizaţii, Maternitatea ‘ care a primit până acum un electroenecefalograf şi un ventilator pentru suport respirator – ar putea fi dotată cu un monitor cardiorespirator, esenţial salvării nou-născuţilor prematur.

La Braşov, acum prematuritatea se menţine constant în jurul cifrei de 15% dintre naşterile care au loc la Maternitatea braşoveană, la care apelează multe mămici din judeţele limitrofe şi nu numai. În prezent, în maternitatea braşoveană sunt îngrijiţi în jur de 20 de prematuri, dintre care cel mai mic are doar 650 de grame. „Anual se nasc înainte de termen 600 de copii, reprezentând 15% dintre naşterile din maternitatea noastră. Prematurii pe care îi îngrijim noi au vârste de sarcină de 24-25 de săptămâni. Unii dintre ei au la naştere 600-700 de grame. Mămicile petrec alături de ei chiar şi trei luni în maternitate”, a explicat dr. Petrescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare