Sănătate

BRAȘOV. Lecții predate de voluntarii de la Crucea Roșie

  • crucearosie1.jpg
  • img-5112_3.jpg
  • img-5116.jpg
 

Voluntarii de la Crucea Roşie se află zilele acestea în mijlocul elevilor din clasele primare de la Şcoala Gimnazială nr. 30, pentru a le oferi „lecții” despre igiena personală și cea dentară în cadrul unui program-pilot „Educaţie pentru sănătate”, ce va ajunge în mai multe şcoli din municipiu şi judeţ. Programul, care va cuprinde și… dans, iar pentru cei mai mari, și lecții antidrog, este derulat de ONG-ul amintit, împreună cu Instituţia Prefectului Judeţul Braşov, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Braşov, un club de dans şi două companii private. În acest semestru voluntarii vor ajunge la copiii din clasele I – IV, iar în semestrul II, la cei din gimnaziu, cu deosebirea că elevii mai mari vor avea şi sesiuni de prevenire şi combatere a consumului de alcool, tutun şi droguri, iar părinţii lor vor fi chemaţi la „lectorate”, sesiuni de discuţii cu specialişti psihoterapeuţi, pe tema „Eu şi copilul meu”. În judeţ, programul va ajunge doar la clasele din ciclul primar, respectiv I – IV.
„Ne dorim ca aceşti copii să înveţe să aibă grijă de sănătatea lor. Programul are patru module. Mai întâi igienă dentară şi personală, apoi nutriţie – copiii vor fi cântăriţi de către medicul nutriționist, la noi la sediu, cu un cântar special, care le arată și indicele de masă corporală la noi la sediu, vom vorbi despre alimentaţie sănătoasă, concentrându-ne mai ales pe partea de gustărele, dulciuri şi chiar pachetul din ghiozdan, pe care părintele nu întotdeauna o poate stăpâni. Şi va mai fi un modul de dans şi socializare. Toate modulele vor fi prezentate de voluntari ai Crucii Roşii. Proiectul este unul pilot, va ajunge în şcolile din Braşov, dar şi în judeţ”, a explicat Raluca Buzea, directoarea filialei Brașov Crucea Roşie.
„Instituţia Prefectului este întotdeauna partener în tot ce înseamnă proiecte de conştientizare sau de îmbunătăţire a sănătăţii copiilor. Orice astfel de proiect este binevenit, nici nu am stat pe gânduri când ni s-a propus”, a spus Ciprian Băncilă, prefectul judeţului Braşov.
Asemenea ore de educație pentru sănătate se fac deja de ani buni la Şcoala 30, potrivit conducerii unităţii şcolare. „Sunt adeptul unui stil de viaţă sănătos, care include şi mişcarea, eu fiind profesor de sport. Cred că este singura școală din Brașov unde orele de educație fizică la clasele primare se fac corect, nu înlocuite cu matematică și română. În curriculumul la decizia şcolii avem ore în care copiii sunt învăţaţi despre sănătate”, a precizat Ştefan Urs, directorul Şcolii 30.
I-au confirmat spusele și copiii. „Am înţeles că trebuie să ne spălăm pe dinţi şi pe mâini înainte să ne culcăm, să nu ne intre bacterii şi  microbi şi să ne îmbolnăvim”, a explicat o elevă. „Eu ştiam să mă spăl pe dinţi şi pe mâini. Ne-au învăţat doamnele”, a mai spus o altă fetiţă.
Copiii au fost foarte încântaţi că au primit şi câte o periuţă de dinţi şi o pastă de dinţi, asemenea pachete, obținute ca sponsorizare, fiind oferite pentru circa 7.700 de elevi în cadrul programului,  
Ariana Bucur, inspector școlar general al IȘJ Braşov, a sugerat ca de anul viitor să fie introduse în şcoli în ore de prim-ajutor, cu ajutorul celor de la Crucea Roşie Braşov şi al medicilor de la UPU.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, în clasa a XI-a, și voluntar la Crucea Roșie Filiala […]

Back to top button