Sănătate

BRAȘOV. I-a dăruit un rinichi soțului ei, de ziua copilului lor

  • operatie transplant medici spitalul Sf. Constantin (3)_24248
  • operatie transplant medici spitalul Sf. Constantin (4)_24248
  • operatie transplant medici spitalul Sf. Constantin (2)_24248
 

Viaţa unui bărbat din Cluj a fost salvată la Brașov de soţia lui, care i-a donat un rinichi. Intervenţia chirurgicală a avut loc vineri la Centrul de transplant renal „Gilles Mentha” din cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov. Metoda folosită pentru prelevarea organului, în premieră pentru sistemul medical privat din România, a fost chirurgia robotică.

Bărbatul care a primit rinichiul are 55 de ani şi este din Izvorul Crişului, judeţul Cluj. Din ianuarie, nu mai poate trăi fără dializă, el fiind și diabetic. A fost salvat de soţie, care i-a donat un rinichi. „În această zi de 13 octombrie, este aniversarea copilului cuplului. Acum 22 de ani doamna din Cluj năştea un copil, astăzi dă viaţă din nou soţului ei, donând un rinichi”, a declarat, în conferința de presă de după intervenție, dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului și chirurgul-șef al Spitalului Sf. Constantin.

Pentru prelevarea rinichiului, medicii au folosit o tehnologie de ultimă generaţie, chirurgia robotică. „Această metodă-minim-invazivă, cu ajutorul robotului daVinci Si, a fost selectată pentru prelevarea organului întrucât asigură o recuperare rapidă și traumatisme minime, donorul organului fiind cât mai puțin afectat”, au explicat specialiștii.

Șase ore de intervenție în echipă româno-elvețiană

Intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes după șase ore și a reunit o echipă multidisciplinară formată din medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști. Echipa chirurgicală care a prelevat organul de la donator i-a avut în componență pe prof. dr. Christophe Iselin – șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva, prof. dr. Ioan Coman, șef lucrări dr. Nicolae Crișan, urologi din Cluj-Napoca și asistent instrumentar Anca Jecan. Echipa care a realizat implantarea rinichiului a fost formată din dr. Bogdan Moldovan, prof. Thierry Berney, președintele Esot Organ Transplantation (Societatea Europeană de Transplant), șeful Serviciului de Transplant Multiorgan Geneva, dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală la Spitalul Sf. Constantin și asistent instrumentar Angela Cotoară. Anestezia a fost asigurată de dr. Lucian Băilă, dr. Sorin Pașcanu, medici primari ATI la Tg. Mureș cu asistența prof. Eduardo Schiffer, anestezistul-șef al Programului de Transplant Multiorgan Geneva. „Transplantul presupune practic trei intervenții chirurgicale: operația de prelevare de la donorul viu, soția pacientului bolnav, realizată în cooperare de prof. Iselin și prof. Coman, apoi prepararea grefonului renal și în final implantarea la pacientul cu insuficiență renală, pe care am efectuat-o împreună cu domnul profesor Berney. […]A mers totul bine, avantajul transplantului renal de la donorul viu este că durata de ischemie a rinichiului este foarte scurtă. Dacă la transplantul de la donor cadaveric rinichiul este poate la sute de kilometri distanță, echipa trebuie să îl aducă, sunt ore și ore în care rinichiul stă în afara corpului la temperatura de 4 grade, aici practic nu există timp de ischemie, în mai puțin de o oră rinichiul era deja implantat și introdus în circuitul sanguin”[…] Chiar înainte de a veni la conferința de presă am trecut pe la soția pacientului, cea care a donat rinichiul. Doamna se trezise deja, astfel că i-am dat vestea cea bună, că totul merge bine, rinichiul a început să funcționeze chiar de pe masa de operație”, a mai spus dr. Moldovan.

„A fost o mare plăcere să lucrez din nou aici alături de echipa de la Spitalul Sf. Constantin, pentru această operație de prelevare și transplant. Când folosești robotul pentru această operațiune, este avantajos pentru donator. Experiența din Geneva ne-a arătat că folosirea robotului ajută foarte mult la recuperare, comparativ cu alte metode cum ar fi cea laparoscopică. Așadar, suntem încântați că am putut oferi donatorului o recuperare postoperatorie mai ușoară”, a explicat prof. dr. Christope Iselin, șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva.

Parteneriat cu Spitalul Universitar din Geneva

Echipa de transplant de la Spitalul Universitar Geneva s-a aflat la Brașov cu ocazia acestui eveniment în cadrul unui parteneriat încheiat între instituția brașoveană și cea elvețiană, ce datează încă de la inaugurarea Spitalului Sf. Constantin, în 2011. „Au urmat (medicii români – nota red.) protocoalele pe care le avem şi la Geneva. Au făcut operaţia exact la fel”, a precizat prof. dr. Eduardo Schiffer, medic ATI, preşedintele Societății Europene de Transplant.

„Sunt foarte fericit să mă aflu la Brașov pentru acest transplant, gândurile mele au plecat și către prof. Gilles Mentha, mentorul meu și al domnului doctor Moldovan, al cărui nume se regăsește în denumirea centrului de transplant de aici. Am primit un rinichi prelevat în stare excelentă de la echipa de urologi, care au folosit robotul daVinci. Rinichiul a fost implantat de dr. Moldovan, eu doar l-am asistat. Operația a decurs foarte bine, rinichiul a funcționat imediat, în mai puțin de zece minute acesta producând deja urină. Sunt fericit că totul este în regulă, iar pacienții se vor recupera repede și bine”, a afirmat prof. dr. Thierry Berney, Șeful Serviciului de Transplant Geneva.

Transplantul realizat la Brașov este cea de-a doua astfel de intervenție din cadrul „Centrului de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha”, primul centru privat de transplant renal din România, unde prima intervenție a avut loc pe 1 decembrie 2016.
O astfel de intervenţie chirurgicală costă 20.000-25000 de euro, iar Fundația Spitalul Sf. Constantin a suportat parțial costurile din donații atrase de la firme și persoane fizice, prin efortul de „fundraiser” al dr. Moldovan. Și familia pacientului a atras sponsorizări. Medicii elveţieni au asistat pro bono la intervenții.

 

Foto 4, de la conferința de presă: prof. dr. Eduardo Schiffer, anestezistul-șef al Programului de Transplant Multiorgan Geneva; prof. dr. Thierry Berney, Președintele Esot Organ Transplantation (Societatea Europeană de Transplant), Șeful Serviciului de Transplant Multiorgan Geneva; dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurgie generală, coordonatorul Centrului de Transplant Renal, Spitalul Sf. Constantin Brașov; prof. dr. Christophe Iselin – șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva, dr. Lucian Băilă, medic primar ATI, Tg. Mureș.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare