Sănătate

BRAŞOV. Aproape de „Dosarele X” în cazul „Cornul şi laptele”

 

Mâine se dă verdictul în dosarul „Cornul şi laptele”, apărut după ce circa 30 de elevi din două şcoli braşovene au acuzat vineri stări de rău, imediat ce au consumat produsele din program. Probele monitorizate în ultimele patru zile arată că totul este în regulă, astfel că programul ar putea fi reluat.

Analizele pe baza probelor prelevate de către reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Braşov din laptele și cornul care au ajuns în cele două școli brașovene arată că nu au existat depășiri la nivel microbiologic sau fizico-chimic la nici unul dintre produse. Nici paiele cu care se consumă laptele din cutii nu pot fi incriminate. Șeful DSVSA Brașov, Dorin Enache, a precizat astăzi, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la Consiliul Judeţean, instituţia ce gestionează programul „Cornul şi laptele”, că analizele au fost făcute atât prin sistem ultrarapid, cât și clasic. „Până acum am făcut analize în sistemul ultrarapid şi clasic, atât în ceea ce priveşte laptele, cornul, dar şi pentru iaurtul pe care elevii Şcolii Gimnaziale nr. 31 l-au consumat în zilele anterioare zilei de vineri când au apărut probleme după consumul laptelui şi a cornului. De asemenea, am verificat şi salubritatea instrumentelor cu care s-a servit laptele, este vorba de acele paie, iar rezultatele sunt negative peste tot. Noi lucrăm pe principiul respectării normelor europene şi naţionale legate de salubritatea produselor. Pentru fiecare produs în parte avem nişte indicatori microbiologici şi fizico-chimici pe care trebuie să-i controlăm, lucru pe care l-am şi făcut, iar rezultatele sunt negative. Ultimele rezultate, tot preliminarii, se referă la examenul bacteriologic la lapte, la examenul microbiologic la corn, iar la drojdii şi mucegaiuri tot la corn”, a spus dr. Dorin Enache. Directorul DSVSA Braşov a ţinut să afirme că laboratorul din judeţ unde s-au făcut analizele pentru aceste produse este dotat cu echipamente de ultimă oră, cu specialişti şi tot ce trebuie pentru a se putea lucra şi în regim de urgenţă.

Mâine la prânz ar urma să se elibereze buletinul de analize final, iar dacă acesta va arăta că totul este în regulă, Programul „Cornul și Laptele” va fi reluat. „Rezultatele finale a tuturor analizelor le vom prezenta mâine în jurul prânzului, dar din experiența pe care o am, dacă după patru zile n-a crescut nimic în mediile de cultură ale probelor prelevate din lapte și corn, este greu de crezut că se va întâmpla până mâine. Probele au fost prelevate în condițiile prevăzute de legislație și am fost chiar foarte meticuloși și riguroși, astfel că am prelevat de două ori mai mult față decât era necesar”, a subliniat Dorin Enache. El a adăugat că a fost făcută corect depozitarea produselor în cele două şcoli, Şcoala Gimnazială nr. 31 din Braşov şi Şcoala Gimnazială nr. 2 Codlea, unde vineri mai mulţi copii au ajuns la spital după ce au consumat laptele şi cornul.

Programul se va relua imediat, dacă rezultatele sunt negative

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, a precizat că laptele va fi furnizat de către firma Olympus, care a subcontractat temporar furnizarea firmei La Dorna până la începutul acestei săptămâni, după ce apăruseră suspiciuni în ceea ce privește laptele furnizat de către compania brașoveană în județul Galați. Suspiciunile nu s-au confirmat în comuma gălăţeană Pechea, dovedindu-se că laptele nu a avut nici un fel de probleme. „Direcţia Sanitar Veterinară este cea mai în măsură instituţie să ne spună când şi cum vom relua acest program. Dacă rezultatele care vor fi prezentate miercuri sunt negative, în momentul doi se va relua distribuţia celor două produse. Contractul de furnizare al laptelui a fost încheiat de CJ Brașov cu o firmă din Prahova care a subcontractat firmei Olympus. Dacă analizele finale vor dovedit că nu au fost probleme, de mâine firma Olympus va relua distribuția laptelui în școli, iar celelalte firme vor distribui cornul. De altfel, Olympus, câştigătorul licitaţiei pentru laptele livrat prin program sistase din proprie iniţiativă, până la terminarea verificărilor impuse de cazul similar din Pechea-Galaţi, unde, de asemenea, livrează, de aceea firma din Prahova a apelat la LaDorna dar, după cum spune şi domnul doctor, la fabrica din Hălchiu şi la laptele procesat de acesta nu s-a găsit nimic.. Deocamdată, nu am primit nici o solicitare de la şcoli pentru a sista aceste produse pentru elevi”, a precizat Gabor.
Ancheta va continua pentru a se depista cauzele care au dus la îmbolnăvirea elevilor, pentru care însă nu s-au confirmat diagnosticele de toxiinfecție alimentară. „Datele buletinului nostru de analize vor fi corelate cu cele de la DSP și examenele medicale ale pacienților”, a mai spus Enache.

Reamintim că circa 20 de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 31 din Braşov au ajuns vineri la Spitalul de Boli Infecţioase, cu dureri abdominale, greţuri, vărsături. Alţi şapte elevi din clasa a-V-a a Şcolii Generale nr. 2 din Codlea au ajuns la Spitalul Municipal din localitate cu aceleaşi simptome după consumul de lapte şi cornuri. Însă, cum simptomele au fost uşoare, după ce au fost consultaţi şi li s-a prescris tratament, toţi copiii au plecat acasă.

Citiţi şi:

EXCLUSIV. Brașov. Laptele care ar fi trebuit să ajungă la copii, transportat într-o navetă mucegăită cu miros pestilențial

Elevii gălăţeni au fost opriţi să bea laptele ambalat în BRAŞOV

BRAŞOV. Primele rezultate în cazul suspiciunilor de toxiinfecţie alimentară la copiii care au consumat lapte şi corn în şcoală

Brașov. „Cornul şi laptele”. Claudiu Coman: „Se poate merge și până la schimbare distribuitorului”

Brașov. Copiii intoxicați cu lapte și corn, în afara oricărui pericol


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button