Sănătate

Atenţie la… măslinele vopsite!

 

Măslinele sunt considerate de nutriţionişti drept alimente sănătoase, care nu ar trebui să lipsească de pe masă… Dar ce ne facem când nu ştim ce cumpărăm şi mâncăm?

Potrivit unei reportaj realizat de stirileprotv.ro, măsline negre pe care le găsim în magazine sunt, nu de puţine ori, colorate forțat prin oxidare.

Ca să înnegrească măslinele, unii producători folosesc lactatul feros şi gluconatul feros – cu ajutorul cărora le oxidează pe cele verzi, conform specialiştilor. Primul este un supliment de fier şi amândouă substanţele sunt stabilizatori – care nu ar trebui să depăşească în dieta zilnică 0,8 mg/kg corp.

Excesul este asociat de nutriţionişti cu dureri de stomac, greaţă şi vărsături.
Colorarea măslinelor cu aditivi feroşi nu este ilegală, atât timp cât cantitatea de aditivi folosită nu depăşeşte limitele permise. În cazul măslinelor vândute vrac informaţia lipseşte, însă, de cele mai multe ori.

„Ca indicator de naturaleţe şi calitate ar fi, pentru măslinele verzi – ele ar trebui să aibă o aromă uşor spre acrişor iar cele maro au gustul spre amărui. Cu cât măslina este mai proaspătă, cu atât ea este mai amară”, a explicat un comerciant.

Ca să fie cât mai sănătoase, măslinele ar trebui să fie cât mai puţin procesate şi să nu conţină multă sare şi oţet.

Statisticile arată că într-un an românii consumă în medie 1,8 kilograme de măsline, îndeosebi în perioadele de post.

Prea multă sare

În luna aprilie a anului 2017, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a analizat 20 de sortimente de măsline comercializate în sistem vrac sau ambalate în recipiente din sticlă sau tablă, coordonator fiind conf. univ. dr. Costel Stanciu.

„În cele 20 de produse analizate s-au identificat 9 tipuri de aditivi alimentari, după cum urmează: acid citric, acid lactic, acid ascorbic, alginat de sodiu, glutamat de sodiu, lactat feros, sorbat de potasiu, benzoat de sodiu și gluconatul feros”, se arată într-un comunicat remis de APC. Potrivit studiului, cantitatea de sare variază între 3,34 grame şi 7 grame per 100 grame produs, condiţiile în care un om nu ar trebui să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi.

„Românii consumă zilnic de 2-3 ori mai multă sare «iodată» decât cantitatea recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 grame de sare. Acest consum de sare explică rata ridicată a hipertensivilor (circa 40% din populația adultă a țării noastre), precum și a numărului mare de decese provocate de bolile cardiovasculare și atacurile cerebrale”, au precizat cei de la APC.

Este suficient să consumăm 15-20 de măsline procesate şi am depăşit cantitatea zilnică de sare admisă. Întregul material publicat de APC poate fi găsit AICI


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button