Sănătate

Astăzi este Ziua mondială a hipertensiunii arteriale

 

În fiecare an, la 17 mai, este marcată „Ziua mondială a hipertensiunii arteriale” („World Hypertension Day”).

Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hypertension League), în parteneriat cu Societatea Internaţională de Hipertensiune (International Society of Hypertension), şi încurajează cetăţenii din întreaga lume să prevină şi să controleze tensiunea arterială crescută ce constituie principalul factor de risc al apariţiei bolilor cardiovasculare.

Definită ca o creştere a presiunii sângelui peste limita normală, care poate afecta inima, creierul, rinichii şi ochii, hipertensiunea este numită ucigaşul tăcut, deoarece boala poate evolua fără simptome. Netratată, sau tratată necorespunzător, poate duce la invaliditate, infarct sau atac cerebral.

În 2019, tema prin care este marcată „Ziua mondială a hipertensiunii arteriale” urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a acestei boli, având în vedere că, la nivel global, se estimează că aproximativ 50% dintre persoanele cu hipertensiune nu sunt conştiente de faptul că o au, iar dintre cele care conştientizează faptul că au această afecţiune, mai puţin de 20% o ţin sub control.

În România, hipertensiunea arterială este cauza cea mai răspândită a bolilor cardiovasculare şi este responsabilă pentru 62% din totalul deceselor.

Articole asemănătoare

Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button