Sănătate

„Analize medicale gratuite? Nu mai sunt fonduri”. Refuzul nu mai e posibil în cazul mai multor categorii de bolnavi

  • img-5420_2.jpg

În ciiuda faptului că sunt asigurați și au cotizat timp de decenii la Sănătate, mulți români s-au obișnuit să-și facă analizele medicale pe banii lor, exasperați de vechea „placă” pe care o pun laboratoarele și clinicile medicale încă din primele zile sau chiar ore ale fiecărei luni: „nu mai sunt fonduri”. Adică banii alocați lunar de către Casa de Asigurări de Sănătate cu care au contract.
Replica nu va mai fi valabilă în cazul mai multor categorii de bolnavi. Astfel, pacienții  cu COVID-19, precum și cei cu o boală cronică gravă, precum cancer, diabet, boală rară, cardiovasculară, cerebrovasculară sau neurologică – ar urma să aibă acces la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la solicitarea acestora, indiferent de epuizarea plafonului lunar, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată joi de Guvern.
Ministerul Sănătății susține că a găsit soluția pentru ca acest lucru să fie posibil inclusiv după epuizarea fondurilor lunare contractate: „pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, arată instituția condusă de Alexandru Rafila.
„Investigațiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum și a pacienților diagnosticați cu boli oncologice, diabet zaharat, afecțiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, se efectuează în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora, chiar dacă furnizorul aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate a epuizat fondurile lunare contractate la momentul solicitării; pentru decontarea contravalorii acestora, sumele contractate inițial se suplimentează prin acte adiționale”, se arată în OUG.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] liste de așteptare. Asigurații sistemului de stat de sănătate pot efectua gratis o serie de analize medicale și în clinicile […]

Back to top button