Sănătate

Alertă alimentară în Europa, după focare de Salmonella în 13 țări. Ce produs ar fi provocat îmbolnăvirile și chiar un deces

Este alertă de sănătate europeană, după ce s-au înregistrat focare de Salmonella în 13 țări. Roșiile cherry ar fi cauza apariției problemelor.


Situația a fost semnalată de către Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, ale cărui cercetări sugerează că roșiile cherry ar fi cauza infecției. Până acum însă, nu s-au găsit dovezi microbiologice care să confirme această ipoteză. S-au raportat 92 de cazuri până în iulie 2023, printre care, din păcate, și un deces, potrivit evz.ro.


Cazuri de salmonella au fost raportate în Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite. Primul caz a fost raportat în Franța, în august 2022, iar cel mai recent în Suedia, în luna iulie a acestui an. Cele mai multe cazuri au avut loc între octombrie 2022 și martie 2023, numărul de țări expuse scăzând în decembrie 2022. Numărul de infecții noi este, din fericire, scăzut.

Cazurile din Austria, Germania, Franța și Suedia au ridicat suspiciuni cu privire la roșiile cherry ca posibilă sursă de infecție. O tulpină de salmonella rezistentă genetic la chinolone a fost identificată într-o farfurie de salată mixtă, care conținea și roșii cherry, pregătită în Franța la data de 17 august 2022. Urmele roșiilor cherry din Austria și cele ale salatei din Franța au dus la angrosiști din Germania, Țările de Jos și Spania, precum și la cultivatorii de tomate din Țările de Jos, Spania și Maroc. Dar, în lipsa unor dovezi microbiologice, nu s-a putut confirma că aceste companii și producători sunt surse de infecție și/sau puncte de contaminare.


Salmonella poate fi găsită la o multitudine de animale, oamenii contractând-o prin consumul de alimente crude, insuficient gătite sau contaminate. De obicei, simptomele apar la 12 până la 36 de ore după ingerarea acestora și includ febră, diaree, dureri abdominale, greață și vărsături. În cele mai multe cazuri, simptomele se tratează în câteva zile, nefiind necesar tratamentul cu antibiotice. Cu toate acesta, în unele cazuri, poate fi chiar mortal.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
11 luni în urmă

La cat rahat moscovit imprastie propaganda infecta putinista prin agentii lor barbughey, sosocari si hauristi nici nu ma mir ca e alerta de salmonella.

Barbu Gh.
Răspunde la  Willy
11 luni în urmă

Aurolacule, ia vezi dacă nu există un wax și împotriva lui tanti salmonela. Ce mai stai, marș de-l fă. Și să-l treci și-n crotalul electronic cu care te-a dotat statul.
Ori ești waxer ori nu mai ești.

Back to top button