5 pași pentru o dantură fără carii, indiferent de vârstă
O dantură sănătoasă este, în primul rând, un indicator care arată starea de sănătate șide bine generală. Desigur, un zâmbet complet este strâns legat și de igiena oralăcorectă, însă este corelat cu un sistem imunitar eficient și cu un stil de viață echilibrat. De altfel, cariile dentare, una dintre cele mai comune probleme de sănătate orală, pot fi prevenite printr-o rutină simplă și consecventă, indiferent de vârstă. Iată cinci pași simpliși alte recomandări utile care te pot ajuta să ai o dantură sănătoasă și fără carii.
O dantură sănătoasă este, în primul rând, un indicator care arată starea de sănătate și de bine generală. Desigur, un zâmbet complet este strâns legat și de igiena orală corectă, însă este corelat cu un sistem imunitar eficient și cu un stil de viață echilibrat. De altfel, cariile dentare, una dintre cele mai comune probleme de sănătate orală, pot fi prevenite printr-o rutină simplă și consecventă, indiferent de vârstă. Iată cinci pași simpli și alte recomandări utile care te pot ajuta să ai o dantură sănătoasă și fără carii.
Periajul corect realizat zilnic
Primul pas în prevenirea cariilor este periajul corect al dinților. Pe scurt, fii sigur că:
- îți periezi dinții de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, dar înaintea micului-dejun;
- folosești o pastă de dinți cu fluor, pentru că ajută la prevenirea cariilor;
- ai o periuță de dinți cu peri moi sau medii și o înlocuiești la fiecare trei luni sau mai devreme, dacă observi că perii sunt uzați.
Nu uita nici că tehnica este la fel de importantă ca frecvența. Mișcările periuței ar trebui să fie circulare, acoperind toate suprafețele dinților, inclusiv zonele greu accesibile. Ar fi bine să periezi și limba, unde se pot acumula bacterii care favorizează apariția cariilor și a respirației urât mirositoare. În plus, poți folosi și periuțe interdentare, utile pentru curățarea spațiilor mai mari dintre dinți sau a zonelor în care s-au instalat coroane, punți sau aparate dentare.
Utilizarea aței dentare și a apei de gură
Periajul nu este suficient pentru a elimina resturile alimentare și placa bacteriană dintre dinți. Ața dentară rămâne un accesoriu obligatoriu pentru curățarea spațiilor interdentare, unde periuța nu poate ajunge. Folosește ața dentară cel puțin o dată pe zi, de preferință seara, după cină.
De asemenea, apa de gură completează rutina de igienă orală prin reducerea bacteriilor din cavitatea bucală și oferind o respirație proaspătă. Alege o apă de gură care conține fluor sau alte ingrediente antibacteriene și evită produsele cu conținut de alcool.
Mai mult, poți să folosești paste de dinți cu enzime naturale, precum lactoperoxidaza sau lizozimul care ajută la susținerea sistemului natural de apărare a cavității bucale.
Vizitele regulate la medicul stomatolog
Multe persoane evită vizitele la stomatolog până când apare o problemă evidentă, cum ar fi durerea de dinți. Totuși, controalele regulate la medicul dentist sunt importante pentru prevenirea cariilor și detectarea problemelor într-un stadiu incipient.
Se recomandă să mergi la stomatolog o dată la șase luni pentru un control de rutină și o curățare profesională. Desigur, mergi la un control imediat ce observi simptome precum sensibilitate dentară, dureri sau pete pe dinți. În ceea ce privește tratamentele moderne de care poți beneficia, în Brașov găsești tot suportul de care ai nevoie, indiferent de starea actuală a danturii tale.
O alimentație sănătoasă și echilibrată
Dieta are un rol important și în sănătatea dinților. Zahărul și carbohidrații rafinați sunt principalii inamici ai smalțului dentar, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor care provoacă și cariile. Este bine să limitezi consumul de:
- dulciuri, prăjituri și bomboane lipicioase;
- băuturi carbogazoase și energizante, care sunt acide și dăunătoare pentru dinți;
- gustări frecvente, care expun dinții la acid mai mult timp.
Include în alimentație alimente bogate în calciu (lapte, brânză, iaurt) și fosfor (pește, ouă, nuci), care ajută la întărirea smalțului dentar. Fructele și legumele proaspete, cum ar fi merele și morcovii, stimulează producția de salivă, care ajută la neutralizarea acidului din gură. În plus, poți să-ți clătești gura cu ulei de cocos dacă vrei să reduci bacteriile și să îmbunătățești sănătatea gingiilor. Nu uita să rămâi hidratat și să clătești gura cu apă plată sau de la robinet după fiecare masă pentru a elimina resturile alimentare și pentru a restabili pH-ul natural al gurii.
Adoptarea unor obiceiuri sănătoase
Pe lângă igiena orală și dieta sănătoasă, anumite obiceiuri pot contribui la menținerea unei danturi fără carii:
- evită fumatul, pentru că acesta crește riscul de boli gingivale și slăbește smalțul dentar, așa cum aflăm mai multe și de aici;
- hidratează-te, pentru că apa ajută la curățarea resturilor alimentare și la menținerea unei salive sănătoase;
- fii atent la utilizarea medicamentelor care pot cauza uscăciunea gurii, un factor ce favorizează apariția cariilor.
Menținerea unei danturi sănătoase și fără carii este posibilă la orice vârstă, dacă urmezi câțiva pași simpli, dar integrați în rutina zilnică. Periajul corect, folosirea aței dentare, o dietă echilibrată, vizitele regulate la stomatolog și adoptarea unor obiceiuri sănătoase te vor ajuta să menții sănătatea danturii și să îți păstrezi zâmbetul frumos și natural.
Foto: Unsplash
P
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.