Politic

[ViDEO] VIDEO. Ministrul Mediului: „Cetățenii BRAȘOVULUI sper să nu mai aibă posibilitatea să simtă pe propria lor piele și respirație gazurile deloc frumos mirositoare de la gropile de gunoi” / Vezi declarația dată în timpul unei vizite la Fin-Eco

 

Aflat astăzi în vizită la Brașov, ministrul Mediului, Costel Alexe, a verificat stadiul închiderii celulelor 1 și 2 de la Depozitul ecologic de deșeuri, ocazie cu care i-a lăudat public pe primarul George Scripcaru și pe preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea.

„Mă bucur foarte mult că am avut posibilitatea să parcurgem împreună drumurile de acces, să vedem stadiul lucrărilor de închidere pentru celulele 1 și 2, care au ajuns la un grad de 97%. Am avut posibilitatea de a vedea tot împreună frontul de lucru pe 2.500 mp din celula trei. Dincolo de sutele de sesizări făcute de cetățenii Brașovului în ultimii ani, cu întârzieri sau nu, astăzi, la Brașov, avem un exemplu de bună practică pentru cum ar trebui să fie închis un depozit ecologic de deșeuri. În momentul de față încă se lucrează la înierbare și pe aceste două celule vom vedea, în foarte scurt timp, două dealuri verzi. Mă bucur foarte mult că există această instalație de captare și ardere a biogazului, vreau să felicit autoritățile locale și județene că au reușit să asculte dorința locuitorilor de a nu mai avea aceste mirosuri în jurul depozitului. Au reușit asta într-un termen scurt, și îmi amintesc că acum șase luni, și primarul, și președintele consiliului județean, mi-au dat asigurări că vor rezolva această problemă. Sper din tot sufletul ca acest exemplu de bună practică să fie preluat de toți agenții economici din țară și să avem peste tot în România depozite cu adevărat ecologice și nu gropi de gunoi (…). Cetățenii Brașovului sper să nu mai aibă posibilitatea să simtă pe propria lor piele și respirație gazurile deloc frumos mirositoare de la gropile de gunoi, mă bucur foarte mult și îi felicit pe primarul George Scripcaru și pe președintele Adi Veștea că au făcut în fiecare zi presiune și pe operatorul economic care administrează depozitul ecologic, și pe cei care au contractat lucrarea și au reușit într-un termen scurt să finalizeze această lucrare, care este un exemplu de bună practică pentru România (…)”, este o parte din declarația ministrului.

El a făcut apel către autorități și operatorii economici din domeniu să facă o colectare selectivă „mult mai bună”, pentru a valorifica deșeurile. „Avem în continuare grad de colectare și reciclare de 14 – 15%”, a precizat el.

Despre închiderea celor două celule

Conform datelor făcute publice, lucrările de închidere a celulelor 1 și 2 sunt realizate în proporție de 97%. Mai trebuie finalizate lucrările la infrastructura pentru drumul de acces și montarea plaselor de susținere a gazonului. Ulterior se vor planta copaci de mici dimensiuni.

Autoritățile au explicat că partea cea mai importantă, de colectare și ardere a biogazului (gaz care conține și elemente de poluare olfactivă), a fost finalizată, astfel că odată cu arderea acestui gaz de depozit, dispare și mirosul.

„Conform normativelor și românești în vigoare, orice închidere de depozit, totală sau parțială, ca să fie completă, trebuie să aibă parte de un sistem de captare, transport și ardere finală a gazului de depozit. Aici avem cele două celule (care au fost închise, n.n.), celula 1 și 2, care au aproximativ 6 hectare. Au fost montate 51 de puțuri de colectare, cu o adâncime între 18 și 25 de metri. Ele au rolul să capteze gazul de depozit care se dezvoltă din degradarea deșeurilor în mod anaerob. Aceste gaze sunt captate perimetral de colectoare, separatoare de condens și, în final, gazul ajunge prin stația de pompare în faclă, unde acest gaz este ars conform normativelor românești, care sunt mult mai drastice decât cele europene, respectiv la 1.100 de grade, față de 850-1.000 de grade, cât prevăd normativele europene. În acest gaz avem metan, dioxid de carbon, în total aproape 527 de compuși, în concentrații mai mici sau mai mari, toți fiind arși la 1.100 de grade. Astfel că, practic, se asigură emisiile conform normativelor europene, inclusiv cele germane, britanice și românești. Suntem la finalul unei lucrări care a cooptat o echipă multinațională de specialiști din Croația, Slovenia, România și Marea Britanie. Toată rețeaua de conducte și colectoare vine din Austria și Slovenia, facla este produsă în Marea Britanie și putem spune, fără nici o urmă de reținere, că în momentul ăsta, sistemul de degazare, împreună cu lucrările făcute pe celula 1 și 2, sunt de referință europeană, cel puțin. Pe tot parcursul proiectului nostru am urmărit respectarea tuturor recomandărilor Asociației Internaționale de Managementul Deșeurilor, precum și respectarea normativelor europene și a celor din țările cu experiență în domeniu, astfel că, în acest moment, la Brașov, suntem în fața celei mai moderne investiții din acest domeniu din România și din centrul și estul Europei. Odată cu funcționarea continuă a sistemului de ardere, se asigură, în primul rând, siguranța operațională a depozitului și reducerea la minim a emisiilor”, a declarat Lucian Pavel, director Departament Aplicații Mediu, în cadrul societății comerciale Klarwin, cea acare a asigurat echipamentul pentru colectarea transportul și arderea gazului rezultat din deșeuri.

Reprezentantul Klarwin a prezentat și care sunt soluțiile pentru utilizarea energiei produse de arderea gazului de depozit prin transformarea în energie electrică sau înmagazinarea acestuia și utilizarea lui pentru mijloacele de transport în comun care utilizează ca mijloc de propulsie gazul.

Lucrările de închidere a celor două celule pline ale Depozitului Ecologic de Deşeuri de la Braşov au început în primăvara anului 2019, după avizarea proiectului de către autoritățile publice competente și obținerea autorizației de construire de la Primăria Săcele, pe teritoriul administrativ al căreia se află obiectivul.

Lucrările au fost sistate pe timp de iarnă, pentru că prevederile legislației în vigoare nu au permis intervenţiile de instalare și etanșarea sistemului de membrane, însă au fost reluate în luna februarie.

Investiția pentru punerea în siguranță a celor două celule se ridică la 14 milioane de lei și este realizată din fondurile FIN-ECO Brașov.

Tot în luna februarie, FIN-ECO SA a contractat sistemul de captare şi transport al gazului de depozit din Celulele 1 și 2.

Fin – Eco SA, înființată în anul 2004, este singura rampă ecologică din Brașov. Pe o suprafață de 27 de hectare au fost proiectate 6 celule de depozitare, cu o capacitate totală de 11.230.000 de metri cubi, respectiv 8.984.000 de tone. La Celula 1, depozitarea s-a sistat în 2016, iar la Celula 2, în 2019. Primele două celule s-au umplut și sunt în faza de închidere.
În vederea reducerii cantității de deșeuri depozitate și, implicit, prelungirea perioadei de viață a depozitului, începând din 2010, în urma unei investiții de peste 16 milioane de lei, la rampa ecologică Fin – Eco a fost amenajată și o stație de sortare, după cum amintesc reprezentanții Primăriei Brașov.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button