Politic

[ViDEO] Motiv de scandal la BRAȘOV. Transportul metropolitan ar putea fi pus în pericol de cel mai recent OUG care ar trebui să reglementeze licențele de transport în județ

 

Agenția Metropolitană de Transport Brașov a luat decizia ca de la 1 iulie să extindă cursele RATBV în alte trei zone, după ce la începutul anului a introdus ruta Brașov – Cristian.

Astfel, de la 1 iulie, cursele metropolitane RATBV vor circula și la Ghimbav, Bod și Sânpetru. Aprobarea s-a făcut în baza Legii 328 din decembrie 2018, care prevede prelungirea licențelor de transport (cele care expiră în 30 iunie 2019) până în 2 decembrie 2019.

„La nivelul unităților administrativ-teritoriale, după caz, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară unde nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.370/2007, valabilitatea programelor de transport și, după caz, a contractelor existente și a licențelor de traseu se prelungește până la data de 2 decembrie 2019”, este specificat la art. V din actul normativ.

Doar că acest serviciu de transport public local de persoane din zona metropolitană este pus în pericol de o Ordonanță de Urgență a Guvernului (OUG) pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, publicată în Monitorul oficial noaptea trecută, după cum atrage atenția directorul general al Agenției Metropolitane Brașov, Dragoș David.

Acesta spune că a fost scos, joi, din textul ordonanței publicate respectivul articol, fiind adăugat un nou articol, V1, cu următorul cuprins: „La solicitarea operatorilor de transport care deţin licenţe valabile la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cuprinse în programul de transport de persoane prin servicii regulate, Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. prelungeşte, cu plata tarifului aferent, licenţele de traseu, în condiţiile art. V, pentru autobuzele deţinute şi nominalizate pe traseul respectiv, în baza de date a Autorităţii Rutiere Române – A.R.R., la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.”

Apoi, la Articolul VIII – (1), mai spune Dragoș David, este specificat că valabilitatea actualelor programe de transport judeţean şi după caz, a licenţelor de traseu pentru transportului rutier contra cost de persoane prin servicii regulate, la nivel judeţean se prelungeşte până la data de 30.06.2023.

„Astfel toate licențele de transport valabile până la 30 iunie 2019, toți transportatori actuali pe rute din județ vor avea licențele prelungite până în data de 30 iunie 2023, în contradicție cu legea 328/2018. Așadar, în data de 24 iunie 2019, au publicat spre consultare OUG pentru modificarea si completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane pe site-ul MDRAP, cu termen 10 zile. În data de 25 iunie 2019 s-a aprobat OUG în ședința de Guvern cu toate că noi le-am transmis punctele de vedere prin care dorința lor de a  defini clar transportul public și transportul comercial crează un haos legislativ din cauza faptului că în transportul comercial nu se încurajează piața liberă și concurențială, ei prelungind licențele de transport pe rute judetene la cei care au deja licențe și nu prestează servicii de transport calitive și la un preț concurențial. Din perspectiva transportului public, România s-a aliniat legislației europene prin implementarea regulamentului 1370/2007 al PE și al Consiliului, prin Legea 328 promulgată în 28 decembrie 2018, care spune la art. V că licentele de transport se prelungesc până la data de 2 decembrie 2019 acolo unde nu sunt contracte de servicii publice încheiate. În speță, noi avem patru localități unde am încheiat contractul de servicii publice și acum ei prelungesc peste noi licențele transportatorilor existenți”, a explicat Dragoș David.

Ca urmare a acestei Ordonanțe, ARR lucrează deja la eliberarea licențelor de transport pentru toți transportatorii care au solicitat prelungirea lor, deci și pentru cei care ar fi trebuit înlăturați de pe rutele unde Agenția Metropolitană a încheiat noi contracte, patru la număr, după cum am specificat (Cristian, Sânpetru, Bod, Ghimbav), cu alți operatori care au oferit condiții de transport mult mai bune, la prețuri decente, iar acesta ar putea fi motiv de scandal lăsat cu plângeri penale, având în vedere că legislația, la ora actuală, nu prevede ce se poate face într-o astfel de situație, după cum a menționat David.

„Noi, la nivelul Agenției Metropolitane Brașov, ne rezervăm dreptul de a ataca în Contencios Administrativ această ordonanță. Facem apel către toate instituțiile implicate – Ministerul Transporturilor, ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), primăriile afectate, să ne sprijine în demersul nostru, astfel încât situația să fie reglementată, în caz contrar va fi haos la nivelul transportului de persoane pe zona metropolitană. Vom solicita și președintelui României să ne sprijine în demersul nostru”, a declarat Dragoș David, directorul AMB.

Ordonanța de urgență poate fi studiată pe site-ul MDRAP. 

Mai multe detalii oferă Dragoș David în materialul video atașat… 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button