Politic

[ViDEO] BRAŞOV. Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea s-a întâlnit cu reprezentanţii BERD la Primărie pentru noi discuţii despre finanţarea noului Spital Clinic Regional

 

Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a venit, astăzi, la Braşov, pentru noi discuţii cu reprezentanţii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) din Londra, în prezenţa primarului George Scripcaru şi al coordonatorilor de servicii din cadrul Primăriei Braşov, cu privire la paşii care trebuie urmaţi pentru realizarea unei noi unităţi medicale multidisciplinare. 

Astfel, după prezentarea unui concept a ceea ce ar trebui să fie Spitalul Clinic Regional Braşov, cea aflată în fruntea Ministerului Sănătăţii a spus că draftul este bun, dar trebuie completat cu structura medicală, care ar trebui stabilită la nivel guvernamental. Mai mult, Sorina Pintea a menţionat că noul spital regional de la Braşov este o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii. Pe de altă parte, specialiştii BERD au precizat că aşteaptă detalii tehnice şi economice pentru a se stabili nivelul de finanţare.

„Este un lucru extraordinar de important ce se întâmplă, pentru că Braşovul merită să aibă acest spital atât de mult dorit de comunitatea locală. Primele trei spitale aprobate la nivel naţional – Iaşi, Cluj, Craiova – vor fi finanţate din fonduri europene şi s-au căutat soluţii şi pentru finanţarea celorlalte spitale regionale. A fost aprobat parteneriatul public-privat, astfel încât comunităţile locale harnice pot începe lucruri. Primăria Braşov se află printre ele. Ministerul Sănătăţii se va ocupa de structura medicală a proiectului, asta însemnând că spitalul primeşte un număr de paturi, pe care statul român le va finanţa, astfel încât unitatea să furnizeze servicii medicale de calitate. În perioada următoare, de una-două săptămâni, vom stabili această structură medicală, apoi aşteptăm propunerea de finanţare din partea BERD”, a declarat Sorina Pintea la finalul întrevederii. 

Primarul George Scripcaru a completat: „Despre spitalul de la Braşov se discută de peste 10 ani. Avem amplasamentul, clarificat din punct de vedere juridic. În acest proiect ne-am pregătit în permanenţă, cu toate piedicile care s-au ivit de-a lungul timpului. Dar acum suntem la etapa studiilor de fezabilitate, care să dimensioneze indicatorii tehnico-economici. De asta am apelat la BERD cu care avem un parteneriat de bună practică şi am creionat împreună paşii pe care-i avem de făcut. Prin prezenţa ministrului Sănătăţii la Braşov, practic am răspuns unei necesităţi pe care a impus-o BERD în acest acord de finanţare, acela ca Ministerul Sănătăţii să fie partener în proiect. Aşa cum ni s-a promis, în câteva săptămâni vom avea draftul de la BERD pe care să lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii, îl vom valida în Consiliul Local apoi putem trece la treabă. Asta înseamnă că, împreună cu consultanţii BERD, lansăm pentru licitaţie şi achiziţie studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Această investiţie este cuprinsă în lista de buget pentru 2018, avem banii alocaţi pentru elaborarea documentaţiilor şi proiectul îşi va urma cursul firesc”. 

O unitate medicală după standarde

Amintim că terenul pe care urmează a fi amplasat viitorul spital se află în municipiul Braşov, în domeniul public al municipiului, în apropierea Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr din Brașov și a centurii ocolitoare a municipiului Brașov. Construcţia se va întinde pe o suprafaţă de 18 ha.

Capacitatea estimată pentru acest spital se apropie de 900 de paturi, iar serviciile medicale vor cuprinde şi cazurile critice precum arsuri, urgenţe cardiologice, neurologie şi neurochirurgie, hemoragii digestive, toxicologie, alte cazuri care solicită îngrijire intensivă şi intervenţie de urgenţă. Blocul operator va avea 12 săli de operaţie. 

Proiectul cuprinde un centrul de transfuzie de sânge, precum și bancă de sânge. Ca departamente medicale, vor fi: cardiologie și cardiologie intervenţională, medicină internă, boli metabolice/diabet și nutriție, dermatologie, endocrinologie, nefrologie și dializă, boli infecțioase, pneumologie, reumatologie, oncologie, psihiatrie, hematologie, psihoterapie și recuperare, genetică, neurologie /unitate AVC. 

Spitalul va include și crematoriu, centru de transplant, terapie intensivă şi unitate de supraveghere pentru boli coronariene, laborator clinic pentru toată regiunea, patologie clinică, micro biologie clinică, biologie moleculară, laborator de anatomopatologie pentru toată regiunea, unitate de sterilizare. 

De asemenea, unitatea multidisciplinară va avea centru de cercetare cu amfiteatre, săli de curs, camere de simulare, bibliotecă şi cameră de lectură, cantină /restaurant în care se va pregăti mâncarea necesară pentru pacienți, respectiv pentru personal și vizitatori. Se va tine cont de un necesar de 2.400 porții de mâncare (mic dejun, prânz, cină)/ zi pentru pacienți și de o capacitate (sala de servire a mesei) de 150 de persoane vizitatori și personal. 

Ca utilităţi, nu vor lipsi parcarea, heliport, generator, farmacie, zonă de relaxare, parc pentru pacienți.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare