Politic

Ultima oră. BRAȘOV. Senatorul Daniel Zamfir și-a dat demisia din PNL

 

„Drumul meu în PNL se oprește aici” este mesajul prin care senatorul liberal de Brașov Daniel Zamfir își anunță colegii de partid că a ales un alt drum politic, după multele divergențe avute cu liderul formațiunii, Ludovic Orban.   

El și-a motivat decizia, dacă mai era nevoie, printr-o scrisoare deschisă, postată pe facebook, pe care o redăm integral:

„Dragi colegi liberali,

Lucrurile pe care le trăim împreună de o bună bucată de vreme sunt pentru mine de neimaginat. V-o spun cu toată sinceritatea și amăraciunea! Sunt membru al acestui partid de zece ani, am avut onoarea să fiu deputat în perioada 2012-2016, iar acum, din 2016, senator. De la bun început am crezut și cred în continuare că rolul parlamentarilor este să facă legi bune și așteptate de oameni. Așa am gândit când am început cu legea dării în plată, așa gândesc și acum când am inițiat Legile împotriva cămătăriei, legi care protejează milioane de români împotriva abuzurilor instituțiilor financiare bancare și nebancare. Nu mică mi-a fost surprinderea când am constatat că președintele partidului meu (Ludovic Orban  n.r.) ia decizia să fiu exclus din partid dacă voi continua cu aceste proiecte de lege.

Eu însă am continuat și ele au fost votate în Senat, cu sprijinul majorității PSD-ALDE și îmi doresc să fie votate cât mai repede și în Camera Deputaților pentru a face dreptate milioanelor de români care sunt victimele abuzurilor sistemului bancar și nebancar. Motivația excluderii mele, cum că sunt deviaționist de la linia partidului, este, din păcate, din vremuri pe care ni le-am fi dorit demult apuse și sunt expresia gândirii primitive a președintelui PNL și a celor din jurul său.

Întotdeauna liberalii au fost campionii modernizării și dezvoltării economice și campionii democrației. Or, ce vedem astăzi? PNL a fost băgat în tranșee de către Ludovic Orban și un grup restrâns și ilegitim de „prieteni sfătuitori”, un PNL care în loc să apere drepturile și libertățile fundamentale ale omului, s-a transformat în apărătorul abuzurilor.

Tot expresia unei gândiri primitive este și decizia luată de „grupul președintelui” de a nu iniția și vota nici o propunere alături de PSD. Așa se face că la legi importante care vin în sprijinul milioanelor de români, cum sunt Legea plafonării dobânzilor bancare și ale IFN-urilor, Legea retractului litigios, Legea leasingului și a titlului executoriu la creanțele comerciale PNL a votat, din păcate, împotriva milioanelor de români, în interesul Instituțiilor bancare și IFN. La fel de aberant a fost votul împotriva Legii ”Parcul cu Platani” și nesusținerea noii Legi a Curții de Conturi, precum și a Codului Administrativ, legi așteptate de toți primarii și funcționarii publici din România.

Dincolo de atitudinea primitivă, aberantă a „grupului președintelui” eu așteptam o reacție și din partea celor din conducerea PNL, alții decât cei din „grupul Președintelui”! Este vorba despre direcția greșită în care merge PNL, din punctul meu de vedere politica neo-liberală a anilor ‵90, în care piața trebuia lăsată liberă cu reglementări minimale în domeniul financiar e deja depășită.

Astăzi, în toată lumea politica de centru dreapta, e o politică umanist-liberală care are în centrul preocupărilor prosperitatea cetățeanului, apărarea drepturilor lui, înaintea intereselor instituțiilor financiare și ale multinaționalelor. Inclusiv OECD atrage atenția că libertatea piețelor a dus la crearea de monopoluri și oligopoluri, iar spirala inechităților a crescut.

Cel mai rău lucru, însă, care s-a petrecut a fost pierderea brand-lui care consacrase PNL în istoria sa de peste 140 de ani în opinia publică: dintr-un partid apărător al drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor, a ajuns apărătorul fățiș al abuzurilor, și mai grav, epuizându-și argumentele politice, președintele PNL apelează la plângeri penale și atacuri fără precedent la CCR, acțiuni care pun PNL în cea mai rușinoasă postură din istoria sa. Așa am ajuns ca acestea să fie prioritățile noastre și nu sănătatea și educația, după cum anunța eminența cenușie a PNL, dl Câțu.

Dragi liberali care gândiți cu adevărat în spirit liberal,

Constat cu amărăciune că efortul meu de a-i convinge pe aventurierii libertarieni din jurul președintelui că drumul PNL este unul profund greșit e în zadar! Am așteptat, dupa decizia legată de excluderea mea, o reacție a partidului. Ea n-a venit. Mulți dintre voi mă rugați însă în privat să nu plec, să lupt! Dar asta doar în privat. Am așteptat sprijin pentru proiectele de lege care fac bine românilor și nu intereselor care planează în jurul grupării Orban.

Dar cel mai mult am așteptat un răspuns la ceea ce e mai important: pentru cine luptă și face politică acest partid? Pe cine apără? Milioane de români sau pe cei care îi abuzează pe români?

Din acest motiv, am decis să-mi concentrez energiile pentru a duce la bun sfârșit proiectele de lege pe care oamenii le așteaptă. Fără ipocrizie, vă îndemn să dați răspunsuri la cele de mai sus!

Drumul meu în PNL se oprește aici. Sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, cu adevărații liberali din PNL ne vom întâlni de aceeasi parte a baricadei, apărând împreună DREPTURILE ȘI LIBERTĂȚILE FUNDAMENTALE ALE OAMENILOR.

Așa să ne ajute Dumnezeu!”

După cum se vorbește pe surse, senatorul Daniel Zamfir se va orienta către ALDE, formațiune condusă de Călin Popescu Tăriceanu. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare