Politic

Subiectul Schengen. Motivul pentru care Austria a votat împotriva aderării României / Legătura cu Ungaria și cu… Trieste

Subiectul Schengen.

Conf. dr. Silviu Nate, directorul Centrului de Studii Globale de la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a vorbit la DCNews despre interesele din spatele refuzului Austriei de a admite România în Spațiul Schengen.

„Includerea în Spațiul Schengen atrage mai multă relevanță geo-economică, ceea ce poate accentua complementaritatea regională a membrilor Schengen sau poate crește asimetria economică în raport cu acele state care nu beneficiază de libera circulație a mărfurilor, capitalurilor, serviciilor și persoanelor.

Interesul economic al Austriei nu este străin de cel al Ungariei. În plus, între cele două state există o strânsă coordonare tradițională.

Viktor Orban a achiziționat 300 de metri de coastă în Trieste (foto) pentru a construi un hub comercial pentru mărfuri intermediare din China către restul Europei. Atât Austria, cât și Ungaria sunt atașate banilor chinezi și influenței ruse, în timp ce un port maghiar la Trieste ar reduce semnificativ relevanța comercială a Constanței și a altor afaceri românești. Suntem conștienți că includerea în Schengen face România mult mai atractivă pentru investitori, accelerând în același timp competiția economică regională.

Ungaria este un aliat al NATO și nu a fost expusă direct în această chestiune, dar are înțelegeri și acorduri strânse cu Austria, așezată pe o autostradă politică deseori perturbată de serviciile de informații ale Moscovei. O serie de elemente ale clasei politice din ambele state au fost atrase în diverse jocuri de interes cu Rusia. Nu putem spune însă că Moscova stă în spatele refuzului României și Bulgariei de a intra în Schengen, dar influențele există și sunt vizibile.

Viktor Orban vrea ca Trieste să devină un hub pentru investițiile maghiare în regiunea mediteraneană. Orașul este situat strategic la Marea Adriatică, aproape de granița cu Slovenia și Croația, poziție care poate facilita comerțul dintre Ungaria și alte țări din regiune”, a explicat analistul politic Silviu Nate.

Subiectul Schengen. Viitor port maghiar la Trieste

El și-a continuat expunerea:

„Agenda bilaterală chino-maghiară include investiții în infrastructură, energie și telecomunicații. Cele două țări au semnat și o serie de acorduri comerciale, iar China a fost de acord să acorde Ungariei un împrumut de 2,2 miliarde de dolari pentru a ajuta la finanțarea dezvoltării sale economice…

Interesul austriac pentru viitorul port maghiar Trieste este să se asigure că acesta devine un vector de dezvoltare într-un mod care să beneficieze atât Austriei, cât și Ungariei. Viena vede în acest proiect beneficii economice comune cu Budapesta și o sursă de cooperare intensificată. Austria dorește ca portul să producă un impact economic notabil asupra mediului regional.

Mai mult, portul va servi ca o poartă strategică și comercială pentru statele din Europa Centrală și de Est în dorința lor de a se interconecta cu piețele globale. Această situație ar duce la creșterea oportunităților de comerț și investiții atât pentru Austria, cât și pentru Ungaria, dar și la accentuarea asimetriei economice în raport cu România și Bulgaria.

În consecință, votul favorabil oferit Croației pentru a fi inclusă în spațiul Schengen va spori relevanța geo-economică a Ungariei și Austriei”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

De vina sunt cei mai slabi si nenorociti puliticieni care i-a avut Rrrumanistanul. Veorica era parfum de tei fata de astia ca maCiuca, caCutu sau hOrganu. Plus dulapul, huhurezeanu, percinatu haurescu, pledoiu, popica…

Back to top button