Politic

Școli cu farfuria goală: în loc de masă caldă, elevii au în meniu doar promisiuni de la Guvern

Suntem în plin an școlar, dar în timp ce elevii și-au început studiile, mesele calde rămân doar o promisiune, un plan în lungul șir de nerealizări ale Guvernului. “Într-o societate normală, care își respectă copiii, ar trebui să fie o rușine ca, în anul 2023, copiii să nu mănânce o masă caldă la școală. În Guvernul Ciolacu, sentimentul nu este cunoscut. Vedem încă o dovadă clară a incompetenței și a lipsei de interes a Guvernului PSD-PNL pentru educație” –  Irineu Darău, senator USR și membru în Comisia pentru învățământ din Senat.

La mai bine de o lună de la începutul școlii, copiii din instituțiile de învățământ integrate în programul-pilot „Masă caldă” tot nu beneficiază de… nimic decât planuri.

Programul Masă caldă nu mai există deloc

Guvernul a avut la dispoziție toată vara să pregătească legislația necesară. Nimeni de la PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu, nu are nicio scuză și nu se poate face măcar că a uitat. Irineu Darău le-a reamintit constant că își ratează datoria, pe parcursul verii, prin mijloacele de control parlamentar. În schimb, PSD-PNL continuă să amâne implementarea programului și încalcă noua lege a învățământului preuniversitar care prevede, de anul acesta, 1 milion de beneficiari.

Guvernul are mare grijă de privilegiile specialilor și zero grijă pentru nevoile reale ale unor copii pentru care o masă la școală ar putea face diferența între abandon și educație

PSD și PNL s-au angajat prin lege să susțină 1 milion de copii, dar nu au extins nici măcar programul-pilot „Masă caldă” și nu au asigurat continuitatea programului actual. Se pare că amână deliberat, așa cum au făcut-o în ultimii 7 ani, similar cu întârzierile la legislația pentru transport gratuit. Ar fi fost suficient să folosească aceeași legislație pe care o aplică an de an pentru masa caldă. 

Noi piedici birocratice și nicio grabă pentru copiii care nu primesc masă la școală, cum ar fi trebuit, conform legii

La începutul lunii octombrie, au încearcat să stingă “scandalul” mesei calde la școală prin includerea pe ordinea de zi a mult așteptatei ordonanțe de urgență pentru prelungirea programului, dar au mai pus o piedică birocratică ce va întârzia implementarea sa: o hotărâre de guvern cu termen de 30 de zile, prin care se va stabili lista școlilor cuprinse în program. 

Potrivit OUG, lista unităților de învățământ care vor beneficia de program, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului în anul 2023 – cât a mai rămas din el – vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Mai trece, deci, o lună și se va ajunge la final de octombrie doar pentru a avea o listă cu cele 450 de școli.  Chiar și după ce există lista, până să ajungă mâncarea pe mesele elevilor, este nevoie de o serie întreagă de demersuri administrative la nivel local: organizarea unei licitații pentru atribuirea contractului de catering, aprobarea în Consiliul Local, primirea banilor, abia apoi implementarea efectivă. Prin urmare vom asista la alte săptămâni pierdute și se va ajunge până la finalul anului.

“Chiar dacă mâine s-ar da OUG nou pe acest subiect, acest program nu va funcționa efectiv până vor fi norme de aplicare și licitații realizate în teritoriu – alte luni pierdute. Am avertizat, în mod repetat, de şase luni: copiii nu vor primi masă caldă în toamna acestui an şcolar. Întâi fasolea electorală cu ciolan şi abia apoi masa copiilor, pentru că, în noul pachet de măsuri fiscale, nu au renunțat la banii pentru petrecerile de 1 Decembrie. Din experiența mea de pe teren, din vizitele la școlile din teritoriu și discuțiile cu reprezentanții administrațiilor locale și ai instituțiilor de învățământ, știu clar că este imposibil ca acest program să fie implementat în termenul prevăzut de OUG, deci înainte de finalul anului. În cel mai bun caz, doar dacă se mișcă rapid, vom avea niște copii și niște școli în care va fi masă caldă prin… decembrie. Un fel de pofta-n cui”, adaugă senatorul Irineu Darău.

P articol al USR BRAȘOV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button