Politic

Sala polivalentă de la Brașov a ajuns să coste cât aeroportul

 

Pe terenul fostului Stadion Municipal, primarul Scripcaru promite de 12 ani ba stadion, ba sală polivalentă. Și pentru că-și dă seama că nu-i mai crede multă lume promisiunile electorale, cu complicitatea premierului Ludovic Orban, pasează proiectul sălii polivalente către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei pentru a fi realizat prin Compania Naţională de Investiţii.

Nu miră pe nimeni faptul că primarul Scripcaru și echipa sa nu sunt în stare să gestioneze proiectele mari de care Brașovul are nevoie și care au fost promise încă din 2008: stadion, sală polivalentă, spital nou. 

Însă, surprinde faptul că însistă să bage zeci de milioane de euro în fundația din mlaștina de la Șprenghi, lucru recunoscut și de arhitectul care a proiectat sala polivalentă.

„În urma studiului geologic, au fost identificate pământuri fine și ape subterane. Terenul de fundare nu este ideal. În aceste condiții, am propus ridicarea sălii la o cotă artificială și fundarea indirectă cu piloți. Se va realiza un relief artificial”, a declarat Șerban Țigănaș. 

Iar șirul curiozităților continuă: sala polivalentă va avea un cost aproximativ cât cel al aeroportului. 

La mijlocul lui 2019, proiectul sălii polivalente era estimat la aproximativ 20 de milioane de euro. Anul acesta, costul a evoluat fulminant: 46 de milioane de euro (martie 2020), 70 de milioane de euro (iulie 2020) și, respectiv, 83.5 milioane de euro (20 august 2020). Până va fi realizată, nu putem decât să ne întrebăm cu câte milioane de euro va trece peste suta de milioane?!

Candidatul USR PLUS la Primăria Brașov, Allen Coliban, se arată stupefiat de costul exorbitant pentru o sală polivalentă: „Clujul a făcut un stadion de 5 stele și o sală polivalentă de 10.000 de locuri, cu scaune retractabile și funcțiuni de patinoar incluse, cu 65 de milioane de euro. Vorbim de aceeași firmă de arhitectură care a realizat proiectul de la noi, diferă doar viziunea primarului care se încăpățânează să construiască într-o mlaștină. La Cluj, vorbim de costuri reale de 65 de milioane de euro pentru sală polivalentă și stadion, iar la noi, 83,5 milioane de euro înseamnă doar ultima estimare pentru sala polivalentă”.

Senatorul Allen Coliban este considerat principalul contracandidat al primarului George Scripcaru. „La Cluj, Primăria a realizat sala polivalentă din fonduri proprii în trei ani și jumătate, timp în care au fost și blocați de o contestație. 20 de milioane de euro a costat sala polivalentă de 10.000 de locuri. Dacă am actualiza costurile, în special, cele cu salariile din sectorul construcțiilor, o sală polivalentă asemănătoare, cum e cea propusă la Brașov, n-ar trebui să coste mai mult de 30, maxim 35 de milioane de euro. La 83.5 milioane de euro, vorbim de o mare risipă de bani publici. Mai mult, proiectul nu a fost nici măcar un minut în dezbatere publică, toate deciziile luându-se în spatele ușilor închise”.

 

FOTO:

Sursă – https://dicositiganas.ro/wp-content/uploads/2019/08/1B9_01_343_IMG-1024×576.jpg

 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button