Politic

România – în afara Schengen / Reacții

România – în afara Schengen

România a ratat din nou aderarea la Spațiul Schengen, după ce Austria și Olanda au votat împotrivă la Consiliul JAI de la Bruxelles. Austria a anunțat oficial, prin vocea ministrului de Interne, că se opune aderării României și Bulgariei. Olanda a votat la pachet pentru respingerea României și Bulgariei. Asta deși susținea România, dar decuplarea celor două țări s-a dovedit imposibilă.

Croația a primit vot unanim și va intra în Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a relatat la Antena 3 ce s-a întâmplat la Consiliul JAI:

„1. Olanda a anunțat că susține aderarea României, dar nu susține aderarea Bulgariei. Votul era pentru România și Bulgaria la pachet, astfel că Olanda a cerut decuplarea României de Bulgaria.

2. Bulgaria și-a folosit dreptul de veto și s-a opus decuplării de România, la înțelegere cu Austria. Austria ar fi fost dispusă să voteze intrarea României în Schengen în iunie sau septembrie anul viitor. Asta cu condiția ca restul statelor să fie de acord și dacă doar România ar fi intrat în Schengen, nu și Bulgaria. „A fost un joc făcut de Austria cu Bulgaria.

3. România a refuzat ca votul să fie amânat.

4. Cele mai vehemente state pro-România au fost Germania, Luxembrug și Franța. Cele trei s-au comportat admirabil, au vrut decuplarea României de Bulgaria”.

Rareș Bogdan a cerut boicotarea companiilor austriece

Rareș Bogdan a mai spus, pe un ton apăsat: „Din acest moment, fiecare cetățean român și mai ales companiile de stat din România – Romgaz, Transgaz, Hidroelectrica, Electrica, toate companiile mari de stat care în acest moment au carduri bancare și conturi bancare prin care rulează zeci, sute de milioane de euro lunar prin Raiffeisen și Erste Bank sunt obligați de către fiecare român în parte să-și închidă conturile de la Raiffeisen și Erste, întrucât comportamentul Austriei a fost sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit la adresa României. Voi solicita celor din consiliile de administrație de la companiile de stat să meargă la alte bănci”.

Liderul USR Cătălin Drulă a punctat că decizia Consiliului JAI este „profund nedreaptă” și că poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. El susține că ministrul de Interne Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec.

Părerea lui Marcel Ciolacu

„O majoritate covârşitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârşitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevăraţi ai ţării noastre le mulţumesc! Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziţia nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea şi stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-şi abandoneze camarazii europeni şi să servească – în schimb – intereselor Rusiei. Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranţă, vor exista consecinţe pentru Austria în urma acestui vot absurd. Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduinţa Austriei. Noi vrem doar să fim trataţi corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”, a scris Marcel Ciolacu, președintele PSD, pe Facebook.

George Simion, liderul AUR, a cerut demisia Guvernului României, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, pentru că nu mai prezintă credibilitate.

Ce a spus Klaus Iohannis vizavi de Austria

„România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene. Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a precizat Klaus Iohannis, președintele României.

La rândul lor, reprezentanții Bulgariei au avertizat UE că țara lor poate securiza granițele Uniunii Europene dacă nu e primită în Schengen.

România – în afara Schengen


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
8 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Nu a ratat nimc. Sluga paduchioasa nu are ce cauta la masa boierilor, ce mai! De ce sa ne bage in seama? Pai ei ne-au zis, CLAR, ca nu ne vor baga si noi, slugile prea-plecate, le-am dat, ieri-alataieri, un… Citeşte mai mult »

Willy
1 an în urmă

Singurele slugi sunt alea putiniste in frunte cu austriecii, ungurii si latratorii putinisti cuibariti pe la rubricile de comentarii in ziarele aservite si umile. Austria a umilit Romania la ordinele gunoiului planetar si asasin Putin. Cine se aseamana se aduna.… Citeşte mai mult »

1 an în urmă

[…] România – în afara Schengen / Reacții […]

Raoke
1 an în urmă

Cand Mama Natura te face tampit, tu esti in stare sa crezi ca tot ce se intampla rau in lumea asta e din cauza lui Putin!!! Si astia au drept de vot. Se pot pui. Bine ca deviantul nu s-a… Citeşte mai mult »

1 an în urmă

[…] ce Austria a votat negativ în Consiliul JAI pentru aderarea României la Spațiul Schengen (VEZI AICI și AICI), au apărut reacțiile din România. Mulți români și-au anulat vacanțele la schi […]

1 an în urmă

[…] subiectul la ordinea zilei în țară după votul negativ al Austriei în Consiliul JAI – România – în afara Schengen / Reacții. Destui români și-au anulat rezervările făcute pentru o vacanță la schi în Austria – […]

1 an în urmă

[…] de către Austria a intrării țării noastre în Schengen a provocat iritare în România. Asta a constatat și cotidianul austriac Kurier, care a citat […]

1 an în urmă

[…] echipei FCSB este pornit împotriva Austriei după votul negativ dat României pentru intrarea în Schengen. Ca și alți români, el a decis să nu mai facă plinul cu carburant la OMV-Petrom și să nu mai […]

Back to top button