Politic

POIANA BRAȘOV. Câteva hoteluri ar putea fi închise din cauza lipsei contractelor de salubrizare

 

Societățile comerciale din Poiana Brașov (dar nu numai!), în special cele în baza cărora sunt administrate hoteluri, restaurante, pensiuni, riscă să rămână fără autorizații de funcționare dacă nu încheie urgent contracte cu firmele de salubrizare, iar cele care nu raportează corect deșeurile rezultate în urma activității lor, ar putea fi obligate să plătească taxă pentru o cantitate minimă, impusă printr-o Hotărâre a Consiliului Local Brașov. 

Este avertismentul autorităților locale din municipiul Brașov, după ce au constatat nivelul ridicat de nesimțire al unor „afaceriști” în domeniul HoReCa.

Amenințarea vine după ce a fost curățat lacul din zona Centrului de Agrement din Poiana Brașov, din care au fost scoase tot felul de obiecte care nu-şi aveau nicidecum justificare acolo, precum saltele, obiecte de mobilier, moloz şi carcase de toalete. Mai mult, la scurt timp au apărut cantități impresionante de gunoaie la marginea pădurilor, care cu siguranță nu provin de la turiști. 

Astfel, au fost verificate contractele de salubrizare încheiate de firmele din Poiana Brașov și cum fac depozitarea deșeurilor, dar s-a constatat în unele cazuri inexistența acestora sau raportări false.

În acest moment, există 23 de societăţi comerciale care nu au contracte de salubrizare. Dintre acestea, nouă deţin câte o unitate de cazare, iar o societate comecială deţine două pensiuni. În total sunt 11 unităţi de cazare, iar cinci dintre ele au şi câte un restaurant, care în mod normal produc deșeuri și cu siguranță nu în cantitate neglijabilă. De asemenea, au fost identificate patru restaurante și baruri care nu au contracte pentru ridicarea gunoiului, două firme care comercializează produse meşteşugăreşti, precum și șapte cu activități de tip magazin, farmacie, alimentaţie publică”, a enumerat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. 

De asemenea, au fost depistate fără contracte de salubrizare 18 Persoane fizice Autorizate și Întreprinderi Individuale, 13 dintre acestea comercializând produse meşteşugăreşti, patru cu activităţi de cazare și una care face comerţ cu fructe. 
 

Un hotel, cât un chioșc!

Și printre firmele care au contracte cu operatorii de salubrizare, 72 la număr în Poiana Brașov, s-au constatat nereguli la raportarea cantităților de deșeuri. De exemplu, sunt hoteluri care, scriptic, produc mai puține deșeuri decât o gospodărie sau un chioșc. 

Au fost verificate raportările de deșeuri pe parcursul acestui an. Așa s-a constatat că în unele cazuri s-au strând gunoaie în cantități sub un metru cub pe lună, chiar mai puțin decât o persoană fizică, deși vorbim de hotel cu restaurant. De exemplu, un hotel cu 26 de camere a produs, în medie pe lună, o jumătate de metru cub de deșeuri, la fel ca un chioșc cu produse alimentare”, a precizat Toarcea.   

Potrivit sursei citate, pentru alt hotel, cu 185 de camere și restaurant, s-a raportat o cantitate lunară de aproximativ 54 de metri cubi de deșeuri, pentru unul cu 212 camere s-au declarat 121 metri cubi de deșeuri, prea puțin comparativ cu Centrul Olimpic, unitate de cazare de stat, care a fost luat ca punct de referință cu bune practici comerciale și care a înregistrat peste 37 de metri cubi de deșeuri lunar la cele 51 de camere pe care le are. La un hotel ceva mai mic, cu „doar” 30 de camere, s-au declarat lunar 4,5 metri cubi de gunoaie.

 

Măsuri radicale

După toată această monitorizare, municipalitatea a ajuns la concluzia că trebuie luate de urgență măsuri, astfel încât să le fie impuse bunele practici tuturor firmelor, dacă altfel nu se poate. Dar mai întâi, cei care au afaceri în Poiana Brașov vor fi chemați la discuții. 

Propunerea este ca celor care nu au contracte încheiate cu operatorii de salubrizare să li se anuleze autorizațiile de funcționare, iar celor care nu raportează corect cantitatea de deșeuri produsă, să li se aplice taxa pe o cantitate minimă de deșeuri, în funcție de sezon și numărul de camere, stabilită printr-o Hotărâre de Consiliu Local”, a precizat Sorin Toarcea.  

citiți și

 BRAȘOV. Lacul de agrement din Poiană, plin de deșeuri șantieristice. GALERIE FOTO și VIDEO


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button