Politic

Macovei: „Vor fi aruncate în aer toate dosarele care sunt astăzi în lucru…“

 

Europarlamentarul Monica Macovei spune că judecătorii Curţii Constituţionale ar trebui să dea o perioadă de cel puţin un an pentru procurarea și punerea în funcțiune a aparaturii de supraveghere care se foloseşte în anchetele penale. Amintim că luna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul de Procedură Penală care reglementează supravegherea tehnică dispusă direct de procuror sau care poate fi făcută de către alte organe specializate ale statului. Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a spus recent că trebuie întărit Serviciul Tehnic al Direcţiei Anticorupţie prin care vor fi puse în aplicare autorizaţiile de interceptare.

Monica Macovei se teme că dosare importante de corupţie nu vor avea finalizare dacă nu se va rezolva situaţia. Aceasta a mai precizat că sunt puse în pericol şi dosarul Microsoft, dosarele lui Mădălin Voicu și Păun, dosarele Elenei Udrea sau Alina Bica, cele cu președinții de consilii județene.

„Cred că judecătorii CCR sunt înțelepți și vor da o perioadă de circa un an de zile pentru procurarea și punerea în funcțiune a aparaturii de supraveghere tehnică și o perioadă în care să fie valabile interceptările deja efectuate. Altfel, vor fi aruncate în aer toate dosarele care sunt astăzi în lucru sau în curs de judecare.

În acest moment, toate serverele de interceptare sunt la SRI, ele costă foarte mult, peste 1 miliard de euro, în plus, ai nevoie de interpreți pentru, de pildă, diferite dialecte arabe, nu doar pentru engleză sau franceză. Mai sunt activitățile de filaj sau de înregistrare ambientală, care sunt probe în procese sau în anchete“, a spus Monica Macovei pe contul său de Facebook.

„Toate echipamentele trebuie cumpărate. Din aceste motive, nu se poate face o mutare peste noapte, a doua zi după motivarea deciziei Curții Constituționale. Și știu asta și judecătorii Curții Constituționale și, de aceea, cred că au înțelepciunea să dea un termen de cel puțin un an de zile pentru a se cumpăra aceste servere și pentru angajarea și pregătirea personalului.

Acestea sunt probe nelipsite în lupta împotriva criminalității organizate și a corupției. Nu este vorba numai de DNA, ci și de DIICOT care anchetează traficul de droguri, de copii, de femei, traficul de arme, infracționalitatea cibernetică“, a mai spus Monica Macovei.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button