Politic

LIVE TEXT. Raluca Prună despre modificarea legii penale și neregulile din sistem

 

Mă măgulește ca politicieni de vârf în această seară, să identifice în mine, care nu sunt o persoană politică, care am venit din Belgia pentru a-mi asuma un mandat limitat…. Mă flatează și mă măgulește că acești oameni mă iau în considerare în discursurile lor publice”, a declarat ministrul Justiției în direct la Realitatea TV.

Raluca Prună, ministrul Justiției, vorbește în direct la Realitatea TV, referitor la acuzațiile aduse de avocați și politicieni.

Întrăznesc să spun că pentru o persoană cum este domnia sa (Victor Ponta) acest comportament nu aduce voturi”, a mai completat Prună referitor la acuzațiile aduse de Victor Ponta.

Eu sunt avocat de profesie și sunt prima alături de avocații mei confrați. Am dat exemplu astăzi: faptul că la percheziție să participe decanul baroului e nemaiîntâlnit. Am avut situații în care s-au făcut percheziții la procurori acasă și nu a fost nevoie de prezența șefului Parchetului. Tot ceea ce am de spus voi spune în Parlament. Poziția aceasta se poate găsi în documente publice care se află pe site-ul Camerei Deputaților”, a mai spus Prună.

Mie mi-ar fi plăcut să am oportunitatea de a discuta cu avocații”

Inițiativa nu aparține Ministerului Justiției. Mie mi-ar fi plăcut să am oportunitatea de a discuta cu avocații. Proiectul a fost discutat fără prezența MJ. Am să merg să discut cu domniile lor”, a declarat Prună, explicând că proiectul este susținut și de Guvern.

Nu am ieșit nepregătită în spațiul public. Înainte de a merge în Parlament voi merge să îi vizitez pe cei de la Baroul București și să am discuție cu ei pe acest proiect de lege. Dacă mă vor primi”.

Eu nu am să duc discuția în termenii de a răspunde vreunui om politic care a atacat această ordonanță. La o săptămână după ce au intrat în vigoare a fost făcută o ordonanță de urgență. Între timp un proiect de lege a fost depus la Parlament. Absolut toate textele legale care sunt cuprinse în această ordonanță sunt texte care erau cuprinse în alte proiecte de lege care trecuseră de Senat”, a mai explicat Prună.

Raluca Prună: Am asistat la o „cascadă” de decizii din partea Curții Constituționale, care spuneau că sunt multe texte neconstituționale

Eu vă spun fapte, nu vă spun judecăți de valoare. Tot ce discută astăzi ca decizii au trecut de Senat. Noi am transpus directive care trebuiau transpuse din 2010. Riscam o procedură de încâlcare a dreptului European”, a completat ministrul Justiției.

Toate dispozițiile care se găsesc în ordonanță și în proiectele legislative au fost discutate una câte una de Consiliul Superior al Magistraturii. Eu vorbesc de ceva ce se întâmpla în februarie 2014”.

Pentru fiecare dispoziție avem o corespondeță cu CSM, care ne-a dat un aviz favorabil. Astăzi un membruCSM judecător mi-a transmis un e-mail în care mă acuză că nu am făcut o consultare publică. Consultarea sistemul judiciar a fost complinită, eu așa mă gândesc”, susține Prună, având în vedere că textele au fost avizate de CSM.

Aveam 20 de decizii, întârzieri și nu am văzut să avansăm rapid. Noi nu avem un cod penal la zi și judeci cu ele și te gândești ce ar fi vrut Curtea să facă”, a mai acuzat Prună.

Să spunem că eu mă duc și fur din Carrefour un salam și procurorul consideră să dea renunțare la urmărirea penală. El nu putea să facă asta, iar dreptul fundamental al unei persoane de a știi dacă este urmărită penal sau nu era încalcăt”.

Vorbim de 30.000 de cetățeni Români pentru care procurorii vroiau să dea renunțare la urmărire penală, dar acest lucru nu se putea face. Pentru aceste motive, eu am considerat și am propus Guvernului această OUG”.

Anul trecut au fost 134.000 de renunțări la urmărirea penală pentru că îmi permitea textul de lege. Putem presupune că sunt 33.000 de oameni la care procurorii au vrut să renunțe la urmărirea penală”.

Noi acum eram la doi ani și ceva de când diverse dispoziții au fost catalogate drept neconstituționale, iar acest lucru crează instabilitate în sistem”, a completat Prună.

Justiția este o chestiunea pe care lumea în România pune foarte multă pasiune. Un efect secundar și nedorit este faptul că se vorbește foarte mult în public despre aceste cauze. Nu cred că putem cita foarte multe state în care avem mai mulți premieri urmăriți penal. Nici eu nu sunt pentru justiție televizată. Chiar cei vizați sunt cei care merg pe posturile de televiziune și încearcă să își facă o apărare”, a spus Prună.

 „Aceasta nu este o chestiune singulară în România. Și noi alături de alte state membre trebuie să transpunem această directivă. Eu promit public că voi demara lucrul astfel încât să fie transpusă mai repede. Cred însă că există și un regulament care prevede cine sunt cei care îți pun cătușe”, a explicat Prună, făcând referire la faptul că politicienii acuzați de corupție sunt scoși de la audieri, atunci când sut reținuți, cu cătușe la mâini.

„Există oameni mai profesioniști și mai puțin profesioniști”

Prima cenzură a procurorului e judecătorul. Avem cenzură de la trei grade de juristricție. Există oameni mai profesioniști și mai puțin profesioniști. Erorile sunt extrem de rare sau așa ar trebui să fie și ceea ce s-a greșit poate fi corectat în gradele de juristricție”.

Codul de procedură Penală încurajează denunțul

Noul Cod de Procedură Penală spune că se încurajează denunțul pentru că în măsura în care cooperezi îți reduci pedeapsa. Eu cred că simplul denunț nu e susficiet. Dacă eu spun: Eu am furat cu Rareș Bogdan, nu e îndeajuns”, a explicat Prună atunci când a fost întrebată dacă noul Cod de Procedură Penală încurajează denunțul

„Mulți dintre cei care au ars în Colectiv au avut membre amputate din cauza acestor infecțiilor”

Eu ca ministru nu pot spune cum s-a acționat în cazul Hexi Pharma. Ce pot să constat e că toată lumea așteatpă ca ceva să se întâmple. Mulți dintre cei care au ars în Colectiv au avut membre amputate din cauza acestor infecții. Fiecare avem o rudă care a fost operată de ceva banl și lucrurile s-au complicat. Cred că acum dacă ne uităm la cele întâmplate s-au luat niște măsuri în ultimele zile”.

„În 2004 oamenii erau reținuți la comandă politică”

Nu a avut nicio legătură ședința CSAT cu reținerea doamnei Flori Dinu. Nu mai suntem România anului 2004 când oamenii sunt reținuți la comandă politică. Nu au nicio legătură cele discuta în CSAT cu măsura luată de procuror”.

Procurorul nu poate dispune arestarea. Procurorul face o pronunere. Avem arest la domiciliu, control judiciar. Arestul poate rămâne ultima soluție. Nu aș putea spune că se abuzează de arest. Opinia publică probabil că aștepta ca persoana să fie arestată, dar un judecător a decis că e mai bună o măsură mai puțin gravă. să spunem”, a completat Prună, făcând referire la cazul Hexi Pharma.

Suntem o țară fostă comunistă, iar chestiile astea crează o emoție, de aceea ne temem când auzim de poliție politică”.

În primul rând vulnerabilitatea este o finanțare insuficientă. S-a adoptat codul de procedură civilă, iar după am constatat că nu putem face camere”.

Am toată simpatia pentru mama care își apără copii și sper ca lucrurile să nu rămână așa”, a zis Prună, referitor la cazul Anei Maria Nedelcu.

„Sunt de acord că ceea ce vedem în penitenciar e îngrozitor”

Este adevărat și acolo suntem restanți. Eu nu am să vin să stau în fața dvs. să spun că voi rezolva aceste probleme. Noi avem un sistem penitenciar suprapopulat. Sunt de acord că ceea ce vedem în penitenciar e îngrozitor. Eu am cunoscut oameni care ei înșiși mi-au spus dacă se pot reeduca stând în condiții inumane. Sunt unele în care se poate respira, unele în care nu se poate respira. Sunt ploșnițe, șobolani. Sunt penitenciare și penitenciare. Să începem să facem curat. Vineri am o întâlnire cu toți șefii de penitenciar din țară. Înainte de a aștepta bugetele trebuie să ne facem curat în propria casă. Anul acesta eu îi voi evalua pe șefii de penitenciare. Eu anul ăsta am să fiu destul de strictă, are CEDO ceva cu ANP-ul și cum modul în care se execută pedepsele în România”, a explicat Prună cu referire la condițiile din penitenciare.

 „Dezincriminarea oricărui infracțiuni înseamnă că atunci dosarele încetează. Așteptăm data de 15 iunie să vedem decizia Curții Constituționale

„Procurorii care muncesc la dosare spun că se recuperează puțin sau deloc”

Pedepsele sunt date de un judecător se numește individualizare. Peste tot se dau pedepse mai mici decât pentru infracțiuni, altele decât cele ale gulerelor albe. Nu e un secret pentru nimeni că noi suntem în jur de 8% în ceea ce privește recuperarea prejudicilor. ANABI are un rol numai de administra bunul sechestrat de un judecător. Procurorii care muncesc la dosare spun că se recuperează puțin sau deloc. Acum aproape doi ani s-a adoptat o decizie, de Curtea Europeană, care are un termen de transpunere mult mai grav. Sunt de acord e foarte important să recuperăm prejudicile, mai ales gulerelor albe. Victimele suntem noi toți. Important este să redăm societății ce s-a furat

 „Relația între avocat și clientul său e acoperită de confidențialitate. Noi privim situațiile în care avocatul, poate fi el însuși parte a unui grup infracțional împreună cu clientul său”, a încheiat Raluca Prună.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button