Politic

Joaca (neconstituțională) cu cash-ul

Joaca (neconstituțională) cu cash-ul.

Decizia Guvernului Ciolacu de limitare a plăților cash a stârnit o furtună în România, antreprenorii și specialiștii în economie criticând dur această măsură inițiată de ANAF și de Ministerul Finanțelor.

Confruntat cu o asemenea situație, inclusiv la presiunile PNL – partenerul de coaliție al PSD, premierul Marcel Ciolacu a făcut un pas înapoi, precizând: „Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!”, a scris Marcel Ciolacu (foto) pe Facebook.

Astfel, conform șefului Guvernului, printr-o Ordonanță de Urgență se anulează aproape integral limitările impuse tranzacțiilor cu numerar anunțate pe 26 octombrie.

Potrivit Europa Liberă, singurele măsuri care vor fi păstrate sunt plafonul de casă și avansul de decontare. Prin urmare, firmele vor putea avea maximum 50.000 de lei numerar în casă și vor putea plăti avans în numerar de maximum 1.000 RON/zi.

Ministerul Finanțelor a comunicat, la rându-i, că răzgândirea este urmarea faptului că „societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului”.

Joaca (neconstituțională) cu cash-ul

Iată plafoane pentru plata cash la care se revine:
Încasările magazinelor cash and carry vor fi de maximum 10.000 lei / persoană / zi.
Încasările în numerar ale micilor antreprenori se vor face în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei / persoană și de maximum 10.000 lei/ zi.
Firmele pot achita în numerar facturi care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Ce depășește aceste sume pot fi achitate numai prin instrumente de plată fără numerar.
Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între firme, PFA şi persoane fizice, se fac până la un plafon zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
Toate aceste măsuri legate de limitarea numerarului sunt valabile și în cazul anulării unor facturi sau tranzacții achitate deja.

Joaca (neconstituțională) cu cash-ul

În plus, potrivit lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, statul nu-i poate obliga pe români să plătească cu cardul.

În acest sens, magistratul a declarat pentru Newsweek România: „Eu am zis când eram la Curte. Curtea s-a pronunțat pe problema asta. Cred că sunt cel puțin două decizii în care a spus că statul nu îl poate obliga pe angajat să ia banii pe card și să facă cumpărături numai cu cardul. Nu. Asta nu se poate face. Deci este practică. Nu știu de ce Curtea Constituțională, de data asta, a trecut peste această practică. Se întâmplă foarte rar să nu-și respecte Curtea practica, dar, de data asta, probabil că nu a fost pe fază, nu știu ce s-a întâmplat”.

Fostul președinte al CCR a relatat că în cazul în care cineva este sancționat pentru depășirea limitei de cash se poate adresa instanței și sigur va avea câștig de cauză.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button