Politic

În acest an nu s-au mai acordat stimulente financiare firmelor care angajau elevi și studenți pe perioada vacanțelor. Legea funcționează, bani nu mai sunt!

 

De aproape 10 ani, de când a intrat în vigoare Legea nr. 72/2007 privind stimularea încadrarii în muncă a elevilor și studenților, pe perioadă determinată, firmelor le era mai ușor să angajeze în anumite limite și să formeze, profesional vorbind, elevi și studenți, în ideea că, după terminarea studiilor, aceștia vor accepta să lucreze cu normă întreagă la firmele respective. 

Conform actului legislativ încă în vigoare, angajatorul care încadrează în muncă elevi şi studenţi pe perioada vacanţelor beneficiază, pentru fiecare elev şi student, de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă. Asta înseamnă 250 de lei pentru fiecare adolescent angajat în condițiile legii, în urma unui contract încheiat între angajatori și Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.  

În contextul unei crize acute a forței de muncă, „tăierea” acestui stimulent a dus la nemulțumiri în mediul de afaceri. Câteva firme din Brașov s-au plâns că, în acest an nu au mai fost acordate stimulentele, deși dosare s-au depus în acest sens. Sunt mulți adolescenți care și-ar dori să muncească în vacanțe, însă eliminarea acestor avantaje i-a lăsat fără job-urile „de-o vară”, pentru că puțin patroni se încumetă să își „piardă” timpul cu persoane despre care nu știu că s-ar mai întoarce în echipa lor. 

Stimulentul financiar se acordă la cererea angajatorului din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar prevăzut la art. 1 este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic. Diferenţa dintre stimulentul financiar lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii. 

Toae aceste informații au ajuns și la urechile liberalilor brașoveni, care trag un semnal de alarmă.

„Din păcate, așa cum a răspuns Ministerul Muncii la adresa trimisă de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, nu mai sunt bani pentru aplicarea acestei legi, care venea în ajutorul firmelor, mai ales ale celor cu activitate restrânsă, ceea ce va aduce doar dezavantaje pe termen lung. Pe de o parte, este afectată activitatea firmelor, care și-au făcut bugetele la început de an, iar pe de altă parte, lipsește tinerii de oportunitatea de a-și face experiență la locul de muncă, ceea ce i-ar ajuta să-și găsească mai ușot un loc de muncă după absolvirea studiilor. Este foarte important ca tinerii să redescopere că #meseria este brățară de aur#”, a declarat, în conferința de presă susținută astăzi, Sebastian Rusu, consilier local din grupul PNL Brașov, totodată primvicepreședinte al organizației municipale a formațiunii liberale din Brașov. 

Sursa citată a precizat că pasul următor care va fi făcut de liberalii brașoveni este să-și implice parlamentarii pentru o interpelare în Parlament, pentru revenirea la situația anterioară acestei stări de fapt.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button