Politic

Scrisoare deschisă adresată de primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban, ministrului PSD al Sănătății, Alexandru Rafila

Către: Ministerul Sănătății, Domnului Alexandru RAFILA, ministru

CC. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Domnului Adrian CÂCIU, ministru

Ref: PNRR, Componenta 12: Sănătate,  Investiția: I2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice,  

Investiția specifică: I2.1 – Infrastructură spitalicească publică nouă, Ținta 377

Spitalul clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie, Brașov

În curând se împlinesc trei ani de când coaliția PSD-PNL le refuză brașovenilor dreptul de a se trata într-un spital nou, care trebuia construit prin PNRR.

Acum trei ani, colegii mei din USR au lăsat la Ministerul Sănătății o listă cu absolut toate proiectele de spitale sau secții noi aflate în pregătire în toată țara, fără culori și parti-pris-uri politice. Banii negociați din PNRR ajungeau pentru aproximativ 25-27 de spitale, exact cele care aveau un stadiu avansat, respectiv o șansă reală de a fi finalizate până în 2026. 

În locul unei implicări care să grăbească procesul de selecție și contractare, Ministrul Rafila a ales să saboteze această reformă, aceste investiții. Implicarea lui în a întârzia cât mai mult investițiile în sănătate s-a concretizat în pierderea a 740 de milioane euro, finanțări din PNRR. Cea mai mare pierdere dintre toate componentele.

Brașovenii au fost afectați chiar mai mult de sabotajul lui Rafila. Mai întâi, prin tăierea din pix de la finanțare a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, care obținuse locul 7 în lista obiectivelor selectate la finanțare (cu un punctaj egal cu locurile 4-6), procedură, și așa, mult întârziată.

Mai apoi, în aceeași manieră abuzivă, prin refuzul de a semna contractul de finanțare.

La aproape 3 ani de la aprobarea PNRR, din lista celor 27 de spitale selectate în urma criteriilor stabilite de Rafila, singurul spital care nu are semnat un contract de finanțare este Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Brașov.

Ministrul Rafila a invocat, drept motiv pentru nesemnarea finanțării, plângerea făcută la EPPO. În realitate, nu avea nicio scuză, refuzul de a semna acest contract fiind doar dovada unei ranchiuni de natură politică și a continuării unui abuz. Acela de a pedepsi mii de brașoveni, răpindu-le șansa de a se trata într-un spital nou.

Nicio lege sau procedură nu îl oprea pe ministrul Rafila să semneze contractul de finanțare pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Braşov, pentru că îi făcusem plângere la EPPO. Exact acesta era obiectul plângerii: că a exclus abuziv acest spital din lista celor care trebuiau finanțate din PNRR.

Dimpotrivă, semnarea contractului de finanțare ar fi lăsat fără obiect plângerea la EPPO.

Încă mai e timp să-l construim până la finalizarea PNRR.

În numele a sute de mii de brașoveni, îi cer ministrului Rafila să își facă datoria de ministru, asumată prin jurământul depus la învestire, și să semneze contractul de finanțare pentru Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Braşov!

| MyTex.ro
Scrisoare deschisă adresată de primarul Municipiului Brașov, Allen Coliban, ministrului PSD al Sănătății, Alexandru Rafila 10

Context:

Domnule Ministru, 

La momentul preluării mandatului de ministru în noiembrie 2021, ați luat act de faptul că, în urma negocierilor pentru aprobarea PNRR, Ministerul Sănătății avea pregătită o listă extinsă cuprinzând 49 de spitale sau secții noi. Practic era lista cu absolut tot ce era în pregătire în toată țara, fără culori și parti-pris-uri politice, inclusiv idei mai avansate:

  • 22 aveau deja studiile de fezabilitate (SF-ul) gata
  • la 4 dintre ele SF-ul era în curs de finalizare (aici era inclus și Spital clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie, Brașov)
  • alte 9 aveau SF-ul în lucru
  • restul de 13 erau în stadii mai puțin avansate
  • 1 avea statutul juridic incert (Spitalul Județean Bacău)

Valoarea lor (3,6 miliarde de euro) depășea însă suma alocată în PNRR (2,2 miliarde de euro), sumă care era oricum una record, și ajungea pentru aproximativ 25 de spitale (+/-). Era nevoie de criterii de departajare care să stabilească ordinea priorității.

Deci, la preluarea mandatului, tot ce aveați de făcut era să stabiliți aceste criterii de departajare, ținând cont în primul rând de maturitatea proiectelor, pentru a maximiza șansele de a fi finalizate până în 2026. Pentru dumneavoastră, însă, a fost mai important să punctați politic. Dar nici măcar criterii politice nu ați stabilit. Toate acțiunile dumneavoastră au fost îndreptate spre sabotarea șanselor pentru miile de români din toată țara, nu doar pentru brașoveni, de a beneficia de tratament în spitale sau secții noi construite. 

În loc de criterii până la sfârșitul anului, nu ați făcut nimic până în martie 2022. Ați fi putut să profitați de timp pentru a vă pune la punct cu mecanismul PNRR. Însă ați început să faceți publice dovezile sabotajului, declarând că lista spitalelor care ar urma să primească finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trebuie completată, pentru a se ajunge la un echilibru, în condiţiile în care unele judeţe aveau patru obiective pe acea listă, iar altele niciun obiectiv.

Abia pe 12 octombrie 2022 ați aprobat prin hotărâre de Guvern (HG 1237/2022) criteriile de evaluare și punctajele pentru prioritizarea spitalelor care urmau să primească finanțare. În loc de obiectivitate, ați creat condiții artificiale, pentru a exclude proiecte avansate, care ar fi putut demara licitațiile.

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/260388 – HG 1237 din 2022 privind aprobarea Programului național de investiții în infrastructura de sănătate, aferent țintei 377, componenta 12 – Sănătate din anexa Deciziei de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării Planului de redresare și reziliență al României, precum și a metodologiei de aprobare a investițiilor finanțate din cadrul Planului național de redresare și reziliență al României


A mai trecut apoi încă o lună, până ați publicat Ghidul de finanțare (18 noiembrie) care prevedea data de 23 decembrie ca termen de depunere a cererilor de finanțare. 

https://www.ms.ro/ro/de-interes/apeluri-pnrr-c12-sanatate/infrastructura-spitaliceasca-publica-noua

UN AN PIERDUT!

Pe 30 martie 2023 ar fi trebuit semnate contractele de finanțare, însă în martie abia ați publicat pe site-ul ministerului o listă cu 27 de spitale (față de cele  25  aproximate). https://www.ms.ro/media/documents/CORECT-Lista-obiective-aprobate-pentru-finantare-prin-PNRR-377.pdf 

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Braşov a fost al 7-lea selectat, cu un punctaj egal cu al spitalelor de pe locurile 4-6. Punctajul obținut și clasarea în fruntea listei arătau gradul de maturitate avansat.

Pe lângă lista de 27 spitale care au primit punctaj pentru aprobare, a mai fost publicată încă o listă de rezervă, cuprinzând 15 spitale.

https://www.ms.ro/media/documents/OBIECTIVELE-DE-INVESTITII-DE-REZERVA-_C12-MS-I2.1.pdf

O nouă dovadă a sabotajului drepturilor românilor de a se trata în spitale și secții noi construite constă în faptul că, după selecție, timp de câteva luni nu s-a întâmplat nimic! 

Apoi, la începutul lui septembrie 2023, în contextul renegocierii PNRR, fără discuții, dezbateri, analize și fără vreo informare oficială, am aflat din presă că ați tăiat “din pix” 6 dintre cele 27 de spitale selectate la finanțare. Printre ele, fără vreo explicație logică, și Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Brașov.

În propunerea trimisă Comisiei Europene în septembrie 2023, ca parte a procesului de renegociere a PNRR, într-una dintre Anexe (DESCRIPTION OF ADDITIONAL AND MODIFIED REFORMS AND INVESTMENTS – Modifications under article 18 of RRF Regulation) – este  inclusă și propunerea punctuală de renunțare la cele 6 investiții, printre care și spitalul din Brașov. https://mfe.gov.ro/pnrr/.

O decizie abuzivă, fără vreo bază legală, fără vreo comunicare oficială și fără a prezenta vreun stadiu oficial din care se rezulte că acele 6 spitale, dar în special cel de la Brașov, se aflau în vreo întârziere prin comparație cu restul spitalelor rămase în listă. O decizie pentru care v-am făcut plângere la EPPO. Suntem trecuți de jumătatea lunii septembrie 2024 și nu am primit nici acum vreo decizie oficială în acest sens.

Câteva zile mai târziu, într-o nouă ieșire cu caracter politic, vă acopereați incompetența de a fi pierdut finanțări de aprox. 740 de milioane de euro din PNRR – cea mai mare pierdere a vreunei componente din PNRR – cu promisiuni că  finanțarea pentru cele 6 spitale va fi asigurată din împrumuturi de la BEI – Banca Europeană de Investiții. 

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/rafila-6-spitale-care-au-alergat-mai-incet-au-fost-eliminate-din-lista-investitiilor-pnrr-si-vor-fi-finantate-prin-bei-2501359

Comisia Europeană a respins însă exluderile de la finanțare pe criterii politice propuse de dumneavoastră. N-ați suflat nicio vorbă despre asta. Însă toată lumea poate constata că în octombrie 2023 este retransmisă de către MIPE propunerea de modificare pentru Componenta 12 Sănătate, în care nu mai apare nicio listă de spitale de eliminat, ci precizarea pentru ținta 377 că în 2026, cel puțin 19 spitale să fie finalizate. Acest lucru este evident de altfel și în varianta aprobată a PNRR modificat (noiembrie 2023). 

https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2023/12/08bdffbc069494531a2faa582204eb5e.pdf

Deși exista practic un acord informal al Comisiei Europene, au mai trecut alte două luni fără să fie semnate contractele de finanțare pentru vreunul din lista celor 27 de spitale care au fost aprobate spre finanțare prin PNRR. 

DOI ANI PIERDUȚI!

În loc de anunțul începerii lucrărilor, la sfârșitul lui februarie 2024,  ați anunțat un acord cu BEI pentru finanțarea investițiilor care nu vor mai primi bani din PNRR.

https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26887457-romania-primi-peste-2-1-miliarde-euro-bei-pentru-constructia-dotarea-spitale-pentru-modernizarea-serviciilor-ambulatorii.htm

Pentru ca apoi, doar câteva zile mai târziu, să aruncați fumigene peste sabotajul practicat, reluând  aceleași declarații din 2022, cu referiri la dezechilibrul care era, de fapt, unul politic. 

”O să urmeze o serie întreagă de alte spitale finanțate din împrumutul de la Banca Mondială de Investiții care să echilibreze dezechilibrul. Adică să echilibreze situația pe care am găsit-o în PNNR în care nu mai puține de 22 de județe din țară au fost excluse de pe lista de investiții”.

https://www.stiridesibiu.ro/stiri/rafila-anunta-finantare-pentru-spitalele-excluse-din-pnnr-pe-lista-si-proiectul-sibiului

A mai fost nevoie de încă o lună pentru o ordonanță de urgență (OUG 29 din 28 martie 2024) prin care să poată fi operaționalizat acest împrumut. 

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/280579

Au trecut și alte aproape 6 luni de la ordonanța pentru “operaționalizarea împrumutului BEI”.
Tot ce am mai aflat de la dumneavoastră este că urmează o nouă evaluare la toate cele 27 de spitale.  https://www.agerpres.ro/sanatate/2024/05/22/alexandru-rafila-spune-ca-incep-lucrarile-la-20-de-spitale-finantate-din-pnrr–1299061

Dintre acestea, la data declarației, 9 aveau un progres fizic de 0%, iar 9 dintre ele nu aveau atribuite contractele de lucrări (pentru 4 nu erau nici măcar publicate în SEAP procedurile de achiziție).

Cu toate acestea, deși încă sunt șanse ca Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie din Brașov să poată fi construit până la finalizarea PNRR, acesta este, în continuare, singurul spital din lista celor 27 de spitale selectate care nu are semnat un contract de finanțare.

Și nu pentru că v-ar împiedica vreo lege sau procedură, ci pentru că ranchiuna vă întunecă judecata. 

Mai aveți încă timp să îndreptați lucrurile, în interesul a sute de mii de brașoveni. 

 Allen Coliban

Primarul Municipiului Brașov

P – articol al USR Brașov


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Român
16 zile în urmă

Când spui psd pnl spui corupție, incompetenta, minciună și prostie.De 34 de ani românii votează sa fie furați și luați la misto de politicieni.Bravo,mai sugeți un mic și o bere ,atât valorează votul vostru.

Back to top button