Politic

Deputații USR Victor Ilie și Oana Țoiu corectează legea prin care coaliția PSD-PNL lasă fără protecție minorii între 16 și 18 ani

Un primar PNL din Teleorman este acuzat că ar fi agresat sexual, chiar în biroul primăriei, o minoră de 17 ani dintr-un centru de plasament. Acest primar ar putea scăpa nepedepsit, din cauza unor modificări aduse Codului Penal de coaliția PSD-PNL. Deputații USR Victor Ilie și Oana Țoiu pregătesc un proiect de lege care să corecteze acest neajuns înainte ca modificările să intre în vigoare.

Acum câteva luni, coaliția PSD-PNL a transformat infracțiunea de „act sexual cu minori” în „viol săvârșit asupra minorilor”. Victor Ilie, deputat USR Brașov și avocat, atrăgea atenția, încă de atunci, că odată cu această modificare s-a dezincriminat fapta săvârșită de persoanele care au o poziție de autoritate asupra minorilor între 16 și 18 ani.

Victor Ilie: „Din discuțiile cu cetățenii, am observat că mulți nu au înțeles mesajele plătite din bani publici pentru ca cetățenii să cunoască noua lege penală.
În realitate, există 2 tipuri de infracțiuni, ambele intitulate viol. Prima este cea clasică, săvârșită prin constrângere. Adică cu forța. Cea de-a doua este săvârșită, aparent, de bună voie, doar că, în cazul victimelor sub 16 ani, nu se poate spune că ar avea discernământ pentru săvârșirea actului sexual și de aceea această infracțiune s-a redenumit din «act sexual cu minor» în «viol săvârșit asupra unui minor».
Ei bine, această a doua faptă, în varianta veche, avea pedepse diferite după cum minorul avea între 14 și 16 ani sau sub 14 ani. În cazul în care victima era sub 14 ani iar făptuitorul era adult, pedeapsa era de la 5 la 12 ani. Acum, pedeapsa e ușor crescută, de la 7 la 15 ani.
Tot în varianta veche, era incriminat și actul sexual cu minori peste 16 ani, dacă făptuitorul avea, prin poziția sa, o oarecare influență asupra victimei, spre exemplu era profesor, tutore, îngrijitor, sau, de ce nu, primar în localitatea de domiciliu a victimei. Din păcate, în noua versiune, această faptă nu mai este incriminată, lăsând practic fără protecție penală o serie întreagă de copii”.

Ce înseamnă asta, mai exact? De exemplu, dacă un profesor/ tutore/ primar întreține un act sexual cu un minor de 16-18 ani, fără a utiliza forța, dar folosindu-se de influența/ autoritatea pe care o are asupra minorului pentru a obține un așa-zis „consimțământ”, atunci cel care săvârșește această faptă nu mai este incriminat, adică nu poate fi acuzat și pedepsit.

Deputatul USR Victor Ilie a atras atenția de la bun început că această modificare a legii vulnerabilizează o serie întreagă de minori, precum cei aflați în centrele de plasament, cei dependenți de ajutoare sociale, și a făcut amendament de corectare. Tot atunci, deputatul sublinia că este posibil ca decizia PNL pe acest subiect să aibă legăturăcu faptul că o serie de primari PNL au probleme penale de acest gen și, astfel, ei vor fi scăpați.

Victor Ilie: „Iată că nu a trecut nici jumătate de an, că prevestirea noastră sumbră pare că s-a adeverit: un primar PNL din Teleorman e acuzat că ar fi agresat sexual o minoră de 17 ani, chiar în biroul primăriei.
Împreună cu Oana Țoiu, pregătesc un proiect de lege care să corecteze acest neajuns, sperăm noi, până la 1 ianuarie 2024, când ar urma să intre în vigoare modificările care dezincriminează actul sexual cu minori peste 16 ani”.

P articol al USR BRAȘOV


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button