Politic

Consultări la Cotroceni. Iohannis: „Eu nu vreau un pact cu PSD. Legile justiției trebuie rediscutate”; Dragnea: „Nu e nevoie să reluăm procesul legislativ”

 

La Palatul Cotroceni, președintele României, Klaus Iohannis, a invitat astăzi partidele la consultări pe legile Justiției.

„I-am invitat pentru a discuta pe legile Justiției. În forma în care sunt ele azi trebuie regândite, îmbunătățite. Obiectivul meu e să avem legile corectate și să garantăm independența Justiției. E nevoie de mai multe lucruri: reluarea ciclului legislativ, dar nu oricum. E nevoie de o legiferare responsabilă, transparentă. Pentru asta e nevoie de discuții, transparență, discuții cu CSM. Pe partea politică avem nevoie de o înțelegere pentru a relua acest ciclu legislativ. Avem opinia finală a Comisiei de la Veneția, cel mai autorizat organ în materie de Justiție. Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt gândite pentru a ne ajuta. Eu nu vreau nici un pact cu PSD, dar cred că s-a înțeles greșit. Îmi doresc în aceste consultări să fiu văzut ca un mediator. Îmi doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile pe legile Justiției. Ce s-ar putea obține e o înțelegere politică între partidele politice”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Primii care au intrat la discuțiile cu șeful statului au fost cei de la PSD. Delegația a fost condusă de Liviu Dragnea. Alături de șeful PSD au venit Robert Cazanciuc, Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae.

„Am onorat invitația de a veni la aceste dicuții pe tema legilor Justiției. A fost o discuție relativ așezată, în care domnul președinte ne-a exprimat punctul dumnealui de vedere, în sensul că ar trebui reluat procesul legislativ. Nu e nevoie, în opinia noastră, pentru că există deja OUG 92, care intră în procedură parlamentară și care cuprinde recomandările Comisiei de la Veneția. Noi nu am respins niciodată o discuție despre sistemul de justiție din România. Dimpotrivă, a fost un obiectiv asumat, pentru că am decis din 2016 să nu facem greșeala să ne facem că nu vedem ce se întâmplă în România, că nu vedem abuzurile în sistemul de justiție din România. Nu putem să ne facem că nu există niște protocoale secrete, toxice, care au parazitat instituții importante ale statului, care au fost folosite de unele forțe oculte. Nu putem să ne angajăm într-o discuție serioasă dacă nu dăm niște răspunsuri la întrebări importante, dacă nu ținem cont de ce se întâmplă cu efectele abuzurilor. I-am lăsat președintelui 10 principii și un set de 7 întrebări la care ar fi foarte bine dacă ar vrea să ne dea răspuns. Domnul Iohannis putea să fie mediator până acum, nu noi am alimentat ura, dezbinarea, scandalul pe marginea scandalului pe legile Justiției. Doar că am rezistat la aceste jigniri, atacuri violente, mergând pe atingerea obiectivelor. Eu nu am vorbit despre un pact. Am înțeles că nici domnul președinte nu a vorbit de un pact. Dacă principiile pe care le-am prezentat azi vor fi însușite de cineva, sigur că putem discuta, nu de un pact pe legile justiției, ci pe un acord care să refacă încrederea sistemului de justiției din România, care să garanteze că nu vor mai fi abuzuri în România. La un asemenea acord tot timpul suntem gata să punem umărul. Nu putem pentru fiecare lege care se discută în Parlament să facem un acord politic”, a declarat Liviu Dragnea.

Dragnea nu a dăzvăluit care sunt cele 7 întrebări, însă a spus care sunt cele 10 principii pe care le-a lăsat pe masa președintelui:

1. Respectarea Constituției României în litera și spiritul ei, inclusiv în ceea ce privește statutul procurorilor și judecătorilor

2. Stoparea abuzurilor din justiție împotriva cetățenilor și înlăturarea efectelor produse.

3. Respectarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituția României și de tratatele internaționale, precum dreptul la apărare și dreptul la un proces echitabil, prezumția de nevinovăție, dreptul la viață privată și inviolabilitatea secretului corespondenței.

4. Garantarea independenței judecătorilor care înfăptuiesc actul de justiție – atât față de mediul politic, dar și față de orice alte forme de presiune exercitate din partea parchetelor sau din partea serviciilor de informații.

5. Garantarea independenței procurorilor în instrumentarea cauzelor, în acord cu respectarea principiului constituțional al subordonării ierarhice.

6. Răspunderea magistraților pentru reaua-credință și grava neglijență în îndeplinirea atribuțiilor pe care le au.

7. Lustrația magistraților care au fost colaboratori ai serviciilor de informații au pus în aplicare protocoalele secrete prin încălcarea Constituției și a legilor în vigoare.

8. Garantarea independenței sistemului judiciar față de orice imixtiune a serviciilor de informații.

9. Principiul celerității în instrumentarea și soluționarea cauzelor penale și civile.

10. Principiul meritocrației și al probității morale și profesionale în promovarea magistraților în funcțiile superioare din sistemul judiciar.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, a comentat: „Președintele a afirmat că încearcă o mediere între partide, astfel încât problemele legate de Justiție să-și găsească rezolvare. Cred că e util să încercăm să cădem de acord și să găsim un consens asupra modificării legilor Justiției. Discuțiile trebuie să pornească de la anumite premise: să cădem de acord asupra unei definiții a statului de drept. În opinia noastră se bazează pe un set de reguli care protejează drepturile și libertățile cetățenilor. Dacă această definiție comună e acceptată, putem să pornim cu dreptul mai departe. Trebuie scoase la lumină prtocoalele secrete, abrogarea lor. Cred că persoanele care au semnat aceste protocoale nu mai au credibilitatea necesară să ocupe funcții în justiție. E necesară o Comisie pentru adevăr. Alianța cu PSD funcționează foarte bine. Legile Justiției vor reveni în parlament. Această discuție poate fi tranșată prin votul majorității sau printr-un consens al partidelor și eu cred că așa e mai bine”.

Ludovic Orban, președintele PNL, a punctat: „PNL salută inițiativa președintelui de a convoca partidele la o discuție pe legile Justiției, codurile penale. PNL a prezentat mandatul pe care l-a primit ca delegație, care este unul extrem de simplu, reluarea dezbaterilor pe legile Justiției, codurilor penale. Să se țină cont de recomandările Comisiei de la Veneția, ale CCR. Să existe o voință politică extrem de clară privind independența Justiției. România e într-un punct de cotitură. Obsesia lui Dragnea de a scăpa de pușcărie, obsesia ultrașilor din PSD și ALDE, a făcut un rău imens României. E momentul ca toți cei care au crezut că pot să calce în picioare tratatul UE, drepturile și liberatățile cetățenilor, independența Justiției, trebuie să se trezească. Sunt convins că și în partidul de guvernământ sunt destui parlamentari care gândesc ca noi și nu în interesul obscur al lui Liviu Dragnea”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare