Politic

Carmen Dan: „Văd că orice se întâmplă, oriunde se întâmplă vinovatul de serviciu este Carmen Dan”

 

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat astăzi că raportul privind organizarea votului din 26 mai va fi făcut public de către MAI, pe site. În 6 iunie, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că va face publice rapoartele MAE şi MAI despre votul din diaspora.

Raportul poate fi parcurs aici: Analiza activităţilor desfăşurate de către Ministerul Afacerilor Interne cu ocazia alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European şi referendumul naţional din data de 26 mai 2019

În conferința de presă pe care a susținut-o în urmă luni seara, Carmen Dan a afirmat că solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care i-a cerut demisia, este neîntemeiată. Ea a vorbit și despre incidentele de săptămâna trecută de la Valea Uzului, spunând că salută propunerea Guvernului ca Cimitirul internațional al eroilor de la Valea Uzului să fie preluat în administrare de Ministerul Apărării, cel puțin până se clarifică situația juridică a acestuia.

Un alt subiect abordat de Carmen Dan a fost uciderea polițistului din Timiș de către fugarul Marcel Lepa, ministrul lăsând să se înțeleagă că tragedia a avut loc inclusiv din cauza proastei înzestrări a forțelor de ordine și a subfinanțării Ministerului de Interne. Dar, ministrul a precizat că, în timpul mandatului său, s-a făcut o înzestrare semnificativă la nivelul structurilor de interne, comparativă cu cea din 2015. 

Vă prezentăm câteva declarații de până acum, având în vedere că este încă în desfășurare conferința de presă susținută la MAI: 

„MAI este un minister în care există un mecanism de luare de a deciziilor, este un minister cu oameni capabili să ia măsurile necesare. În ultimele zile au fost situații care au privit MAI. Mi-aș fi dorit să pot spune la momentul potrivit care este punctul nostru de vedere și vedeți și dumneavoastră că în absența ministrului, MAI nu are voci care să spună poziția. Văd că orice se întâmplă, oriunde se întâmplă vinovatul de serviciu este Carmen Dan”, a spus ministrul MAI.

Carmen Dan a făcut apoi referire la tabletele folosite cu ocazia alegerilor din 26 mai, puse la dispoziție de STS pentru combaterea votului electronic: „Vă amintiți cererea domnului președinte să fim demiși eu și domnul Meleșcanu. Vă amintiți și răspunsul meu. Pentru a nu mai lungi acest subiect, am decis ca informarea privind organizarea alegerilor în țară să se facă pe site-ul MAI. Veți vedea în acest raport problemele cu tabletele din secțiile de votare. Fac mențiunea că nu MAI operează sistemul de pe aceste tablete. Am înregistrat peste 9.000 de semnalări ale votului multiplu până la finalul zilei. Poliția a avut de rezolvat aceste sesizări ipotetice și s-au alocat resurse în acest sens. La final vedem că tot noi suntem pe lista neagră a domnului președinte”.  

Despre incidentele de la Valea Uzului, Carmen Dan a afirmat: „Pentru că nu am fost în țară, am cerut o informare completă. Aprecierea mea este că reprezentanții poliției și jandarmeriei și-au atins cele trei obiective. Nu s-au înregistrat violențe între cele două grupuri de români și etnici maghiari, nu au avut loc distrugeri și nu au fost incendieri care să reprezinte profanare de morminte. am mai văzut în spațiul media discuții despre prezența lui Sebastian Cucoș la Valea Uzului. Acolo au fost implicate forțe ale Jandarmeriei din două județe. Indiferent cât le place sau nu le place unora sau altora, aici nu vorbim de persoane, ci de o instituție în care oamenii aflați la comandă trebuie să își exercite prerogativele”.

Ministrul MAI a mai spus că „mai multe persoane au generat o stare de conflict pentru potențarea unor anumite interese”, dând apoi câteva date informative despre apartenența adminsitrativă, neclară de altfel la acest moment, a cimitirului. 

„Ultima ședință de conciliere între reprezentanții celor două județe a avut loc în 2012, la Prefectura Bacău, dar nu s-a ajuns la un consens, urmând ca diferendul să fie soluționat de instanța de judecată, demers care nu s-a întâmplat. Cimitirul a fost fondat de Asociația Cultul Eroilor, în 1926 – 1927, fiind înhumați soldați de naționalități diferite – români, maghiari, germani, ruși, sârbi (…) Este bine-venită ideea Guvernului ca Ministerul Apărării să preia administrarea acestui cimitir”, a declarat Carmen Dan.

Referindu-se la uciderea polițistului din Timiș, despre care s-a sugerat în mass-media că nu ar fi fost dotat corespunzător la momentul intervenției, oficialul a spus că de când a preluat mandatul a adus cel mai mare buget la MAI și au fost făcute cele mai ample înzestrări de la Gabriel Oprea încoace, printre altele fiind completat parcul de autospeciale și achiziționarea a mii de veste anti-înjunghiere și anti-glonț.  

„În 2017 am funcționat pe bugetul aprobat de guvernul tehnocrat (…) Câte dintre vestele antiglonț au fost ditribuite polițiștilor din Timiș înainte de incident? MAI nu beneficiază de 2% din PIB ca Armata pentru a avea o resursă financiară necesară înzestrării (…) În acest minister nu s-au făcut investiții de mai bine de 30 de ani, doar s-a cârpit. Situația nu se poate îndrepta peste noapte”


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare