Politic

BRAȘOV. Sunt sau nu sunt bani pentru spitale noi? Cine are dreptate în afirmații?

 

Prim-ministrul Viorica Dăncilă: Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro, dar toată documentația a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro, trei spitale se duceau la un miliard și ceva de euro. Statul român nu își permite.

Comisarul european Corina Crețu: Nu a fost şi nu este o problemă de bani, atunci când este vorba de construirea celor trei spitale regionale. Dacă luaţi rata de absorbţie în cadrul Programului Operaţional Regional, aceasta se află la ora actuală sub 25%. Ceea ce înseamnă că 75% din bani nu sunt cheltuiţi. (…) Dacă avem o solicitare din partea Guvernului României de a muta nişte bani în cadrul POR, din altă parte, pentru construirea de spitale regionale, o fac mâine. Aşteptăm această solicitare de mai bine de un an şi nu a venit. A durat foarte mult până s-au stabilit locaţiile celor trei spitale regionale, până s-au făcut studiile de fezabilitate. Am aflat că studiul de fezabilitate pentru spitalul din Iaşi a fost aprobat de către Guvern, dar vreau să spun că la Comisia Europeană nu s-a primit niciunul dintre aceste studii de fezabilitate, pentru niciunul dintre cele trei spitale regionale. Pentru ca să se întâmple ceea ce doamna prim-ministru propunea, aceea de a fi fazate proiectele, în primul rând trebuie să fie depuse la Comisia Europeană, aprobate şi apoi fazate. Dacă se doreşte creşterea sumei, avem nevoi iarăşi de o solicitare în scris. Deci pentru orice pas în viitor, este nevoie de o solicitare în scris din partea Guvernului. În orice caz, eu şi Comisia Europeană nu sprijinim ideea ca fondurile europene să fie cheltuie doar pe documente tehnice. Ce este cert este că spitalele regionale nu există, deşi în opinia noastră ar fi putut fi făcut măcar unul dintre ele, dacă guvernele din ultimii ani ar fi avut voinţa politică să facă acest lucru. 

Vă prezentăm câteva reacții de la politicieni brașoveni pe această temă:

 

„Cred că PSD nici n-a avut intenția de a construi aceste spitale”

Adrian Veștea, președinte al CJ Brașov, președintele PNL Brașov: „Povestea cu spitalele regionale este încă o dovadă că PSD este partidul care promite orice pentru a ajunge la putere, iar apoi ignoră promisiunile făcute și scrise în programul de guvernare. De fapt, judecând după cele întâmplate din 2017 încoace în această privință, cred că guvernanții PSD nici n-au avut, de la bun început, intenția de a construi cele opt spitale regionale, din care acum se mai discută despre trei. O dovadă este că au refuzat să acceseze fonduri europene pentru acestea. Ne amintim, sper, cu toții, cum Darius Vâlcov, pe atunci eminența cenușie a Guvernului, afirma că nu e rentabil ca România să construiască spitale cu fonduri europene. Ne amintim și atacurile liderior PSD împotriva comisarului european Corina Crețu, atunci când aceasta se ruga, efectiv, de guvernanții de la București, să trimită la Bruxelles proiectele pentru aceste spitale, că există posibilitatea de a aloca fonduri europene pentru construcția lor. Oricât ar încerca actualii guvernanți să explice, să promită din nou, să se ascundă după vorbe, nu există justificare pentru faptul că i-au mințit pe români”. (C.V.)

 

„Avem nevoie de spitale noi”

George Scripcaru, primarul municipiului Brașov: „Înființarea de spitale noi ar trebui să facă parte din strategia de dezvoltare a fiecărei regiuni din țară, fiind un important și necesar obiectiv pentru orice zonă. Sistemul medical trebuie să ne preocupe pe toți, politicieni sau nu. Cât privește subiectul abordat diferit de premier și comisarul european, consider că sunt doar declarații politice. Doar ambele doamne au fost colege mulți ani în Parlamentul European și cunosc foarte bine problemele cu privire la finanțare, știu foarte bine ce se poate face și cât se poate acorda”. (C.V.) 

 

„Important este că se dorește construcția spitalelor”

Răzvan Popa, europarlamentar PSD Brașov: „Dincolo de disputa «cine are dreptate» cred că mai important este că se dorește construcția spitalelor regionale. Este evident că este nevoie de ele, iar România are nevoie de infrastructură medicală performantă, la standarde europene. Guvernul caută  cele mai bune soluții de finanțare pentru ca aceste spitale să poată fi construite cât mai repede . Din câte se poate observa, până în momentul de față, Guvernul Dăncilă este singurul care face ceva în acest sens”. (C.V.)

 

„Spitalele se construiesc cu bani, cu lucrări, cu oameni”

Mara Mareș, deputat PNL Brașov: „Ca să vă răspund direct, este irelevant cine are dreptate şi cine nu are, pentru că spitalele nu se construiesc cu dreptate. Spitalele se construiesc cu bani, cu lucrări, cu oameni. De aceea, din punctul meu de vedere, mai uşor de demonstrat este cine nu are dreptate, şi anume doamna Dăncilă, care reprezintă Guvernul. De ce nu are dreptate? Deoarece nu a solicitat bani pentru construirea efectivă, în teren, a spitalelor. Deoarece Comisia Europeană le bate la uşă, le spune că banii există, şi le spune mură in gură: redactaţi o cerere, faceţi o solicitare şi vă dăm banii! Tot ceea ce au făcut până acum a fost să dea 130 de milioane de euro pe hârtii, pe maculatură! N-au construit un stâlp, n-au făcut nici măcar un gard sau un şanţ. Ceva, acolo, să ne scoată ochii. Nimic. Ca să nu mai spunem că o sumă atât de mare ne-ar fi ajuns nu pentru a face studii pentru trei spitale, ci pentru a cartografia suprafaţa planetei Marte! Acest guvern, accident al democraţiei, este şi un accident al economiei, şi un accident al administraţiei, şi un accident al dezvoltării.” (C.V.)

 

„Este jenant și spune mult despre ineficiența guvernării”

Mihai Mohaci, deputat PRO România Brașov: „Argumentul Corinei Crețu este valabil în condițiile în care la investițiile cu bani europeni nu este nevoie să aloci toată suma și, în plus, schimbările condițiilor de acordare a banilor europeni permit și plăți în avans de până la 80%. Iată, și de această dată s-au cheltuit bani, ca apoi să spui că nu-ți permiți. Este jenant și spune mult despre ineficiența guvernării. 130 de milioane de euro, doar documentația, atunci când costul unui spital este de 450 de milioane de euro, demonstrează foarte clar că este o modalitate utilizată de prea multe ori în ultimii ani, când se cheltuiesc ineficient bani, fără o finalitate”. (C.V.)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare