Politic

BRAȘOV. Stare de nervozitate și replici acide la ședința Consiliului Județean când a fost votat bugetul pentru localități

 

În ședința de plen a Consiliului Județean Brașov de astăzi a fost aprobat proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2019, în sumă de 28.492.000 de lei, conform Legii 50/2019, precum și cota de 20% din sume defalcate din impozitul pe venit și taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, estimată pe anii 2020-2022. 

Însă, votul a fost însoțit de un mic scandal. Pe de o parte s-au aflat consilierii județeni social-democrați, liderul de grup Radu Mitric reproșând conducerii Consiliului Județean că nu le-au prezentat lista cu repartizarea sumelor decât înainte de începerea ședinței de plen, nefiind timp pentru o analiză corectă, dar și că multe dintre localitățile cu primari PSD par să li s-au repartizat mai puțini bani comparativ cu cele conduse de liberali. Ca urmare, dacă nu ar fi fost întrerupt la scurt timp după ce a cerut permisiunea să intervină, Mitric ar fi vrut să amintească de realizările partidului de guvernământ în ultimii doi ani și de banii alocați în acest an pentru județul Brașov, printre care și 6 milioane de lei pentru „Drumuri”.  

Replica a fost acidă din partea președintelui CJ Brașov Adrian Veștea: „Cu acești bani despre care ne vorbiți nu vom putea realiza nici un kilometru de drum”. Pe de altă parte, consilierul județean liberal Mihai Veștea, membru în comisia de buget a CJ, a afirmat că s-a încercat o „repartizare echilibrată”.

„Suntem bătaia de joc a acestui guvern. Suntem, din punct de vedere al alocării sumelor pentru drumuri Județene, pe locul 40 între județe. Noroc cu județul Ilfov care este mult mai mic și care este următorul după noi, pe ultimul loc. Deci nu mi se pare normal ca județul nostru, cu contribuții extrem de importante, cu foarte mulți agenți economici, primul județ turistic al României, să fim bătaia de joc și să avem astfel de sumă alocată pentru infrastructura rutieră. Norocul nostru este că am fost preocupați de situație, am aplicat pe fonduri europene, pe obținerea de finanțări pe programul național de dezvoltare locală, fiindcă altfel cred că nu am fi putut face nici măcar un kilometru de asfaltare. Deci banii respectivi nu ajung nici măcar pentru, ca să dau un exemplu, câteva săptămâni de deszăpezire. Nu mai vorbim de faptul că ar trebui și reabilitate, marcate aceste drumuri județene. De asemenea, dacă ne raportăm la cotele din TVA, suntem pe locul 33 la alocare de fonduri pentru echilibrarea bugetelor, o sumă foarte mică, doar atât cât să cârpim pe ici, pe colo”, a spus Adrian Veștea.

La rândul său, Mihai Veștea a adăugat că, de regulă, împărțirea bugetului face parte din acele momente dificile cu care se confruntă administrațiile locale: „Marea majoritate a localităților din județul nostru, prin legea bugetului de stat, au primit sume mai mici decât anii trecuți și fiecare primar, fiecare consilier, este normal să se zbată să caute variante pentru a-și completa bugetul. Noi, cei din Comisia de buget din cadrul CJ Brașov, am încercat să găsim o formulă echitabilă pentru toate localitățile. Astfel, am avut două criterii orientative, cel al numărului de locuitori pe care îl are fiecare comunitate și alte surse de venituri pe care localitățile le au la dispoziție, prin alocări directe de la Guvern”.

Mihai Veștea a amintit și despre faptul că Brașovul a primit mult mai puțini bani de la bugetul de stat, comparativ cu alte județe care contribuie mai puțin.

„Sunt județe care au primit și de patru ori mai mulți bani pentru drumurile județene față de Brașov. La acest capitol, noi am primit circa 6 milioane de lei, în timp ce alte județe au primit în jur de 24 de milioane de lei. Culmea, unul din județele de frunte este Tulcea, care a primit foarte mulți bani, cu toate că acolo, fiind mai multă apă, se circulă mai mult cu barca și vaporașul, decât pe drum”, a subliniat consilierul județean.

Potrivit raportului de specialitate care însoțește proiectul, repartizarea sumelor specificate s-a făcut în felul următor:

La municipii, Brașov, Codlea, Făgăraș au primit câte 700.000 de lei, iar Săcele, 500.000 de lei.

Orașului Victoria i s-au alocat 600.000 de lei, Zărnești și Rupea au primit câte 500.000 de lei, Ghimbav a primit 400.000 de lei, iar Predeal, 450.000 de lei. Râșnov a primit cea mai mare sumă dintre orașe – 700.000 de lei. 

Dintre comune, cea mai mică sumă, de 200.000 de lei, a primit-o Augustin, urmată de Holbav, cu 250.000 de lei. Apața, Beclean, Bod, Bran, Comăna, Drăguș, au primit câte 450.000 de lei fiecare, Hoghiz, Hălchiu, Cristian, câte 400.000 de lei fiecare, Budila, 550.000 de lei, iar Bunești, Cața, Cincu și Fundata, câte 500.000 de lei. Crizbav și Hârseni au primit câte 300.000 de lei, în schimb Dumbrăvița a primit 590.000 de lei, Feldioara 680.000 de lei, iar Hărman 630.000 de lei.  


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare