Politic

BRAȘOV. Rezervația naturală „Poiana Narciselor”, lăsată nesupravegheată din cauza unei ordonanțe

  • Poiana Narciselor 3_266983.jpg
  • Poiana Narciselor 6_266987.jpg
  • Poiana Narciselor 1_266981.jpg
  • Poiana Narciselor 2_266982.jpg
 

Pornind discuția de la o fotografie postată pe rețele de socializare cu câteva narcise rupte de turiști dintr-o zonă teoretic protejată, dar ce pare în realitate lăsată la voia întâmplării, senatorul USR de Brașov Allen Coliban a spus în conferința de presă susținută vineri că el documentează situația rezervației naturale „Poiana Narciselor” de la Dumbrava Vadului, județul Brașov, de mai bine de doi ani. Constatările lui ar fi că, în urma modificării legii ariilor protejate prin OUG 75 din 2018, rezervația a rămas fără custode și că există un risc major ca aceasta să sufere schimbări iremediabile din cauza nerespectării regimului de protecție.

„Am vorbit cu proprietarii de terenuri din zonă și aș vrea să pun informaţiile adunate în contextul legislației ariilor protejate, modificate vara trecută de către coaliția PSD-ALDE prin OUG 75. Această ordonanță a desființat practic custodiile ariilor protejate, ducând la situația în care aproape 1.000 de specialiști din cadrul ONG-urilor care asigurau custodia au rămas pe drumuri, iar tot ceea ce au investit ONG-urile în managementul și protejarea acestor arii se duce pe apa sâmbetei. Responsabilitatea asupra acestor arii, ce reprezintă aproximativ 16% din suprafața României, a fost preluată de stat, prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP). Este o măsură profund nedreaptă, în contextul în care statul român este singura entitate care nu a investit nici un ban în managementul ariilor protejate”, a declarat Coliban.

Senatorul a adăugat că, în urma acestei ordonanțe, ariile protejate au rămas, practic, nesupravegheate, așa cum s-a întâmplat și în cazul rezervației „Poiana Narciselor”.

„Ordonanța de modificare a legii ariilor protejate a fost contestată la Curtea Constituțională, printr-un demers inițiat de USR și susținut de PNL, iar verdictul a fost că această ordonanță este neconstituțională în totalitatea ei. Decizia CCR repară o nedreptate foarte mare făcută ONG-urilor și creează premisele pentru eficientizarea managementului ariilor protejate. Consider că am obținut ceea ce trebuia să se întâmple de la bun început: pe de-o parte, custozii vor reveni în drepturi pe contractele atribuite de ministerul mediului și ANANP. Aceste ONG-uri își fac foarte bine treaba, cu ajutorul fondurilor atrase și a specialiștilor. Pe de altă parte, ANANP nu se va desființa, în schimb se va concentra pe acele arii fără custode”, a explicat politicianul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare