Politic

BRAŞOV. Pubelele îngropate, încă un vis pentru braşoveni şi autorităţile municipale

 

Vedem în mediul online şi în reportajele realizate în ţări europene mai avansate din punct de vedere economic decât România sisteme de colectare şi depozitare a deşeurilor menajere dintre cele mai tehnologizate, în care nu pătrunde musca şi din care nici mirosul nu răzbate.

La Braşov, acestea sunt doar un vis, deşi la Primărie ni se spune mereu că problema este în analiză, pentru căutarea „soluţiilor optime, respectiv în faza de elaborare a documentaţiei pentru studiul de fezabilitate”. Apoi, în funcţie de opţiuni, dar şi de costuri, se încearcă accesarea de fonduri europene nerambursabile.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, de căutarea de oportunităţi se ocupă angajaţii Serviciului Urmărire Contracte Salubrizare şi Deszăpezire.

Problemă pasată

Amintim că Primăria Braşov a încercat să paseze problema pe spatele firmelor care şi-ar fi dorit să se ocupe de salubrizare şi deszăpezire în oraş. În caietul de sarcini de anul trecut, când se căutau operatori în acest sens prin licitaţie publică, era trecută această obligativitate.

„Cel mai important aspect din caietul de sarcini este acela că operatorul care va câștiga licitația privind gestionarea deșeurilor din municipiu va avea obligația de a schimba sistemul de colectare a deșeurilor. Acolo unde va fi posibil, colectarea se va face cu platforme îngropate, cu pubele separate pentru deșeuri menajere și colectare selectivă, iar acolo unde tehnic nu va fi posibil acest lucru, va crea un sistem suprateran închis de colectare. Adică, cetățenii vor avea acces doar la niște fante unde vor introduce gunoiul”, a declarat în vara anului trecut Sorin Toarcea.

Doar că investiţia era uriaşă pentru multe dintre firmele care îşi doreau să liciteze pentru serviciile de salubrizare şi deszăpezire în Braşov, astfel că partea cu pubelele îngropate a fost contestată, iar Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice a recomandat refacerea caietului de sarcini.

Peste 450 de „ţarcuri”

Dacă ne uităm mai în urmă, la declaraţiile din anul 2016, încă de pe atunci ar fi trebuit să apară în Braşov primele pubele îngropate care, dacă şi-ar fi dovedit eficienţa, ar fi înlocuit cele peste 450 de „ţarcuri” actuale.

În aprilie 2016 se anunţase un proiect deja demarat, cu 14 pubele subterane, în ideea că până în august acelaşi an, oraşul ar fi trebuit împânzit de containere îngropate. Se stabiliseră şi zonele care ar fi beneficiat de noua tehnologie, după care se trecea la demersurile birocratice, adică emiterea certificatelor de urbanism, depunerea documentelor pentru obținerea autorizației de construire și organizarea licitației pentru contractarea constructorilor. Se discuta atunci de două tipuri de pubele îngropate (cu pompă hidraulică și manuale), dar şi gunoi aruncat cu cartelă.

Aşa a rămas până astăzi, adică la stadiul de discuţii şi analiză a oportunităţii… 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare