Politic

BRAȘOV. PSD a rămas fără candidat și la Primăria Bran. „Bătălii” în instanță și cu BEC, pentru alte primării

 

Biroul Electoral Judeţean (BEJ) a validat în 25 august, după soluţionarea contestaţiilor, candidaturile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, pentru funcţiile de primari în oraşele şi comunele judeţului Braşov, precum şi cele pentru mandatele de consilieri judeţeni şi locali.

Pe lângă Dorel Toma, actualul primar al Ghimbavului, pentru care nu s-au strâns suficiente semnături valabile (detalii: Update BRAȘOV. Dorel Toma stă pe tușă patru ani, PSD a rămas fără candidat la Primăria Ghimbav), PSD a avut probleme și emoții și cu alți candidați la primăriile unor localități din județ.

Social-democrații au mers pe mâna candidatului din 2016, devenit primar și viceprimar al Branului, Rareș Rădăcină (foto), și au pierdut înainte de a începe campania electorală. Rareș Rădăcină a fost viceprimar în perioada 2012 – 2016 şi ulterior primar până la începutul lui 2018, atunci când a fost obligat să renunţe la funcţie din cauza unei decizii definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Rareş Rădăcină fusese declarat incompatibil de ANI pentru perioada 2012 – 2013, când era viceprimar. A contestat decizia, însă nu a avut câştig de cauză. Cu toate acestea, Rareș Rădăcină și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea localității Bran. Judecătoria Zărnești i-a respins candidatura pe motive de incompatibilitate. Rădăcină a atacat decizia cu apel, dar Tribunalul Brașov a decis că sentința Judecătoriei Brașov este întemeiată și a menținut-o. Decizia Tribunalului Brașov este definitivă, ceea ce înseamnă că la alegerile locale din 27 septembrie, Rareș Rădăcină nu are cum să candideze, nici ca primar și nici pentru vreo altă funcție electivă, iar PSD a rămas fără candidat.

La Vama Buzăului nu a contestat nimeni

Interesant este faptul că un alt candidat PSD declarat incompatibil (în conflict de interese) de ANI, Tiberiu Chirilaș, nu a avut nici o problemă să-și depună dosarul la Biroul Electoral de Circumscripție Local, nefiindu-i contestată candidatura de către nimeni. Chirilaș, primar al comunei Vama Buzăului, pentru care candidează din nou, a fost găsit de ANI, în 2017, în stare de conflict de interese administrative pentru perioada deținerii mandatelor de primar 2008 – 2012 și 2012 – 2016.  Tiberiu Chirilaș a atacat decizia în instanță și a câștigat. În ianuarie 2018, ANI a făcut recurs, dar acestea sunt ultimele informații de pe portalul instantențelor despre acest dosar, iar primarul nu a răspuns apelurilor noastre pentru a ne lămuri dacă a câștigat definitiv împotriva agenției, așa cum pare. Pentru că, altfel, conform legii, „Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

PSD a cerut înlocuirea șefilor BEC Zărnești

Social-democrații au avut probleme și cu candidatul pentru Primăria Zărnești, Alexandru Igrișan, actualul viceprimar, din cauza tabelelor cu semnăturile de susţinere. PSD Zărneşti a depus primul set de documente la Biroul Electoral Zărneşti, dar din 553 de semnături, 343 nu erau valabile. În 18 august, social-democrații au depus un alt dosar, cu peste 1.000 de semnături. Dosarul nu a fost acceptat de Biroul Electoral din Zărneşti, astfel că PSD a sesizat Biroul Electoral Judeţean Braşov. În aceeaşi zi, BEJ a emis o hotărâre prin care a obligat Biroul Electoral Zărneşti să accepte dosarul depus de social-democraţi şi să emită o decizie. În 19 august, Biroul Electoral Zărneşti a acceptat candidaturile depuse de PSD, însă decizia a fost contestată la Judecătoria Zărnești. Într-un final, după bătălia în instanță, candidatura lui Alexandru Igrișan a rămas definitivă.
Între timp, Igrișan și PSD au cerut Biroului Electoral Județean schimbarea președintelui și a locțiitorului BEC Zărnești, dar cererile le-au fost respinse, ca fiind fără obiect, întrucât nu intră în atribuțiile BEJ înlocuirea acestora.

Citiți și:

ALEGERI 2020. „Inflație” de candidați la Cristian, Sânpetru, Șinca, Tărlungeni, Budila, Bod și Prejmer


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare