Politic

BRAȘOV. Primarul Coliban NU L-A UITAT pe Scripcaru („Zeus”)! Cazul „AMURAL” și „RĂZBOIUL” cu PNL și PSD…

  • scripcarucoliban.png
„(In)cultură și plângeri penale”, așa se intitulează ultima postare pe Facebook a primarului Allen Coliban (USR), care regretă faptul că Amural nu se mai află în peisajul cultural al Brașovului:
 
„Un reper cultural al Brașovului se închide. Brașovul a pierdut nu doar AMURAL, ci și Grădina Visssual
 
Lui George Scripcaru i se spunea «Zeus».
 
Pe vremea lui «Zeus», orice era posibil – printre altele, să primești spații pe ochi frumoși sau să construiești ilegal și să nu pățești nimic. Cultura brașoveană se plângea discret de subfinanțare și de asfixiere politică, fiind băgată în seamă doar în campanii electorale, pe modelul «veniți să pupați inelul și să facem poze și conferințe de presă, că poate primiți cadou turnuri și catacombe». Cât despre consecințe, cu câinii de pază ai democrației dresați și în lesă, plângerile penale adunau praf.
 
BUM a fost un concept fain. Răzvan Pascu, Carmen Zmaranda, Flavia Stamate și ai lor au transformat o zonă insalubră într-un spațiu expozițional modern, proiect finanțat de AFCN și, ulterior, premiat.
 
Birocratic, situația era încâlcită. Despre cum au ajuns «cheile lui Zeus» la Asociația Amural, acum nu știe nimeni din Primărie. Despre cum a funcționat Festivalul Amural în anii anteriori, cu girul Consiliului Local, în aceleași spații în care acum funcționarii le spuneau că nu este posibil, din nou, mister. Despre neluarea în evidența patrimonială a catacombelor timp de ani de zile, tăcere – am reușit să încheiem formalitățile vara trecută, mergând apoi pentru reglementarea BUM în Consiliul Local, unde a picat cu votul PNL și PSD.
După două luni de funcționare a BUM, consilierii PNL și PSD au început un adevărat război mediatic cu Amural.
 
Deși problema a fost în curtea sa în tot acest timp, serviciul SAPUC fiind cel care se ocupă cu administrarea patrimoniului, viceprimarul PNL a pretins că nu a știut și nu s-a abținut să amenințe cu plângeri penale. Cum era și firesc, am schimbat conducerea SAPUC și i-am retras viceprimarului PNL atribuțiile în acest domeniu.
 
AMURAL a primit finanțare anul trecut prin ghidul de finanțare pentru proiecte culturale independente, care a avut o alocare record pentru Brașov. Războiul a continuat – cu campanii agresive în presa locală și de la microfonul Consiliului Local, cu referiri precum «fapte penale», «Asociația Amural și evenimentele sale așa-zise culturale». Din Festivalul Amural consilierii PNL și PSD au înțeles doar «imagini explicite, cu tentă sexuală în cadrul unui Festival cultural de amploare». Asta după ce, timp de 7 ani, Festivalul Amural a fost un eveniment de referință, organizat cu girul Consiliului Local și cu care Brașovul s-a mândrit.
 
Festivalul și BUM nu au fost singurele proiecte ale Asociației Amural care au avut de suferit. După ce au salubrizat un spațiu industrial și o grădină plină de bălării și le-au transformat în spații culturale, de care Brașovul avea nevoie și care au funcționat ani de zile, a fost de ajuns telefonul unui politician local pentru a fi somați (de către o instituție de control) să închidă de azi pe mâine.
 
Există o luptă surdă în plan local a PNL și PSD cu cultura independentă. O luptă vizibilă, dar prea puțin taxată. O luptă care cuprinde etichetări precum «useriștii ăia», în contextul în care, de la microfonul Consiliului Local, au fost solicitări explicite de a fi aprobate parteneriatele pentru evenimente doar după ce organizatorii vin cu statutul și cu lista membrilor – «să vedem noi cine e în spate» (oare nu sună asta fix a acordare discreționară a banului public?). O luptă care a continuat cu tăierea unui milion de lei din bugetul propus pentru proiectele culturale independente de anul acesta, după ce anul 2021 a fost cel mai bun și mai activ în privința agendei culturale. O luptă care a devenit și mai clară după ce PNL și PSD au votat în Consiliul Local o prevedere ilegală – ca evaluarea proiectelor culturale să fie decisă de o majoritate politică și nu de experți independenți. Pentru acest din urmă punct am reușit să conving Consiliul Local asupra reparării ghidului și a importanței credibilității întregului proces. O luptă care ascunde un joc de putere simplu, care ne arată că deși «Zeus» a plecat, metehnele sale au rămas în majoritatea PNL și PSD din Consiliul Local și că doar legea și presiunea publică pot duce, pas cu pas, spre normalitatea pe care ne-o dorim și de care Brașovul are nevoie.
 
Apelul pentru finanțarea proiectelor culturale este în curs. Mi-ar plăcea să văd iar AMURAL pe lista proiectelor depuse spre evaluare. Le înțeleg dezamăgirea și furia, am împărțit în ultimii 5 ani sentimentele oribile pe care le provoacă lupta cu sistemul și postura de țintă pentru împroșcatul cu lături.
 
Aș fi vrut să fie mai simplu, aș fi vrut ca schimbarea politicienilor și a aparatului administrativ să se producă mai repede – fiecare zi este, însă, un pas pe drumul acesta. Lupta continuă și, în acest context, sper ca lupta Amural să fi luat doar o pauză, cât proiectele lor să revină mai ample și mai frumoase, într-un oraș care să le fi dus dorul și unde spectrul politic și administrativ să fi învățat să le prețuiască.
 
Mulțumesc, AMURAL! Și «Pe curând!»”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare