Politic

BRAȘOV. PNL explică de ce a lăsat lacătele pe 14 școli

 

După cum deja se știe, în ședința de joi a Consiliului Local Brașov (video AICI) a fost adoptată hotărârea prin care copiii au dreptul să se joace, în vacanţe sau în afara orelor de curs, pe terenurile de sport în aer liber ale unor școli din municipiul Brașov. HCL care are la bază o campanie civică de acum doi-trei ani, „Fără lacăte pe curtea școlii”, care a suferit modificări față de proiectul inițial propus de Primărie. Cea mai importantă modificare este reducerea de la 24 la 10 a numărului de „lacăte” deschise, ca urmare a împotrivirii consilierilor locali PNL și PSD.

Pamela Diaconu, ales local liberal, a explicat într-o postare pe Facebook motivul pentru care, împreună cu colegii săi, a optat pentru reducerea numărului de școli, cât și celelalte amendamente aduse:

„Grupul consilierilor liberali a formulat 3 amendamente la varianta propusă de către dl primar, Allen Coliban, în calitate de inițiator al proiectului:

1. eliminarea sancționării directorului unității de învățământ preuniversitar de către agenții constatatori ai Poliției Locale cu amendă între 500 -2000 de lei. Argumentul nostru principal în privința acestei eliminări a constat în faptul că directorii unităților de învățământ sunt reali parteneri în acest proiect, care nu poate fi implementat cu succes fără eforturile constante ale dumnealor și prin urmare, considerăm că trebuie tratați ca atare, nu sancționați. Cred orice eventuală neînțelegere sau abatere de la regulament de către partenerii proiectului, respectiv de către directorii unităților de învățământ, poate fi cu succes evitată printr-un dialog constant și printr-o comunicare autentică cu aceștia, cu atât mai mult cu cât consilierii locali dar și reprezentanții primăriei fac parte din consiliile de administrație ale unităților de învățământ avute în vedere.

2. eliminarea sancționării părintelui cu amendă între 150 – 800 de lei, în cazul în care un minor cu vârsta de sub 10 ani, intră în curtea școlii neînsoțit de aparținători. Argumentul nostru privind necesitatea eliminării sancțiunii a fost că, într-un fel, această sancțiune vine în contradicție cu scopul urmărit al proiectului, și prin urmare, în opinia noastră nu poți deschide școlile pentru copii și în același timp să-i sancționezi pe cei sub 10 ani, pentru că vin la joacă în curtea școlii. În acest sens, arătăm că accesul minorilor sub 10 ani fără aparținători trebuie să fie în continuare interzis, însă nu trebuie sancționat prin amendarea părintelui, paznicul/agentul de pază având în continuare îndatorirea de a-i evacua pe acei minori. Am luat această decizie gândindu-ne și la următorul scenariu: este vacanță, un grup de câțiva copii între care și un minor de 9 ani, și restul mai mari de 10 ani, decid să intre în curtea școlii pentru a juca fotbal. Acceptăm amendarea părintelui pentru că minorul de 9 ani s-a lăsat convins de prietenii lui, de a veni la joacă în curtea școlii? Noi, considerăm că nu se impune o astfel de măsură disproporționată în raport cu fapta minorului de sub 10 ani, de a se face ”vinovat” doar de faptul că a pătruns în curtea școlii nesupravegheat.

3. pentru moment, am redus numărul școlilor în care va fi implementat acest proiect față de varianta propusă. Argumentele noastre au fost în sensul că deși proiectul este unul dorit și susținut de noi toți, nu putem ignora aspectele de ordin financiar, iar la acest moment inițiatorul nu a putut prezenta costurile aferente implementării acestui proiect la nivelul celor 24 de școli menționate în varianta de proiect propusă avizării. În plus, nimeni nu poate estima eventualele daune care s-ar putea produce de către persoanele rău intenționate care ar pătrunde în curtea școlilor, de acum deschise. Ne place sau nu, cu toții însă știm, cât de des mobilierul stradal din parcuri/locuri de joacă este vandalizat, aceasta fiind o reală temere manifestată și de către directorii școlilor care se confruntă cu aceste provocări chiar și în acest moment, când curțile școlilor sunt închise.
Sunt absolut convisă, că dacă părerile despre acest proiect, atât ale copiilor, părinților și directorilor de școli vor fi unele pozitive și după implementarea proiectului în aceste 10 școli, acest proiect se va implementa și în alte școli din Brașovul nostru fain”.

Postarea are și un post scriptum, în care partenerii de coaliție, cei din USR PLUS, sunt „înțepați”, felicitați, dar li se și „arată pisica!.

P.S. Amendamentele propuse de liberali au fost admise în plenul Consiliului Local Brașov, chiar dacă, din păcate, nu am beneficiat și de sprijinul partenerilor de coaliție.
Chiar și în aceste condiții, țin să-i felicit pe colegii de coaliție pentru acest proiect și să reamintesc, că acest proiect nu ar fi putut fi implementat în nicio variantă propusă, doar cu votul celor 12 consilieri din USR+ din totalul de 27 de consilieri din cadrul Consiliului Local al Municipiului Braşov

Citiți și:

BRAȘOV. Iată lista cu primele 10 școli „fără lacăte pe curtea” lor / Ar fi trebuit să fie 24…

BRAȘOV. „Fără lacăte pe curtea școlii”, dar cu CIRC în ședința de Consiliu Local

BRAȘOV. „Fără lacăte pe curtea școlii” / Iată regulamentul care va fi supus aprobării, astăzi, în ședința Consiliului Local


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare