Politic

BRAȘOV. Măsuri propuse de Serviciul „Înmatriculări auto” pentru eliminarea programărilor fictive

 

Venit de o lună la conducerea Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Brașov, comisarul de poliție Marian Matei a înaintat către Prectura Brașov câteva propuneri de modificare a modului de lucru al angajaților din acest serviciu, pentru a elimina toate situațiile neplăcute sesizate și de cetățeni la acest capitol.     

Astfel, se dorește ca următoarele cereri pentru înmatriculare, transcriere, autorizare provizorie, precum și preschimbarea permiselor de conducere să se depună fără programare on-line sau bon de ordine, în limita timpului disponibil, creat ca urmare a neprezentării persoanelor programate, în anumite cazuri.

Comisarul de poliție Marian Matei a făcut referire la autobuzele și microbuzele din categoria M(2) și M(3), autovehiculele de transport marfă  din categoria N(3), (semi)remorcile din categoria vehiculelor fără motor din categoria O(3) sau O(4), concepute şi construite pentru a fi tractate de un autovehicul, vehiculele aparținând instituțiilor publice, vehiculele folosite ca Școală sau Taxi, vehiculele aparținând agenților economici care beneficiază de eliberarea în alb a autorizațiilor de circulație provizorie și a plăcuțelor cu numerele de înmatriculare aferente (dealerii auto), atât pentru autorizarea provizorie cât și pentru înmatricularea/transcrierea acestora, vehiculele a căror documente ies din termenul de valabilitate la data programării, ambulanțele și autovehiculele de stingere a incendiilor și descarcerare, preschimbarea permiselor de conducere expirate și alte situații neprevăzute, doar cu aprobarea șefului serviciului.

„Pentru a beneficia de servicii moderne, cetatenii sunt rugați să folosească facilitatea oferită de site-ul www.drpciv.ro, pus la dispoziție în mod gratuit de către D.R.P.C.I.V., atât pentru programarea on-line la ghișeu, cât și pentru informarea cu privire la documentele și formularele necesare”, a spus Matei. 

 

De ce s-ar impune aceste măsuri? 

Sursa citată a declarat că aceste măsuri ar putea duce la eliminarea nemulțumirilor cetățenilor și îmbunătățirea activității serviciului, la ora actuală fiind destule persoane nemulțumite de faptul că se eliberează prea puține bonuri de ordine (atât în cazul permiselor de conducere cât și a înmatriculării vehiculelor), deși nu există un motiv bine întemeiat pentru a se elibera aceste bonuri. 

„Menționez că transcrierea transmiterii dreptului de proprietate se efectuează în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului. De asemenea, la ora actuală se fac liste de așteptare pentru eliberarea bonurilor de ordine, creând numeroase disfuncționalități în activitatea serviciului, cetățenii având alternativa programării pe site-ul www.drpciv.ro. Mandatarii proprietarilor de vehicule, nu proprietarii acestora, se prezintă și fac presiuni asupra lucrătorilor serviciului, folosind și majoritatea bonurilor de ordine”, a precizat comisarul de poliție.  

De asemenea, după cum a continuat ofițerul, de la unele adrese de e-mail se fac rezervări fictive, pe nume și serii de șasiu total diferite față de documentele prezentate, prin această metodă restricționând accesul cetățenilor la efectuarea programărilor on-line. Ulterior, neavând documentele necesare operațiunilor de înmatriculare/transcriere/autorizare provizorie, nici nu se prezintă la ghișeu, prin această practică rămânând un interval de timp în care se pot prelua documente.

„Trebuie spus că personalul serviciului este insuficient pentru a asigura funcționarea unui ghișeu doar în baza bonurilor de ordine. Măsurile propuse de noi ajută și ca preschimbarea permiselor de conducere străine să se poată realiza doar în baza programărilor on-line pe site-ul www.drpciv.ro, deoarece necesită un volum considerabil de acțiuni/operațiune (în jur de 20-25 de minute, prin efectuarea tutruror verificărilor în bazele de date și întocmirea adreselor, notelor-verbale, etc.)”, a declarat Marian Matei. 

Statistic vorbind, în județul Brașov erau ieri înmatriculate 258.698 de vehicule, iar 239.652 de persoane dețin permise de conducere. Practic, de la începutul anului până în prezent s-au efectuat 20.837 de înmatriculări sau transcrieri, cam cu 5% mai multe față de anul trecut în aceeași perioAdă calendaristică. Au avut loc și 14.998 de radieri, iar autorizațiile provizorii eliberate în acest an sunt în număr de 9.894. 

În acest an au fost eliberate 44.811 de permise de conducere, au fost examinați, la proba practică, 8.165 de candidați, procentul de promovabilitate fiind de  42,18%. 

În această perioadă, fiecare lucrător al Serviciului efectuează zilnic 330 de operațiuni.

„Structura de resursă umană alocată serviciului este de 24 de posturi, două din posturile vacante fiind ocupate începând cu data de 3 iunie, respectiv 21 iunie, trei lucrători aflându-se în concediu medical, iar un lucrător fiind în concediu de îngrijire a copilului”, a specificat Matei. 

Ascultând măsurile propuse, prefectul Marian Rasaliu a solicitat ca toate acestea, dacă se impun, să fie aplicate după ce se face „ordine în priorități”. 

„Depunem toate eforturile astfel încât cetățenii să fie mulțumiți. Tot volumul de muncă pe care l-am avut de anul trecut până în prezent, care a dus la performanță la acest serviciu vă garantez că va fi susținut în continuare”, a punctat prefectul în conferința de presă susținută pe această temă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button