Politic

BRAŞOV. Încă un pas important spre realizarea Spitalului Clinic Regional de Urgenţă

  • sedinta-berd.jpg
 

Acordul de asistenţă tehnică dintre Municipiul Braşov şi Banca Europeană pentru Dezvoltare Regională (BERD), în vederea pregătirii proiectului privind construirea Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov a fost marţi semnat de primarul George Scipcaru şi de Susan Goeransson, director Infrastructură Municipală şi de Mediu în cadrul BERD. Evenimentul a avut loc în prezenţa reprezentanţilor ambelor instituţii (Primăria Braşov şi BERD), ai Consiliului Judeţean şi cel Local, ai Ministerului Sănătăţii şi ai firmei căreia i s-a atribuit contractul pentru elaborarea studiului de prefezabilitate în vederea realizării spitalului, respectiv Nasser Massoud, director general al firmei britanice Concept Realisation. De asemenea, au asistat parlamentarii PSD Roxana Mînzatu şi dr. Florin Orţan, precum şi europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan. Asociaţia Noul spital a fost reprezentată de dr. Dan Grigorescu. 

Majoritatea celor prezenţi au apreciat că demersul ar fi unul istoric, având în vedere că se vorbeşte despre construirea unui spital public nou, ceea ce nu s-a mai întâmplat de peste 50 de ani, iar faptul că BERD a devenit partener al proiectului ar fi un avantaj şi o oarecare garanţie că spitalul regional din Braşov va fi realizat în timp relativ scurt pentru un proiect de o asemenea anvergură. Unii s-au aventurat chiar să spună că unitatea din Braşov ar putea fi finalizată mai repede decât cele aflate pe lista de priorităţi ale Ministerului Sănătăţii, respectiv la Iaşi, Cluj şi Craiova.  

În continuare, primarul George Scripcaru a făcut o prezentare a amplasamentului pe care se va construi spitalul regional, în zona de nord a municipiului, lângă Ocolitoarea Braşovului, precizând că terenul a fost preluat de municipalitate printr-o lege votată de Parlament anul trecut, fiind vorba de o suprafaţă de 11,45 ha. După cum a precizat edilul braşovean, în acest moment sunt în desfăşurare lucrările de infrastructură pentru utilităţi, întrucât reţelele existente au nevoie de redimensionare.

„În privinţa acestor lucrări, suntem în graficul pe care l-am discutat cu doamna ministru al Sănătăţii Sorina Pintea, atunci când a fost la Braşov. La acest moemnt nu putem vorbi despre sumele necesare pentru construcţia spitalului, dar mă bucur că lucrurile au mers până acum aşa cum ne-am planificat. Este un proiect extrem de important pentru Braşov şi pentru judeţele limitrofe şi vom depune toate eforturile pentru a-l duce la bun sfârşit”, a declarat Scripcaru.

Preşedintele CJ Adrian Veştea a completat spunând că mobilitatea este foarte importantă şi că va face în aşa fel încât, până ce noul spital va fi construit, actul medical din Braşov să nu aibă de suferit.  

Din partea BERD, partenerul de proiect, Susan Goeransson a declarat: „Este un proiect special, care va beneficia de sprijinul BERD printr-o linie specială de finanţare. Această facilitate va permite finanţarea şi obţinerea de informaţii tehnice care vor sta la baza redactării caietului de sarcini în construirea acestui spital. BERD are experienţe similare pentru că a sprijinit în acest fel construirea unui spital în Turcia. Ceea ce ne place la acest gen de proiecte este faptul că el reuşeşte să reunească atât experienţa domeniului public, cât şi a celui privat, şi să pună la aceeaşi masă persoane importante din cele două domenii. În timp ce entităţile private se vor ocupa efectiv de construirea spitalului, autorităţile publice se vor ocupa de asigurarea serviciilor medicale pe care această unitate medicală le va pune la dispoziţia cetăţenilor. Mă bucur enorm că am intrat în acest proiect şi că avem o colaborare atât de bună. Ea va fi sigur un exemplu pozitiv pentru construirea de spitale în toată ţara”.

Cristina Gafton, directorul Departamentului de Monitorizare Implementare Proiecte Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătăţii, a apreciat la rândul său mobilizarea care s-a făcut pe plan local pentru susţinerea tuturor demersurilor necesare astfel încât proiectul să demareze, în condiţiile în care cu doi ani în urmă abia se vorbea despre acest spital. Mai mult, ea a dat asigurări se sunt căutate soluţii pentru a fi accesate fonduri europene şi pentru spitalul de la Braşov. 

„Sunt oarecum impresionată de voinţa politică observată în judeţul dumneavoastră, indiferent de culoarea politică, de consensul la care aţi ajuns, curajul pe care îl aveţi să sprijiniţi acest proiect. Este un proiect în parteneriat public-privat pe medicina de urgenţă şi îmi doresc să fie unul de succes, să vă menţineţi la fel de uniţi până la finalul lui şi să fiţi un model pentru celelalte spitale care se vor construi în ţară în parteneriat public-privat. De asemenea, am rugămintea la domnul europarlamentar Siegfried Mureşan, prezent aici, să ne sprijine, mai ales că, azi, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii se află la Bruxelles şi discută cu Comisia să prindem o linie de finanţare separată pentru sănătate şi, în special pentru aceste spitale regionale pentru a le construi. Chiar dacă plecăm într-o ideea de parteneriat public-privat, în acest moment există posibilitatea în legislaţia românească să contribuim ca stat şi cu fonduri europene. De aceea vă adresez din tot sufletul rugămintea de a ne sprijini pentru a da o linie separată pentru construirea de spitale”, a subliniat Gafton.

Dacă tot i s-a „ridicat mingea la fileu”, eurodeputatul Siegfried Mureşan a dat asigurări că va face toate demersurile la Bruxelles în acest sens, considerând că proiectul spitalului regional este unul foarte important, care trebuie sprijinit.

Deputatul Roxana Mînzatu a amintit că echipa parlamentarilor din Braşov au susţinut de la bun început noul spital, prin legea prin care a fost transferat terenul necesar către municipalitate: „Tot în echipă trebuie lucrat şi în continuare, pentru că sistemul medical nu depinde doar de autorităţile locale ci şi de Guvern şi Parlament (…) Sper ca pe următoarea perioadă financiară (2021 – 2027) să cuprindem aceste spitale regionale într-o formulă de finanţare europeană, cofinanţare, suport pentru dotări”. 

Spitalul Regional Braşov, multidisciplinar, are aprobările necesare de la Ministerul Sănătăţii cu privire la specialităţile care vor fi practicate, fiind stabilit şi numărul de paturi, respectiv 849 pe spitalizare continuă organizate pe centre funcționale în funcție de patologie, și 60 de paturi de spitalizare de zi. 

Cu referire la acest aspect, dr. Orţan a adăugat că aprobarea structurii spitalului cu circa 850 de paturi este importantă, în condiţiile în care, în perioada următoare se doreşte reducerea cu 30 de procente a numărului de paturi la nivel naţional, pentru reducerea costurilor, iar construirea acestui nou spital, care este considerat un proiect pilor şi poate fi replicat în ţară, ar putea fi considerată „o revoluţie”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare