Politic

BRAŞOV. Cum justifică liberalii absenţa de la votarea Legii Aeroportului?

 

Aşa cum se ştie de trei zile, PSD a depus o moţiune simplă, cu titlul „Şi minciuna poate să ucidă”, împotriva ministrului Justiţiei Raluca Prună, acţiune care a creat frământări în lumea politică şi nu numai.

Acţiunea a fost motivată de liderul deputaților PSD, Florin Pâslaru care a spus că este „foarte grav că un membru al Guvernului afirmă public că a mințit judecătorii CEDO”.

Dar, deşi nu are nici o legătură cu Legea Aeroportului Braşov, totuşi a afectat sesiunea de vot final programată marţi după-amiază în Camera Deputaţilor pentru aprobarea acestui act deosebit de important pentru braşoveni.

După cum am scris zilele trecute, liberalii nu sunt de acord cu această moţiune, astfel că deputaţii PNL au anunţat că nu vor participa la discuţiile pe marginea ei, motiv pentru care şedinţa de plen în Camera Deputaţilor s-a suspendat, aşa că, din lipsă de cvorum, nu au mai fost supuse la vot nici celelalte legi trecute pe ordinea de zi, printre care Legea Aeroportului Braşov, Legea conversiei din franci eleveţiei, Legea tutunului şi Legea privind o zi liberă de 1 iunie.

În fapt, deputaţii liberalii s-au întors în sala de şedinţă pentru votarea legilor amintite, dar sala a fost între timp părăsită de social-democraţi.  

Aşa cum ne-a anunţat azi deputatul liberal de Braşov Gabriel Andronache, decizia grupului de parlamentari PNL de a nu participa la discutarea şi votarea moţiunii este bine justificată.

Astfel, după cum ne-a spus sursa citată, În Camera Deputaților, PSD a creat o diversiune introducând intempestiv pe ordinea de zi această moțiune simplă. El a spus că niciodată până acum o moțiune simplă nu a fost discutată a doua zi după depunere, iar majoritatea controlată de PSD a modificat programul şedinţei, iar absența liberalilor a fost una justificată.

Argumentele sunt următoarele:

  • Proverbul românesc „hoțul strigă hoții” este perfect aplicabil comportamentului PSD de marți, 11 Octombrie 2016;
  • Parafrazând, putem afirma că PSD strigă hoții către alții, deși este principalul vinovat de bulversarea programului Camerei Deputaților și introducerea unei moțiuni neconforme;
  • După o activitate parlamentară intensă, de 6 săptămâni, parlamentarii de Brașov reușiseră să aducă la votul final legea care soluționează situația juridică a terenului pe care se construiește aeroportul;
  • Acest efort a fost temporar zădărnicit de malversațiunea PSD, care, intempestiv, în ședința de luni după-amiază, a anunțat introducerea unei moțiuni simple împotriva Ministrului Justiției (document atașat) Contrar uzanțelor parlamentare a forțat discutarea moțiunii în ziua de marți deși, în general, aceste moțiuni se discută săptămâna următoare. În acest scop majoritatea parlamentară a modificat programul Camerei Deputaților, intercalând sedinței obișnuite, o perioadă de dezbatere a moțiunii. Intercalarea a avut scopul de a permite deputaților PSD să plece din sală pentru a face imposibil votul final.
  • Despre conținutul moțiunii s-a vorbit foarte puțin. PNL nu putea să participe la dezbaterea unei moțiuni care, în fapt, nu a existat. Afirmația este corectă pentru că moțiunea era un set de 8 întrebări. Este evident că liderii PSD au încurcat borcanele. În loc de moțiune o invitaseră pe d-na ministru la sesiunea de întrebări și interpelări.
  • Articolul 186 din Regulamentul Camerei Deputaților arată că moțiunea simplă trebuie să vizeze o problemă importantă de politică internă sau externă. Ne-am uitat in conținutul așa-zisei moțiuni și nu am identificat problema avută în vedere de inițiatori. Doar un set de întrebări despre afirmații ale d-nei Ministru. Pe cale de consecință PNL nu a participat și nici nu ar fi putut să participe la o moțiune care nu exista din punct de vedere regulamentar;
  • Dacă moțiune nu a fost, atunci ce a fost acțiunea PSD, de marți? A fost un simplu gest de imagine, o acțiune de demagogie politică, marca PSD!

    În concluzie, potrivit lui Andronache, „totul a avut ca obiect mic joc politicianist, prin care PSD a dorit blocarea votului final pe câteva reglementări importante pentru cetţenii ţării, respectiv ai Braşovului”.

citeşte şi

UPDATE. BRAŞOV. De ce s-a amânat votarea Legii Aeroportului, în varianta social democraţilor spusă de deputatul Emil Niţă

UPDATE. BRAŞOV. Votul pentru Legea Aeroportului s-a amânat iar. Ghici cine este de vină de această dată?


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button