Politic

BRAȘOV. Contre între PNL și USR PLUS pe tema Aeroportului. Partenerii de coaliție se acuză reciproc

 

După contrele pe chestiuni procedurale care țin de Codul Administrativ (detalii: BRAȘOV. Adrian Veștea, „rugat” de USR PLUS să respecte drepturile legale ale consilierilor județeni, ședința de plen a Consiliului Județean de miercuri s-a lăsat cu alte scântei, de data aceasta, pe tema Aeroportului Internațional Brașov, cel mai important obiectiv de investiții aflat în derulare.

La proiectul de hotărâre privind modificarea titlului și Anexei nr.1 ale Hotărârii nr.133/27.05.2021 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Dotări și execuție lucrări de construcții și instalații pentru asigurarea serviciilor de navigație aeriană” – modificări justificate în documentația aferentă prin faptul că ROMATSA a decis ca Aeroportul Brașovul să aibă un turn de control virtual  – liderul Grupului USR PLUS, Emanuel Dobrinoiu, a anunțat că toți colegii săi se vor abține de la vot. „Dat fiind faptul că pentru acest proiect, colegul meu, Lucian Rad, a cerut în scris, în 18 mai 2021, apoi, în şedinţa Comisiei nr. 6 din 16 iunie, raportul prin care ROMATSA a decis soluţia de turn virtual, care nu i-a fost pus la dispoziţie nici până astăzi, Grupul USR PLUS se va abţine de la votarea acestui punct”.
Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a reacționat: „Sunteţi împotriva derulării acestei investiţii. Înţeleg că vreţi să creaţi o polemică pe tema aceasta. Ceea ce vreau să vă lămuresc, colegul dumneavoastră, Tudor Benga,  deputat în Parlamentul României, neputând, probabil, să aibă acces la ministrul Transporturilor, domnul Drulă (nota red. – tot USR PLUS), pentru a cere lămuriri, a făcut o interpelare în Parlament pe tema aceasta, iar domnul Anghel (n.r. – Alexandru Anghel, șeful Direcției Implementare Aeroport, din cadrul CJ) a pus la dispoziție răspunsul de la ROMATSA și tot ce era necesar. Cred că ar fi util să vă informaţi între dumneavoastră. Atât domnul senator Toanchină, cât şi domnul deputat Benga au primit aceste lămuriri şi ar fi putut să vi le pună la dispoziţie”.

Joi, Ciprian Sterpu, liderul Grupului PNL din Consiliul Judeţean Braşov și purtător de cuvânt al organizației județene, a revenit, declarând că cei din USR PLUS le-au făcut „o surpriză neplăcută” liberalilor, partenerii de coaliţie, dar și braşovenilor.

În şedinţa de Consiliu Judeţean Braşov, grupul USR PLUS a votat împotriva finalizării Aeroportului Internaţional Braşov. Şi nu o dată, ci de două ori. Prima dată nu au votat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți implementării soluției de remote-tower (turn de control virtual), cea aprobată de ROMATSA. A doua oară, nu au dorit să susțină o rectificare bugetară ce conținea printe altele și o sumă de bani pentru continuarea celui mai important proiect al comunității brașovene, Aeroportul Internațional Brașov. (…) În afară de USR PLUS, celelalte forţe politice din Consiliul Judeţean susţin fără ezitare Aeroportul Internaţional Braşov. (…) De ce joacă la obstrucție cei din USR PLUS, nu știm să vă spunem cu exactitate. Poate doresc să iasă în evidență cu ceva, poate aleargă după imagine și expunere mediatică sau poate chiar își doresc să blocheze construirea aeroportului”.

În plus, Sterpu le-a reproşat aleşilor USR PLUS că, deşi nu sunt specialişti în domeniul aeronautic, lansează tot felul de mesaje neavenite pe reţelele de socializare. „Din nou este neplăcut să observăm cum oameni care nu au nici pregătire și nici experiență aeronautică vorbesc despre turn virtual sau fizic, despre lungimea pistei de aterizare sau despre mărimea terminalului de pasageri. E regretabil că aleşi care nu au o expertiză afectează acest proiect. Fac asta agresiv și mai ales pe rețelele de socializare, acolo unde oricine este la un click distanţă de a fi expert. (…) Facem un apel la colegii ce au votat împotriva finalizării acestui proiect ca fiecare să-și analizeze cu grijă și responsabilitate aria de competențe profesionale. Ar fi bine ca librarii să vorbească despre cărți, pomicultorii despre livezi și culturi, iar cei din ONG-uri cu expertiza despre animalele fără stăpân. Îi vom ascultă cu plăcere și atenție știind că sunt cunoscători ai acestor domenii, dar în privința aeroportului, haideți să îi lăsăm pe specialiști să se ocupe de acest proiect”, a mai spus liderul Grupului PNL din Consiliul Judeţean Braşov.

„Nu e normal să votăm ca într-o găleată”

Ulterior, au venit și replicile celor de la USR PLUS. Emanuel Dobrinoiu, liderul de grup din CJ, susține însă că nu este vorba despre nici o obstrucționare a proiectului aeroportului, ci dimpotrivă, de a-l finaliza și a-l face util. Noi nu ne împotrivim aeroportului, ci am reclamat lipsa de transparenţă. Am cerut documente care nu ne-au fost puse la dispoziţie. Am cerut informaţii în scris despre soluţia turnului de control virtual pentru că, chiar dacă nu suntem specialişti, vrem să votăm având toate datele. Da, s-au dat avize în comisii, pentru proiectele ce ţin de aeroport, dar şi acolo, colegii mei s-au abţinut, pentru că nu au avut la dispoziţie detalii”, a declarat Emanuel Dobrinoiu. Acesta a precizat că pe lângă punctul de vedere al ROMATSA, legat de soluţia turnului virtual, colegii săi au vrut să ştie şi dacă, folosindu-se această soluţie, există companii interesate de operarea aeroportului. „Dacă noi aprobăm acum o astfel de soluţie, trebuie să ştim dacă există companii interesate, pentru că este o investiţie imensă”, a argumentat Dobrinoiu.

În ceea ce priveşte punctul referitor la aprobarea rectificării bugetare, în care un capitol se referea la transferarea unei sume de bani, de la proiectul de reparaţii al unui drum judeţean, tot către aeroport (detalii: BRAȘOV. Bani în plus pentru Aeroport, luați de la drumuri), liderul grupului USR PLUS a precizat: „Am cerut explicaţii despre urgenţa deciziei şi am cerut ca proiectul rectificării să fie votat pe capitole, pentru că vorbim despre buget. Nu ni s-au oferit. Nu am fost împotriva rectificării, însă nu este normal să votăm ca într-o găleată”.

Acuză lipsa transparenței decizionale

Un alt punct de vedere oficial a fost transmis de reprezentanții USR PLUS printr-un comunicat de presă: „USR PLUS susține, fără urmă de îndoială, realizarea proiectului Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. În același timp, susține transparența decizională necesară în absolut toate proiectele derulate de instituțiile publice, ca pas important înspre reformarea clasei politice și recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului. (…) Motivul abținerii este unul cât se poate de simplu și are legătură cu principiile bunei guvernări: lipsa transparenței decizionale și nerespectarea legislației cu privire la dreptul consilierilor județeni de a accesa documentele de interes public, pentru a vota în cunoștință de cauză. Nici în acest moment consilierii județeni USR PLUS nu au acces la un document oficial care să ateste declarațiile președintelui Consiliului Județean cum că ROMATSA aprobă construirea unui turn virtual. (…)
Nu putem să angajăm banii contribuabililor în baza unor declarații politice de presă, ci doar în baza unor documente oficiale și asumate de instituțiile emițătoare. Consiliul Județean nu este o instituție ce ia decizii în baza declarațiilor de presă ale președintelui CJ. (…)
Reprezentanții PNL demonstrează încă o dată că nu înțeleg care este baza mandatului primit de la cetățeni: decizii transparente, dezbateri publice, cheltuirea responsabilă a banului public. Cât timp aceste principii de bază nu sunt respectate, nu există nici o speranță ca vechea clasă politică să se reformeze.
Atacurile personale din comunicatul emis de PNL dovedesc imaturitate politică și au ca scop doar manipularea opiniei publice. Angajarea în lupte politice sterile și fără niciun interes sau impact real față de bunăstarea cetățenilor nu face parte din programul politic al USR PLUS
(…)
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav este probabil cel mai important proiect de infrastructură aeriană din România de după Revoluție. Asta presupune responsabilitate din partea factorului politic și îi atenționăm pe colegii de la PNL că acest proiect nu poate fi folosit ca armă politică și electorală la nesfârșit”.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads


Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button