Politic

BRAŞOV. Cetăţile, file de istorie introduse în circuitul turistic internaţional

 

Pentru că sunt speciale, prin vechime, arhitectură şi simbolistică, adevărate file de istorie, cetăţile din judeţul Braşov au nevoie de atenţia cuvenită din partea autorităţilor, mai ales locale, care au datoria, cel puţin morală, de a le restaura, acolo unde este cazul, şi de a le introduce în circuitele turistice.

S-au făcut eforturi în acest sens de-a lungul timpului, dacă legea a permis, având în vedere că numărul vizitatorilor acestor edificii este în creştere de la an la an, dar promovarea este încă necesară, cred edilii, astfel că, de câte ori au ocazia, inclus cetăţile şi castelele din zonă în diverse proiecte culturale.

„Intenţionăm să includem toate cetățile din Brașov, bisericile fortificate și localitățile declarate patrimoniu UNESCO. Urmărim să creăm un brand turistic regional. pe interculturalitate, cuvântul cheie pentru promovare”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor.

75.000 de vizitatori la Cetatea Rupea în 2015

Printre aceste obiective se află Cetatea Rupea care, după ce a fost restaurată din fonduri europene, în 2013 a fost introdusă în circuitul turistic. Consilierul local din Rupea, Dorin Baba, ne-a informat că, dacă în anul în care a fost deschisă publiciului, cetatea a fost vizitată de 40.000 de turişti, iar în anul 2015, de aproximativ 75.000 de turişti. Baba este de părere că numărul turiştilor va creşte constant: „În acest an deja s-au înregistrat deja 17.000 de turiști (10 lei costă intrarea). Spațiile din interiorul cetății vor fi amenajate ca spații de muzeu, dar dorim promovarea Cetăţii și prin târguri organizate”.

Proiecte pentru Cetatea Râşnov

Cetatea Râşnov a avut o şi mai mare căutare. Dacă în urmă cu şase ani, cetatea era închisă pentru reabilitare, în anul următor, numărul vizitatorilor a depăşit 42.000, iar în 2012 s-a apropiat de 200.000. Potrivit primarului din Râşnov, Adrian Veştea, anul trecut au urcat la cetate 362.500 de turişti, iar în primele luni ale acestui an s-au înregistrat deja 86.950 de turiști, estimând că până la finele anului, pragul cetăţii va fi trecut de cel puţin 400.000 de turişti din ţară şi străinătate.

Totuşi, ar mai fi nevoie de îmbunătăţiri, care pot fi aduse tot prin fonduri europene.

Avem un proiect de 5 milioane de euro. Vor fi ample lucrări, unele de desfiinţare, pentru că vechiul administrator a realizat lucrări fără avizul Ministerului Culturii şi care nu-şi au locul într-o construcţie de secol XII, mai ales că, la un moment dat, se dorea construirea unui hotel pe acest amplasament. Mai sunt şi câteva elemente degradate, care ar trebui înlocuite. Astfel, vor exista lucrări de consolidare și restaurare a fundațiilor, prin subzidiri, refacerea mortarului dintre rosturi, restaurarea și protecția tencuielilor și a materialului lemnos, reconstituirea turnului principal din nord și a turnului triunghiular. De asemenea, vor fi reconstituite câteva căsuţe şi de refăcut șarpantele, ca de altfel şi câteva turnuri, precum cel prăbuşit şi Turnul Gotic”, a enumerat Veştea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare