Politic

Ambasadorul SUA: „Românii au dorit acest pământ, la fel şi otomanii, grecii, ruşii şi comuniştii…“

 

Ambasadorul SUA în Bucureşti, Hans Klemm, a vorbit în faţa studenţilor Universităţii din Bucureşti despre preşedintelui John Fitzgerald Kennedy, despre „influenţa pe care continuă să o aibă asupra Americii şi a altor părţi ale lumii, inclusiv asupra României“.

Amintim că John Fitzgerald Kennedy a fost împuşcat pe 22 noiembrie 1963. „Astăzi, la 52 de ani de la încheierea prematură a preşedinţiei sale, încă discutăm, analizăm şi învăţăm din moştenirea preşedintelui Kennedy. Întreaga viaţă a lui Kennedy a fost dedicată serviciului public. În cel de-al Doilea Război Mondial, a obţinut cele mai înalte distincţii ale Forţelor Navale ale SUA pentru curajul şi devotamentul faţă de subalternii săi. Ulterior a devenit membru al Congresului SUA, în Camera Reprezentanţilor, apoi senator al statului Massachusetts. S-a dedicat cu mândrie carierei politice şi i-a îndemnat şi pe alţii să facă acest lucru. În 1957, într-un discurs susţinut la Syracuse University din New York, Kennedy i-a îndemnat pe absolvenţi să candideze pentru posturi în sectorul public în loc să se angajeze în sectorul privat, ca, prin politică, să îşi folosească talentele pentru a soluţiona marile probleme ale vremii“, a spus ambasadorul Hans Klemm, în discursul său.

„Kennedy, ales la 43 de ani, a fost cel mai tânăr preşedinte din istoria SUA şi primul preşedinte născut în secolul XX. El i-a urmat preşedintelui Dwight Eisenhower, distins general din al doilea Război Mondial şi unul dintre cei mai bătrâni preşedinţi. Acest contrast a fost evident pentru americani. Kennedy reprezenta tinereţea şi vitalitatea, şi, odată cu acestea, speranţă şi optimism“, a mai spus ambasadorul american.

Hans Klemm a precizat că una dintre primele măsuri luate de Kennedy după preluarea funcţiei a fost înfiinţarea Corpului Păcii (Peace Corps), un program care trimitea voluntari americani în ţări în curs de dezvoltare. „Din 1961 până în prezent, peste 200.000 de voluntari americani au lucrat în 140 de ţări, inclusiv România, în ceea ce a constituit poate unul dintre cele mai de succes programe de volutariat din toate timpurile“, a mai spus acesta.

Hans Klemm a vorbit şi despre moştenirea lui Kennedy. „Avem datoria de a sluji umanitatea, de a ne sluji țările, comunităţile şi de a promova o lume mai bună pentru generaţia viitoare. Iar datoria de a sluji, nu este tocmai aceea pe care dumneavoastră, cetăţenii României, le-aţi demonstrat-o recent politicienilor şi concetăţenilor dumneavoastră.

Voi sunteţi noua generaţie a acestei ţări. Romanii au dorit acest pământ, la fel şi otomanii, grecii, ruşii şi comuniştii. Acum este al vostru, iar voi veţi deveni conducătorii acestui frumos pământ, numit România. Aşadar vă întreb: ce veţi face, viitori lideri ai României? Veţi transforma România în locul pe care vi-l doriţi, lipsit de corupţie, bazat pe statul de drept, un loc prosper, cu o administraţie publică eficientă, capabilă, un loc care să semene mai mult cu restul Europei? Veţi răspunde chemării la datorie, atunci când ţara voastră va avea nevoie de voi?“, a spus ambasadorul Hans Klemm.

„Aşadar, daţi-mi voie să închei parafrazându-l pe președintele Kennedy: nu întrebaţi ce poate face România pentru voi, întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru România“, a arătat la finalul discursului.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare