Politic

Adrian Veștea se teme că Brașovul nu va primi toate sumele care i se cuvin la rectificarea bugetară

 

Așteptată cu sufletul al gură de toate administrațiile publice, rectificarea bugetară anunțată la jumătatea anului nu a fost încă stabilită. Cel mai probabil se va întâmpla săptămâna viitoare. 

Zilele trecute, premierul Viorica Dăncilă a afirmat că prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă, prin care se asigură „plata majorată a salariilor şi pensiilor şi continuarea proiectelor de investiţii în domeniile prioritare”.  

Cu toate acestea, președintele Consiliului Județean Adrian Veștea crede că județului nostru nu îi vor fi alocați nici 15 procente din suma integrală solicitată și care i s-ar cuveni Brașovului, în baza contribuției la bugetul național. 

El și-a exprimat temerile în conferința de presă susținută astăzi, după ce, potrivit afirmațiilor acestuia, a consultat pagina de prezentare a Ministerului Finanțelor, unde Brașovul ar avea alocați aproximativ 7,5 milioane de lei la această rectificare bugetară, în condițiile în care s-au solicitat peste 61 de milioane de lei. 

În 4 iulie 2019, Consiliul Județean Brașov a transmis Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerului Finanţelor Publice o adresă prin care a solicitat alocarea pentru judeţul nostru a sumei de 61.161.550 lei, având următoarele destinații: 36.414.000 lei pentru suplimentare sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap; 4.138.550 lei pentru suplimentare sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale – pentru achitarea plăților restante ale spitalelor subordonate CJ Brașov, înregistrate la data de 30 iunie 2019 (6.225,16 lei pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov; 3.857.405 lei pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov; 274.917,67 lei pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov). De asemenea, 15.000.000 lei (suplimentare a sumelor defalcate din TVA) pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2019, în condițiile în care prin bugetul pe 2019 Județul Brașov a primit la acest capitol doar 6,898 milioane de lei; 5.609.000 lei (suplimentare a sumelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate) cu următoarele destinații: 155.000 lei pentru cămine persoane vârstnice; 3.733.000 lei pentru finanțarea Programului pentru școli al României (distribuirea de fructe și legume, lapte, produse lactate și produse de panificație pentru semestrul I din anul școlar 2019-2020); 221.000 lei pentru drepturile copiilor CES care frecventează învățământul special; 1.500.000 lei pentru finanțarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor de sub autoritatea CJ.

„Totodată, am solicitat autorităților centrale actualizarea standardelor de cost pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor de asistență socială a persoanelor cu handicap, având în vedere că repartiția bugetară este calculată în baza unor standarde de cost stabilite în anul 2015, iar de atunci salariile din domeniu practic s-au dublat, prețurile de consum s-au majorat și ele, iar bugetul Județului Brașov a devenit insuficient, pe fondul reducerii cotelor din impozitul pe venit ce revin bugetelor locale și al presiunii generate de transferarea tot mai multor cheltuieli în sarcina autorităților locale, fără asigurarea surselor de finanțare corespunzătoare. Până în prezent, ministerele n-au dat curs solicitărilor noastre. MDRAP ne-a răspuns că solicitarea noastră «a fost înaintată spre competentă soluționare Ministerului Finanțelor Publice», iar de la acesta din urmă ni s-a răspuns «diplomatic», făcând trimitere la articolele de lege pe baza cărora se fundamentează tipurile de cheltuieli pentru care am cerut fonduri, iar în final ne-a transmis că va analiza posibilitatea alocării de sume suplimentare cu ocazia rectificării bugetului de stat pe anul 2019. Ministerul Muncii și Justiției Sociale, instituția în măsură să se pronunțe asupra actualizării standardelor minime de cost pentru furnizarea serviciilor sociale, nu ne-a răspuns până la această oră”, a declarat Veștea.

În privința rectificării bugetare, analizând proiectul afișat spre consultate pe site-ul Ministerului Finanțelor, Veștea a declarat că nu a regăsit solicitările Brașovului.

„Județul Brașov figurează cu o alocare de 5.352.000 lei, fonduri destinate implementării Programului pentru școli al României, în anul școlar 2019-2020 și suma de 2.152.000 lei pentru echilibrarea bugetelor locale, însă problema spinoasă a asistenței sociale rămâne pe mai departe nerezolvată. Chiar dacă proiectul rectificării bugetară prevede posibilitatea repartizării unor sume unităților administrativ-teritoriale, pentru finanțarea cheltuielilor de personal și pentru sistemul de protecție a copilului și centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap la nivelul județului, aceste sume nu reprezintă o certitudine și nu degrevează presiunea mare existentă pe bugetele locale. Tragem un nou semnal de alarmă privind  modul aberant în care actualul guvern pune în sarcina autorităţilor locale costul activității de asistență socială, fără asigurarea resurselor financiare necesare. Această politică socială dezastruoasă dusă de guvernarea PSD va însemna falimentul pentru multe primării şi consilii judeţene. Să nu uităm că 33% din bugetul pe un an al Consiliului Județean Brașov este reprezentat de cheltuielile cu funcționarea domeniului asistență socială și protecția copilului. În 2019, judeţul Braşov a primit de la guvern, prin Legea bugetului de stat, 24.326.000 lei la acest capitol, suma fiind calculată în baza standardelor de cost stabilite în anul 2015, în timp ce bugetul pe 2019 aprobat de CJ Brașov pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov este de 85.318.220 lei”, a menționat Veștea.

Sunt probleme şi în ceea ce priveşte finanţarea spitalelor, a mai spus președintele CJ Brașov. Ar fi sume restante de 4.138.550 lei, care ţin strict de partea de cheltuieli de funcţionare a spitalelor din Braşov, care ar fi trebuit să fie asigurate de la bugetul de stat.

„Cauzele care au generat aceste restanțe sunt întârzierea semnării contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Brașov, creșterea cheltuielilor de personal (în perioada ianuarie – mai, influențele salariale au fost plătite din veniturile proprii ale spitalelor), creșterea prețurilor pentru bunuri și servicii, majorarea indemnizației de hrană pentru bolnavi. Subfinanțarea este cuvântul de ordine și la capitolul drumuri județene și comunale, la care ocupăm locul 40 din 41 de județe prin prisma alocărilor bugetare din anul 2019. Dacă ne raportăm doar la cheltuielile de întreţinere curentă şi deszăpezire a drumurilor județene, contractul subsecvent pentru acest an are o valoare de 21 milioane de lei, iar suma alocată prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 este de 6,90 milioane de lei, din care suma de 3.5  milioane de lei a fost deja alocată, prin HCJ, unităților administrativ-teritoriale din județ. Mai mult, Consiliul Judeţean Braşov are în implementare cu fonduri europene patru proiecte de reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere, în valoare totală de 300 milioane de lei, a căror cofinanţarea de 2% este suportată din veniturile proprii ale instituției”, a mai declarat Veștea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare