Politic

Adrian Veștea, atac la adresa lui Allen Coliban, pe tema Cetățuii

Adrian Veștea, atac la adresa lui Allen Coliban, pe tema Cetățuii. După alte episoade anterioare în care doar a trimis „săgeți”, ministrul liberal al Dezvoltării în Guvernul Ciolacu, l-a atacat frontal pe Allen Coliban, primarul Brașovului, pe tema Cetățuii de pe Dealul Straja, redeschisă vineri seară vizitatorilor (detalii aici).
Ministrul îl acuză pe edil că nu a depășit etapa propagandistică și nu a trecut încă de la vorbe la fapte, elaborând un proiect serios de restaurare.

Deschiderea Cetățuii Brașovului pentru public, anunțată pompos de primarul Allen Coliban, seamănă mai mult cu o «fentă de imagine» – pentru a folosi una dintre expresiile favorite ale d-lui primar“, a scris Adrian Veștea pe pagina oficială de Facebook.

Liberalul acuză voalat și ingratitudinea pentru demersurile pe care el le-a făcut la București pentru ca monumentul să revină comunității brașovene.  
În noiembrie 2022, după șapte ani de procese, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a emis o decizie prin care Cetățuia de pe Dealul Straja trecea în proprietatea Statului Român. Anul acesta, în 9 martie, într-o şedinţă de Guvern, ar fi urmat să se ia o decizie privind darea în administrare a monumentului, mai multe ministere fiind interesate. Ministerul Afacerilor Interne o voia pentru amenajarea unei baze de recuperare. Ministerul Educaţiei (prin Universitatea Transilvania) nu a anunțat scopul, dar și-a exprimat dorința. Însă, proiectul a fost retras, iar la Bucureşti au fost chemaţi reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi cei ai Primăriei Braşov, pentru consultări.
La finele lunii aprilie, Adrian Veștea, pe atunci președintele Consiliului Judeţean Braşov, a anunțat că a ajuns la un acord cu primarul Allen Coliban, în ceea ce privește repunerea în valoare a Cetățuii de pe Dealul Straja. Astfel, CJ și Muzeul Judeţean de Istorie propun administrației publice locale asocierea în vederea amenajării de spaţii muzeale în Cetățuie, fiind aprobată o hotărâre de Consiliu Județean în acest sens.

La sfârșitul lunii mai, Guvernul a aprobat hotărârea prin care monumentul era transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului, iar în iulie municipalitatea a preluat obiectivul.

Atunci când am determinat, prin demersuri instituționale, elaborarea și aprobarea Hotărârii de Guvern prin care Cetățuia Brașovului a fost transmisă din domeniul public al statului în domeniul public al municipiului Brașov, nu am așteptat mulțumiri din partea celor care se laudă astăzi pe rețelele de socializare cu faptul că monumentul a revenit comunității locale. Am așteptat, în schimb, ca brașovean și ca om de administrație, de la domnul primar Coliban să depășească etapa propagandistică și să treacă de la vorbe la fapte. Adică, la demersuri concrete privind elaborarea și punerea în practică a unui proiect serios, profesionist, prin care Cetățuia să fie restaurată și să redevină, într-adevăr, un obiectiv emblematic pentru Brașov, de care să fim cu toții mândri, mai afirmă Adrian Veștea.

El se declară decepționat.

Constat, însă, cu dezamăgire, că domnul primar Coliban continuă să prefere forma în detrimentul fondului. Continuă să creadă, probabil, că lumea virtuală contează mai mult decât lumea reală și vorbele mai mult decât faptele”.

Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și AdministrațieiAcest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Willy
10 luni în urmă

Macar Coliban e aici pe metereze (si la propriu si la figurat, apropo de Cetate) nu a fugit repede la fonctie la rotativa. Ce ii trebuia lui Vestea rotativa? Aici era apreciat, sustinut, laudat. De acuma…

Back to top button