Expres

Centru de excelență în devenire la Spitalul Clinic Militar de Urgență din Brașov

Centru de excelență în devenire la Spitalul Clinic Militar de Urgență din Brașov

Vârful de lance al tehnologiei actuale în tratamentul diabetului sunt monitorizarea glicemică ambulatorie cu senzor glicemic în timp real și pompele de insulină. Cu o experiență de peste 10 ani în utilizarea tehnologiei moderne în diabet, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Regina Maria”din Brașov este primul spital militar care a accesat Programul Național Diabet, Pompe și Senzori, fiind singurul spital din orașul de la poalele Tâmpei unde se montează senzori de glicemie și pompe de insulină pacienților militari și civili, notează pagina oficială de Facebook a Direcției Medicale din Ministerul Apărării Naționale.

Senzorii de glicemie sunt dispozitive de mici dimensiuni ce măsoară glucoza interstițială la fiecare 5 minute. Informațiile sunt transmite printr-un receiver spre o interfață – de obicei telefonul mobil al pacientului. Vizualizarea permanentă a glicemiilor, predicția creșterii sau scăderii valorilor glicemice și alarmele date de senzor sunt un instrument important care ajută pacientul diabetic să își ajusteze comportamentul alimentar, dozele de insulină, medicația și activitatea fizică.

Pompele de insulină sunt dispozitive computerizate de dimensiunile unui telefon mobil ce eliberează continuu doze mici de insulină printr-o tubulatură fină inserată subcutanat. Pompele moderne de insulină augmentate cu senzor de glicemie întrerup administrarea insulinei când senzorul previzionează scăderea alarmantă a valorilor glicemice, evitând episoadele hipoglicemice.

Sistemul cel mai performant, un adevărat pancreas artificial (AdvancedHybridClosedLoopSystem), cuprinde o pompă de insulină cu funcție autonomă de corecție a dozelor de insulină cuplată cu un senzor glicemic printr-un algoritm de inteligență artificială. Algoritmul controlează funcționarea pompei, reglează automat administrarea insulinei, corectează valorile ridicate prin micro-bolusuri de corecție și oprește pompa în cazul tendinței la hipoglicemii, repornind la valori glicemice normale.

Sunt 18 luni de când s-a montat la Brașov primul „pancreas artificial” unui tânăr inginer cu diabet zaharat tip 1 (detalii aici).

A fost începutul unui drum frumos pe care au pășit apoi mulți pacienți diabetici pentru care Spitalul Clinic Militar Brașov a devenit o șansă la o viață mai bună. Un centru de excelență în devenire, cu personal instruit și dedicat îngrijirii pacienților cu diabet. Inovație, modernitate, curaj, pasiune, profesionalism, empatie”, se arată pe pagina

Coordonatorul programului de la Spitalul Militar Brașov este dr. Brîndușa Cofaru, medic primar diabet, nutriție, boli metabolice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare