Rețetă veche de socată cu un ingredient secret / Pentru ce se poate adăuga aspirină
Rețetă veche de socată cu un ingredient secret. Aceasta parvine din zona Sibiului.
„Deși nu diferă foarte mult de rețetele deja cunoscute, are un ingredient care ajută fermentarea și îi dă un gust acidulat, foarte plăcut, fără să fie înțepător”, a relatat, acum aproape 10 ani, Cristina Lincu.
Rețetă veche de socată cu un ingredient secret
Ingrediente (pentru aproximativ 12 litri de socată): 15-20 de flori mari de soc (bine scuturate sau spălate cu grijă și strecurate), 1,5 kg zahăr (alb sau brun), 6 lămâi, 12 litri de apă plată și… 150 ml oțet.
Preparare: În 3 PET-uri de apă de 5 litri se pun florile de soc, împărțite în mod egal, se pun câte două lămâi spălate și feliate și câte 500 gr. de zahar. Se umplu PET-urile cu apă plată și, la sfârșit, se adaugă câte 50 ml de oțet în fiecare. Se amestecă bine și se lasă la soare, fără ca dopul să fie strâns (că să aibă loc să „respire”). Se agită zilnic.
Socata este gata între 3 și 5 zile (în funcție de temperatura de afară), când începe să fie acidulată. Se strecoară și se păstrează în frigider timp de câteva zile.
Există varianta adăugării de aspirină pentru a o conserva pe o perioadă mai mare de timp.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.