Din ce cauză se înmoaie varza murată – trucuri pentru a o salva!
Varza murată se numără printre murăturile preferate de români în sezonul de iarnă, fiind numai bună lângă o friptură sau ca foi la sarmale. Totuși, uneori se întâmplă ca varza să se înmoaie și să-și piardă textura crocantă. Înmuierea verzei murate are mai multe cauze: de la soiul ei la condițiile de păstrare sau la sarea folosită.
De ce „se băloșește” varza
Primul și cel mai important motiv este procesul natural al fermentației. În timpul murării, bacteriile transformă zaharurile din varză în acid lactic. Dacă fermentația nu are loc în condiții potrivite, apar și bacterii mai neprietenoase, care descompun pectina din varză, substanța ce ține frunzele tari și elastice. Atunci, varza devine moale, apoasă și uneori chiar mucilaginoasă (în limbaj popular, „se băloșește varza”).
În ceea ce privește sare, dacă este prea puțină, nu se formează mediul potrivit pentru bacteriile bune, iar cele dăunătoare preiau controlul. Dacă este prea multă, fermentația se oprește. Foarte important, nu folosiți sare iodată, pentru că iodul poate împiedica fermentația naturală. Cea mai bună alegere este sarea grunjoasă, neiodată, cam o lingură la un litru de apă.
Atenție ce varză alegeți pentru murat!
Atenție și când alegeți varza! Una prea coaptă, moale, care a fost lovită sau a stat prea mult la soare nu mai are structura potrivită pentru murare. Nu folosiți nici varză pe care a prins-o înghețul pe câmp, deoarece frunzele sunt deja afectate și se vor înmuia mai repede. Vezi și: Când se pune varza la murat. Trucuri utile
Dacă varza nu este complet acoperită cu saramură, partea care stă la aer oxidează și prinde mucegai. De acolo, tot butoiul se poate strica. Probleme apar și dacă vasul nu este bine curățat, deoarece bacteriile de pe el afectează fermentația.
La fel de important este să vânturi varza, adică să tragi saramura și s-o torni din nou peste verze, o dată la câteva zile în primele săptămâni. Așa se oxigenează lichidul, se uniformizează fermentația și se previne formarea de drojdii sau mucegaiuri. Cum poţi avea varză murată tot anul. Ce trebuie să faci
Cum putem corecta unele probleme
Dacă înmuierea verzei s-a produs din cauza lipsei de sare, se poate dizolva separat o saramură, o lingură mare de sare la un litru de apă și se adaugă în zeamă. Sarea echilibrează mediul și împiedică dezvoltarea bacteriilor care provoacă înmuierea.
O altă variantă este să schimbi cu totul saramura. Scoate vechea saramură și prepară una nouă și toarn-o peste varză, cu grijă, să fie complet acoperită.
De ce este bine să adaugi hrean
Adăugă hrean. Rădăcina de hrean, tăiată felii sau rasă, se adaugă în butoi. Hreanul are proprietăți antibacteriene și ajută la limpezirea moarei și la întăriea verzei. Și câteva tulpini de țelină pot contribui la refacerea gustului și consistenței. Recomandăm și: De ce să pui un cartof în varza murată / Truc ingenios
Aerarea lichidului poate ajuta de asemenea. În gospodăria tradițională, moarea se „vântură”, se toarnă dintr-un vas în altul, de la înălțime, pentru a o oxigena. Această operațiune ajută la limpezirea ei și la redobândirea gustului plăcut. Pune apoi varza murată la o temperatură mai rece, poate fermenta excesiv dacă temperatura este prea mare. Vezi și: Poţi face varză murată în numai 3 zile / Iată reţeta
Beneficiile verzei murate
Dincolo de plăcerea gustului, varza murată are o mulțime de beneficii pentru sănătate. În primul rând, este o sursă excelentă de probiotice – bacteriile benefice, care susțin sănătatea florei intestinale. Un intestin sănătos înseamnă o digestie mai bună, un sistem imunitar mai puternic și chiar o stare de spirit mai echilibrată, pentru că microbiomul intestinal influențează și chimia creierului, amintește libertatea.ro.
varza murată este bogată în vitamina C, fier, calciu și fibre.
Aceasta devine o sursă naturală de vitamine care ajută organismul să lupte cu răcelile și oboseala sezonieră. Te-ar mai putea interesa: Secrete pentru a avea o varză murată de calitate și Aspirina nu ar trebui să lipsească în varza murată. Câtă aspirină se pune şi când trebuie adăugată în butoi
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.









